Boşluklu tuğla cephesiyle dikkat çeken yapı: Tropikal Dağ Evi

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Vietnam’da, 2020 yılında tamamlanan dağ evi projesi, boşluklu tuğla cephesi ve katlanmış beton çatısı ile dikkat çekiyor. Göl kenarında yer alan konut, kullanıcılarına yerleşimi biçimi ve malzeme tercihiyle organik bir doğa konsepti sunuyor.

Singapur merkezli G8A Mimarlık ve Kentsel Planlama firması tarafından tasarlanan dağ evi, üç yıllık inşaatın ardından 2020’de tamamlandı. Proje, Vietnam’ın bir kıyı kenti olan Da Nang’da, yeni bir yerleşim bölgesinde yer alıyor. Göl kenarında ve yeşillikler içinde bir araziye inşa edilen dört yatak odalı aile villası, "Tropikal Dağ Evi" olarak adlandırılıyor.

Tropikal Dağ Evi.

Tropikal Dağ Evi girişi.

Göl manzarasına hakim olabilmek için ev; dikdörtgen bir arsaya L şeklinde yerleştiriliyor. Evi çevreleyen geniş bahçe, yerel bağlama saygı gösteriyor ve ailenin eğlenceli vakit geçirebileceği serin ve sakin bir atmosfer sağlıyor.

Yeşil alanlar, her yönden dış mekana açılan L şeklindeki evi çevreliyor.

Göl kenarındaki yeşillikle harmanlanan Tropikal Dağ Evi, gözenekli tasarımıyla pastoral bağlamının sadeliğini yansıtıyor. Projenin tasarım ritmini ve anlatısını oluşturan, iki temel unsurdan biri olan Moucharabieh tuğla; geçirgenlik özelliği ile dış mekan ve iç mekan arası bağlantıyı sağlıyor.

Gözenekli cephe.

Gömme galerilerle birleşerek binayı saran geçirgen cephe; ortak alanlara güneş ışığını dağıtıyor, çapraz havalandırma sağlıyor ve ana yaşam alanlarına panoramik manzara sunuyor.

Gözenekli cephe, evin iç mekanlarına gün ışığını iletiyor.

Projenin önemli diğer mimari unsuru ise katlanmış beton çatı. İç mekânda, çatının pürüzlü beton yüzeyi açıkta bırakılıyor ve turuncumsu-kırmızı pişmiş toprak kiremitlerle kaplanıyor.

Tropikal Dağ Evi, çatı geometrisi ile dikkat çekiyor.

Geometrik ve dalgalı çatının dikkat çekici formu, kullanıcılara farklı bir perspektif ve deneyim sunuyor. Çift cidarlı çatı cephesi, iklim koşulları göz önünde bulundurularak doğal soğutma sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Projenin sürdürülebilir niteliklerini güçlendiren terakotalı çatıya içten bakıldığında, yapısal çerçevesinin gizlendiği görülüyor.

İç mekânda, çatının pürüzlü beton yüzeyi açıkta bırakılmış.

Proje için seçilen malzemelerin; uzun ömürlü ve iklime dayanıklı olmalarına dikkat ediliyor. Aynı zamanda doğal çevreyle yakaladıkları uyum ve sahip oldukları minimal çizgileri, bir diğer tercih edilme sebepleri. Çevredeki peyzajla harmanlanan ahşap, dokulu beton ve tuğla; konseptin organik doğasını vurguluyor. Aynı zamanda 4. yüzyıldan günümüze gelen Da Nang’ın pişmiş tuğla işçiliğinin tarihsel bağlamına da atıfta bulunuyor.

Zemin kattaki ortak kullanımlı yarı açık mekanlar; kullanıcıyı, kıyı bölgesinin değişken hava koşullarından koruyor.

Gözenekli tuğlanın sağladığı cephe.

Üç katlı ve 385 metrekare alana sahip Tropikal Dağ Evinin; kısmen yeraltına gömülü ve heykel bahçesine açılan bir bodrum katı bulunuyor.

Malzemeler sağlamlıkları ve iklime dayanıklılıklarının yanı sıra yüksek yalıtım kalitesine sahip oldukları için de tercih edildi.

Kat planı.

Kesit.

Vaziyet planı.

Proje

Tropikal Dağ Evi

Mimarlar

G8A Mimarlık ve Kentsel Planlama

Alan

385 m²

Yıl

2020

Yer

Da Nang- Vietnam

Fotoğraflar

Hiroyuki Oki

Üreticiler

AutoDesk, Hafele, Legrand , Malloca, Trimble Navigation

Sorumlu mimar

Manuel Der Hagopian, Grégoire Du Pasquier

Tasarım ekibi

Manuel Der Hagopian, Andrea Archanco Astorga, Hoang Khiem Le

Mühendislik ve inşaat

Meico İnşaat ve İç Mekân

Peyzaj

G8A Mimarlık ve Kentsel Planlama

Danışmanlar

Full House Design