Çok işlevli bir omurga: Megapark

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Megapark, Bangkok'taki Megabangna Alışveriş Merkezi’nin uzantısı olacak şekilde tasarlanıyor. Yapı, yeni turistik cazibe merkezlerinin ve yerleşim alanlarının geliştirileceği karma kullanıma uygun olarak alışveriş merkeziyle bütünleştiriliyor. Architectkidd tarafından tasarlanan park, yaya dolaşım sistemini güçlendiren önemli bir omurga halinde geliştiriliyor.

Bitkilendirme ve peyzaj tasarımı ile birlikte yapı, iç ve dış mekanlar arasında bir çevre filtresi meydana getiriyor.

Megapark çift sirkülasyon katmanına sahip olacak şekilde düzenleniyor. Üst sirkülasyon seviyesi, alışveriş merkezinin içinden bir köprü yapısı ile bağlanıyor. Parkta, yükseltilmiş yürüyüş yolu,bir amfi tiyatro, ağaç evi içeren çeşitli tasarım düğümleriyle devam ediyor. Her bir özellikte, herkesin yükseltilmiş yürüme yolu ile zemin seviyesi arasında sorunsuz bir bağlantıya sahip olabilmesi için entegre bir evrensel tasarım rampası oluşturuluyor.

Yüksek katlı yapılar, alışveriş merkezinin içinden köprüler ile birbirine bağlanıyor.

Yükseltilmiş yürüyüş yolunun yapısı sadece yeni bir deneyim sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda zemin seviyesindeki yürüyüş yolu için üstü kapalı bir sığınak meydana getiriyor.

Megapark, daha çok insanları ve doğayı düşünerek yarı açık bir yapı olarak tasarlanıyor.

Yapının ana malzemesi, 1 metre aralıklı 20 cm x 20 cm galvanizli çelik kolonlardan oluşuyor. Çelik kolonlar yürüyüş yolları, çatılar, çeşitli sistemler ve fonksiyonel alanlar için yapısal destek sağlıyor. Kolonlar arasında tekrarlanan aralıkların tasarımı ile ticari binalarda kullanılan tipik inşaat tekniklerinden kaçınılıyor.

Architectkidd, açık çerçeveli ve entegre mimari sistemlere sahip bir proje meydana getiriyor.

Megapark’ta kullanılan çelik yapı, Bangkok'taki yerel yaya köprüsünü ve yaya altyapısını yansıtıyor. Buna dayanarak, Architectkidd ve yapısal tasarımcı Aurecon, projedeki yaya köprüsünü daha fazla kamusal aktivite ve işlevsel alan barındıran bir yapıya dönüştürüyor.

Çelik kolon sistemi, projedeki dalgalar gibi kademeli olarak değişen genişliği ve yüksekliği ile tasarımın doğal ritmini tamamlıyor.

Önceden kapalı olan ticari alan, Megapark’la birlikte kamuya açık bir dış mekâna nasıl dönüştürülüyor. Tasarım, ortaya çıkan kamusal alanı tutarlı hale getiriyor ve doğaya dayatmıyor. Yapı, insan ölçeğinde alanlar oluşturarak daha akıcı ve doğal bir tasarım yöntemini benimsiyor.

Megapark’ın peyzaj tasarımı, ailelerin bir araya gelebileceği bir ortam sağlıyor.

Çocukların normalde kentsel alanda görülmeyen yerel bitki türleri hakkında bilgi edinebilmeleri için parkın kaldırımlarına çeşitli tropik çalılar ekiliyor. Bu uzun ömürlü bitkiler 3 metre genişliğinde şeritler halinde dikiliyor. Bu şeritler, arılar ve kelebekler gibi farklı böcek türleri için yiyecek ve yaşam alanı meydana getiriyor.

Park, tüm kullanıcılar için güvenli bir ortam ve hoş bir deneyim sağlamayı amaçlıyor.

Tayland'daki ilk IKEA'yı barındıran Megabangna Alışveriş Merkezi’nin inşa edilmesiyle birlikte Güneydoğu Asya'daki perakende ve kentsel çevre önemli ölçüde değişime uğruyor. Architectkidd’in tasarımı daha önce kapalı olan bir büyük kutu kompleksini kullanıcılar için daha dışa dönük ve açık bir alana dönüştürüyor. Ayrıca Megapark, ticari tasarımları halkla birleştiren yeni yaklaşımları deneme fırsatı sunuyor.

Tasarım, bir alana uygulanıyor.

Proje programı ortak tesisler, park, alışveriş ve dinlenme alanlarını kapsıyor.

Beyaz çelik kolonlar iç kısımda da devam ettiriliyor.

Tasarımın izometrik görünümü.

Kesit.

Proje

Megapark

Tasarım

Architectkidd

Tasarım ekibi

Luke Yeung, Manassak Senachak, Korpong Sanaha, Nashanachart Jitjaengthanyakorn, Ployratsamee Thammajindawong, Mana Nampanwiwat

Sorumlu mimar

Luke Yeung

Tasarım danışmanı

Deline Architects, Jutharat Thatprakob

Yapı mühendisi

Aurecon

MEP mühendisi

Aurecon

Alan

15000 m²

Yıl


2020

Fotoğraflar

Wworkspace, Panoramic Studio, Ketsiree Wongwan

Üreticiler

ALPOLIC , American Standard, Atlas Schindler, COTTO, WE-EF, T-Rex Steel, TOA, Taiyo Kogyo

Peyzaj

Landscape Collaboration

İnşaat

Future Construction

Peyzaj inşaatı

Ped Garden Ltd.Şti

Müşteri / Geliştirici

Siam Future Development

Konum

Tayland