Çatı katında ortak bostan ve sürdürülebilir yaşam örneği: Co-build Roof Garden
Proje, "2021 Nanshan Ortak İnşa Bahçeleri Programı" kapsamında, Nanshan Kentsel Yönetim ve Yasa Uygulama Bürosu liderliğinde, Shenzhen Green Vakfı, Shekou Toplum Vakfı ve Doğayı Koruma Vakfı tarafından ortaklaşa tasarlandı. Co-build Roof Garden, insanların ortak kullanabilecekleri bir bostan olarak 6 katlı bir binanın çatısına uyarlanıyor.
Şehirdeki bahçelerin genellikle çoğu zemin katta bulunuyor ve sokak kısmına bakıyor. Bunun üzerine 11architecture mimarlık ofisi, altı katlı bir binanın çatı katını bir bahçeye çevirme fikri üzerine yoğunlaşıyor. Projenin üç amacı bulunuyor. Birincisi, ortak kuruluşların topluluk faaliyetlerini artırabilmek; ikincisi insanları ekolojik eğitime teşvik etmek; üçüncü amaç ise sürdürülebilir bir topluma ulaşma hedefi oluyor.
Green Cloud Garden mimarları, küresel ısınma ve iklim krizi sorunlarını içselleştiriyor ve insanları sürdürülebilir kalkınmaya teşvik etmek için büyük bir çaba sarfediyor. Green Garden, kentsel ısı yoğunluğunun etkisini azaltmayı amaçlarken Co-build Garden, insanların buluşabilecekleri ortak bir kullanım alanı oluşturmayı hedefliyor. Böylelikle iki farklı amaç birleşerek projenin bütününü oluşturuyor.
Projenin başlangıç bütçesi sadece 150 metrekarelik bir alan tasarlamaya yetecek kadar belirleniyor. Ancak Boonself Apartments’ın çatısı oldukça geniş olduğundan daha ileri gidilerek daha büyük bir plan öneriliyor. Böylelikle beş ayrı kuruluş, projeyi finanse ederek alanı 450 metrekareye çıkarıyor.
Devlete ait olan kuruluş Sino-Ocean Group, dış korumalıkları güvenli bir yüksekliğe kadar çıkarıyor. 2021 Nanshan Co-build Gardens Programı, bütçesini genel olarak malzeme, inşa ve çiçek tarhları için kullanıyor. Shenzhen New Energy derneği, kanopi strüktürünün yapısal olarak tasarlanması ve güneş panellerinin sorumluluğunu alırken American Polar Airlines, kentsel çevrenin korunmasına dikkat çekerek yeşillendirmeye katkıda bulunuyor ve topluluk çiftliğinin inşasına yatırım yapıyor.
Projenin başka çatılarda da uygulanmasının kolay olabilmesi için tasarım, modüllere ayrılıyor. Modüller esnek biçimde tasarlanarak farklı koşullara göre değiştirilebilir ve farklı alanlara da uyum sağlayabilir olması hedefleniyor. Bunun için standart bir güneş paneli baz alınarak 2,1 mx 2,1 m x 2,7 m (yükseklik) boyutunda üniteler tasarlanıyor.
Sitenin merkezinde 15 adet modül ünite bulunuyor. Bu modülün üzerinde 6,3 m x 10,5 m boyutlarında geniş bir gölgelik yapılıyor. Bu gölgeliğin altında 2 modül ünite asma ağ yatağı için tasarlanıyor. Ardından 3 modül üniteli 6,3 m uzunluğunda bir masa ve 4 modül üniteli ahşap bir yoga platformu oluşturuluyor. Bu modülün dışında bir deniz feneri gibi olan geceleri ışıklar açıldığında çevreden görülebilen 3.3m x 3.3m x 4.0m (yükseklik) boyutunda 4 standart güneş panelinin yerleştirildiği bir kanopi tasarlanıyor.
Topluluk bostanınınve çiçek tarhlarının tasarımında 708 adet plastik lojistik kutusu kullanılıyor. Bütçeyi minimumda tutabilmek için kutular çevre dostu olmayan plastik malzeme olarak seçiliyor. Plastik kutunun çevre dostu olmaması bir dezavantaj oluştururken çeşitli avantajları da bulunuyor. Örneğin, ekonomik, hafif, sağlam, su geçirmez ve dayanıklı olması ile tercih edilebilir oluyor.
Green Cloud Garden kamusal bir alan olarak tasarlanıyor. Gün içerisinde halka açık olup, resepsiyonda kayıt yaptıran kişiler çatıya serbestçe çıkabiliyor. Bu yüzden insanları yukarıya çekmek için çatıda bostanın yanına çok sayıda faaliyet alanı tasarlanıyor. Mesela insanların kiralayabilecekleri her kişi için 4 modülden oluşan 1 metrekarelik bostan alanı bulunuyor.
Proje | Co-build Roof Garden "Green Cloud Garden" / 11architecture |
Mimar | 11architecture |
Yer | Shenzhen/ Çin |
Baş mimar | Jing XİE, Fujimori RYO |
Fotoğraflar | Siming WU |
Tamamlanma yılı | 2021 |
Tasarım ekibi | Minggang LUO, Pengbo LİN, Yisi ZENG |