Dalgalı bir cephe: Louis Vuitton Ginza Namiki

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Jun Aoki & Associates, Tokyo'nun Ginza alışveriş bölgesinde Louis Vuitton için bir mağaza tasarladı. Yapının dalgalı ve kıvrımlı tasarım karakteri; cephesinde ve iç mekanlarında öne çıkıyor. Mimarlar, suyun fiziksel yapısından ilham alarak organik bir tasarım yapmayı hedefliyor.

Zemin kattaki açıklık, en son çıkan ürünleri ve hareketli iç mekanı kamuya açıyor.

Proje, mevcut mağazanın kapsamlı dönüşümünü içeriyor. 1981'den bu yana Louis Vuitton’ın mağazası olan köşe binası, suyun yansımasından ilhamla modern bir dönüşüm geçiriyor. Jun Aoki ve Peter Marino; tamamı yeni, modern, natüralist bir kule tasarlıyor. Cephenin dalgalı ve renkli cam tasarımı, Tokyo körfezinin sahip olduğu yumuşak dalgalı yüzeylerden ilham alıyor.

Mağaza diğer yapılardan kolayca ayrılırken çevresine sıra dışı bir atmosfer kazandırıyor.

Mağazanın girişinde; ahşap ve cam malzeme paletinden ve kavisli yüzeylerden oluşan merdivene monogram detaylı devasa denizanaları eşlik ediyor.

Jun Aoki'nin tasarladığı iki katmanlı cam cephe; yekpare akıcı bir görünüme sahip. Panellerden oluşan cephe, bütünsel bir “su sütunu” temsili oluşturuyor. Kesintisiz dış paneller, kıvrımlı ve dalgalı bir şekilde devam ediyor. Cephenin üç boyutlu dikroik yüzeyi, sonsuz renk varyasyonları üretiyor.

Kimiko Fujimura'nın eserinden esinlenilerek tasarlanan sirkülasyon alanı.

Cephe sokak seviyesinde, Ginza’nın dinamik yaşamını yansıtıyor. Üst katlarda ise komşu yapıların dalgalı görünümleri ve gökyüzünün farklı tonlarıyla cephe tasarımı tamamlanıyor. Sokak kotundaki çift yüksekliğe sahip şeffaf vitrin, cepheyi kesintiye uğratıyor.

Duvardaki çalışma dört kat boyunca merdivenle birlikte yükseliyor.

Dokulu duvarlar, kavisli yüzeyler ile ahşap ve cam ağırlıklı malzeme paleti, doğal temayı güçlendiriyor.

Mağazaya girişte, binanın organik estetiğini vurgulayan kıvrımlı merdiven, ziyaretçileri karşılıyor. Peter Marino'nun tasarladığı merdiven, yontulmuş meşeden imal ediliyor ve cam korkuluklar bu kıvrımlı forma eşlik ediyor. Mağazanın arka kısmındaki diğer merdiven ise dalgalı sıva uygulaması ile süsleniyor. Kimiko Fujimura'nın Wave Blue Line'ı (1977) tablosunun sanatsal sıva yorumu, dört kat boyunca merdivenle birlikte devam ediyor.

İç mekana Pierre Paulin’in asidik tonlardaki mobilyaları ekleniyor.

Sirkülasyon alanlarında devam eden su metaforu, mimari ve mekansal hale bürünüyor. Müşterilerin akışkan mağaza deneyimi, kıvrımlı tezgahlar ve tavan panelleriyle destekleniyor. Morten Stenbaek ve Isamu Noguchi, ahşap ve cam kullanarak yuvarlak hatlara sahip mobilyalar tasarlıyor.

Mekansal ayrım, renk geçişleri ve mobilya çeşitliliği ile yapılıyor.

Belirlenmiş birkaç noktada uygulanan yoğun renk kullanımı monotonluğu kırıyor.

Yedi katlı binada perakende satış alanları, ilk dört kata yayılıyor. Perakende olan kısım; yeni sezon ürünlerinin sergilendiği kalıcı bir açılır alan ve özel salonlar için ayrılmış bir katla tamamlanıyor.

Soyut sanat eserleri, renkli iç mekanlarla bütünleşerek ilham verici bir tema oluşturuyor.

Mağaza deneyimi, özel bir restoran ile destekleniyor. Ünlü Şef Yosuke Suga, Le Café V için çalışıyor. Diğer yandan Suga’nın Louis Vuitton için geliştirdiği çikolataların ilk serisi Le Chocolat V, ilk kez burada müşterilere sunuluyor.

Mobilya tercihleri, özel tasarımcıların çalışmaları arasından gerçekleştiriliyor.

İç mekanlardaki alanlar, farklı renk paleti tercihleriyle ayrışıyor. Farklı ifade tonları arasında değişen renkler; alışılmışın dışında bir tema oluşturuyor.

Louis Vuitton Ginza Namiki, hem iç mekanıyla hem dış cephesiyle oldukça renkli bir ambiyans oluşturuyor.

Proje

Louis Vuitton Ginza Namiki

Mimar

AS Co., Peter Marino Architect, Jun Aoki

Yıl

2021

Konum

Ginza, Tokyo, Japonya

İşveren

Louis Vuitton

Fotoğraf

Daici Ano