Çin ve İtalyan kültürünün kesişim noktası

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

AOE Mimarlık, Çin’in Chengdu şehrinde, tarihi merkezin dışında Çin-İtalyan ilişkilerini temel alan samimi bir kentsel tasarım gerçekleştirdi. Dostane ilişkilerin sonuçlandırılmasını ve iki ülkenin barışını simgeleyen pavyonlardan oluşan merkez, İtalyan ve Çin üslubu harmanlanarak tasarlanıyor.

Sino-Italian Cultural Exchange City Reception Center.

asarımda Çin geleneği, roma kemerleri ve kubbeleriyle buluşuyor.

Yapı, Çin’in 4.500 yıllık bir medeniyet ve 2.300 yıllık bir şehir inşa tarihine sahip olan Chengdu şehrinde yer alıyor.

Chengdu'nun merkezine yaklaşık 36 kilometre uzaklıkta yer alan proje, 17.815 metrekarelik bir alanı kaplayacak şekilde, 2.107 metrekare inşaat alanına yayılıyor.

Proje, iki ülke arasındaki kültürel değişim ve medeniyet alışverişi platformu göreviyle şehrin önemli bir parçası olmayı amaçlıyor.

İtalyan pavyonu, tasarım ilhamını İtalya'nın meşhur meydanından alıyor.

Projenin tasarımını Pekin merkezli AOE Mimarlık üstleniyor. AOE Mimarlık ayrıca, mimari ve iç tasarım stüdyosu olup konut, ticaret, konaklama, eğitim, kurumsal ve karma kullanımlar ile şehir planlama alanlarında tasarımlar gerçekleştiriyor. İnsan yaşamının modern yönlerine duyarlı olan AOE'nun tasarım çözümleri, bilim ve teknolojiyi sanat ve kültürle birleştirerek kentsel yaşamın ilham verici noktalarına odaklanıyor.

Otoparktan giriş meydanına bakış. Güney cephe.

Mimarlar, Doğu ve Batı arasındaki kültürel farklılıkların kesişimini bulmayı umarak tasarıma başlıyor. Genel konsept, eski zamanlardan beri Çin’de yabancı büyükelçilere hediye edilen “Ruyi” üzerine kuruluyor.

Giriş meydanı.

Tasarım öğeleri, antik Roma kemerlerinden ve kubbelerinden çıkarılıyor. Dairesel formlar çevrelenerek sergi, toplantı, resepsiyon ve yemek yeme gibi çok işlevli gereksinimleri karşılayan bir alan oluşturuluyor.

Sergi salonunun platformunda, Yanqi Sulak Alanı'nın doğal peyzajı ziyaretçileri karşılıyor.

Dairesel yapı, iç mekân ve meydan olmak üzere iki mekânsal formdan oluşuyor. Üç açık yarım daire avlu, giriş çeşmesi meydanı, İtalyan meydanı ve açık hava tiyatrosu olarak tanımlanıyor. Meydanların her biri, tipik İtalyan kentsel alanını yeniden üretiyor.

Üç kapalı dairesel mekân, merkezi sergi salonunun etrafında düzenlenen bir toplantı salonu, çok işlevli bir salon ve bir multimedya showroom’u olarak işlev görüyor.

Giriş lobisi.

Tüm duvarlarda saf beyazın kullanılması, binaya güneş ışığında farklı bir üç boyutlu aydınlatma efekti veriyor. Yuvarlak masif duvar dışında, iç ve dış sınırların tamamının cam olması, dış mekân peyzajını dinamik bir duvar resmi haline getiriyor ve doğal peyzajla çevrili bir manzara olarak sergiye dahil ediyor.

Dairesel duvar açıklıklarının boyutu kontrol edilerek, mekânın aydınlık ve karanlık algısı tanımlanıyor.

Çok katmanlı peyzaj tasarımı; doğal ışık, manzara ve rüzgâr unsurlarını birleştirerek, insanların doğal çevreyi algılamalarına ve birlikte yaşamalarına olanak tanıyor.

Açık hava tiyatrosu.

Binanın içi, giriş holünden iç mekâna adım adım yükselen, araziye göre üç kot seviyesine ayrılmış, farklı boyutlarda 10 dairesel duvarla şekillendiriliyor. Giriş fuayesinden İtalyan pavyonuna, ana sergi salonuna, toplantı odasına, çok amaçlı odaya ve açık hava tiyatrosuna erişim sağlanıyor.

Duvar açıklıkları ve dairesel çatı ışıklıkları hem içeride hem de dışarıda bir boşluk hissi oluşturuyor ve böylece pavyon, doğal çevreye uyumlu bir şekilde entegre oluyor.

Mimari ve doğa arasındaki uyum, doğal kaynakların kullanımında olduğu kadar doğal çevrenin korunması ile de sağlanıyor. Doğal bitki örtüsü ve taş arasındaki kontrastla tamamlanan biri doğuda diğeri batıda olmak üzere iki pavyon, ışığın iç ve dış mekanlarda eşit olarak dağılması için üstten aydınlatmalı olarak tasarlanıyor.

Beş dış mekân yarım daire duvar, doğaya bakan yeşillik ve dağlarla çevrili.

Doğu tarafındaki Çin Kültür Salonu’na, kültürel koridordan aşağı inilerek veya su birikintisinin üzerindeki beyaz yeşim taşı döşemeli yoldan geçilerek ulaşılıyor. Bu iki yol doğu ve batı, kara ve su arasındaki iki ipek yolunu simgeliyor.

Eskiz.

Bina tasarımı, mevcut ekolojik çevreye saygı duyuyor. Bina enerji tüketimini azaltmak ve sürdürülebilir inşaat elde etmek için düşük emisyonlu cam, yerel ahşap ve yeşil çatılar gibi malzeme ve araçlar kullanıyor.

Vaziyet planı.

Zemin kat planı.

Çatı planı. Çatı terasında; bir doğu bahçesi ve İtalyan Sürrealist Ressam Chirico’nun adını taşıyan bir mekân bulunuyor.

Doğu görünüşü. Binanın kademeli yüksekliği, ziyaretçilerin çeşitli yüksekliklerde durmalarına ve farklı manzaraları görmelerine olanak tanıyor.

Güney görünüşü.

Kesit.

Proje

Sino-Italian Cultural Exchange City Reception Center

Mimarlık

AOE

Konum

Chengdu, Çin

Baş mimar

Wen Qun

Tasarım ekibi

Ma Jianning, Fan Ruixue, Wang Ye, Chang Zhiyu, Pan Jichang, Li Xiangting, Lu Yu

Yapı mühendisi

CSCEC AECOM CONSULTANTS CO., LTD

İç mekân tasarımı

Zhu Dan, Du Jing, Liu Jingyi, Xue Yawen, Liu Chen

Müşteri

Tianfu Investment Group Co., LTD

Site alanı

17.814 m²

Brüt kat alanı

1.695 m²

Bina yüksekliği

13,55 m

Yıl

2021