Çok yönlü bir avlu: Wallflower Müzik Salonu

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Müziğin çocukların gelişimi için gerekli olduğu inancıyla çalışan Alliance İlköğretim Okulu, bünyesine bir müzik salonu uzantısı eklemek istiyor. Okul normalde çocukların müzik becerilerini geliştirmekle karakterize ediliyor, ancak çocukların müzik pratiği yapmaları için özel bir alanı bulunmuyor. Bu eksikliği gidermek amacıyla okulun arazisine bir müzik salonu inşa ediliyor. Groundwork Architects tarafından tasarlanan yapı, Hong Kong’da yer alıyor.

Müzik salonu, etkinliklere alan sağlaması için yükseltiliyor.

Hong Kong, çok sayıda yüksek katlı yapı nedeniyle aşırı yoğun bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Bu yoğunluğun her konut sakininin ortalama olarak sadece dokuz metrekare yaşam alanına sahip olması ve inşaatın ticarileşmesi çoğu zaman mimarinin bir duruş sergilemesini engel oluyor. 1990'larda inşa edilen Alliance İlkokulu, geleneksel Hong Kong yapı stilini devam ettiriyor. Alliance, gün ışığı için bir avlunun hizmet ettiği çok katlı bir yapı olarak inşa edildiği zamana damgasını vuran bir okul tipolojisini takip ediyor.

Eğitim yapıları arasında bulunan Wallflower Müzik Salonu’nun dış görünümü.

Arazide başlangıçta müzik salonu için yer bulunamıyor. Okulun arazisindeki tek boş alan olan 200 m² avlusu, müzik salonunun inşa edileceği yer olarak kullanılıyor. Kampüste çocuklara yönelik etkinlikler için ayrılan açık hava alanlarının çok sınırlı ve dar olduğu göz önünde bulundurularak müzik salonunun etkinliklere yer ayırmak amacıyla zemini ayaklarla yükseltiliyor. Müzik salonunun zemini yarı açık oditoryum ve oyun alanına dönüştürülüyor.

Müzik salonu mevcut yapıya bitişik inşa ediliyor.

Müzik salonunun formu bir eğri halinde işleniyor ve orijinal yapı ile arasındaki arayüz, güneş ışığının, yağmurun ve rüzgârın alt alana girmesine izin verecek şekilde düzenleniyor. Bu tür bir alanı yükseltmek, üst üste bindirmek, birbirine geçirmek ve birbirleriyle bağlantı kurmak için kurgulamak, çocuklara sınırlı bir alanda yardım etmek, keşfetmek ve oynamak için esnek bir alan sağlıyor.

Yeni müzik salonu ile mevcut yapı arasındaki kontrast.

İlkokula bitişik olarak inşa edilen müzik okulunda, opak bir çelik malzeme kullanılarak gün ışığının mevcut yapıdaki sınıflara ulaşması sağlanıyor.

BIM tarafından tasarlanan kavisli yüzey.

Mimarlar, mevcut yapının cephelerinden uzakta, avluya yerleştirilmiş organik şekilli bir hacim tasarlıyor. BIM tarafından tasarlanan hafif kavisli yüzeylere sahip çelik yapı, özellikle 1960'ların Pop Art'ına gönderme yapan cephe tasarımı nedeniyle görsel olarak çevresinden sıyrılıyor. Dairesel çatı pencereli parlak gümüş çatı, üst kattaki sınıf koridorlarından görülebiliyor ve bu nedenle tasarımın önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor. İki yapı -yeni ve eski, kavisli ve katı- birbirleriyle diyalog halinde bulunuyor.

Müzik salonunun altındaki aktivite alanı.

Müzik salonunun iç mekanları, yarı şeffaf şifon kumaşla kaplı akustik panellerle kaplanıyor.

Mevcut bina ile bağlantılı yarı açık sergi ve aktivite alanı.

Aksonometrik diyagram.

Vaziyet planı.

3 boyutlu kesit.

Projeyi daha detaylı incelemek için:

Proje

Wallflower Müzik Salonu

Mimarlar

Groundwork Architects & Associates Ltd. ; Krystal Lung, Jonathan Lau, Clarissa Chau, Tiffany Chin, Lawrence Law, Echo Xiang, Enoch Chu, CY Lau, Manfred Yuen

Proje yöneticisi

PLAAP Design Ltd., Michelle Kwok

Müşteri

Alliance Primary School Kowloon Tong, Hong Kong

Proje yılı

Ocak 2020

Maliyet

yakl. 5.590.000 USD

Konum

2 Lancashire Road, Kowloon Tong, Hong Kong

Alan

300 + 150 + 200 m²

Yüklenici

Ming Kee Construction (Steelwork) Engineering Ltd.

İnşaat mühendisi

James Lau and Associates Ltd.

Makine ve elektrik mühendisi

Pinebridge Consulting Ltd.

Akustik ve görsel-işitsel çözümler

ON Technology Ltd.

BIM

Kevin Lim

Model

Raymond Chan

Fotoğraflar

Fiona Bao