Bitki yetiştiriciliğinde yeni dönem: Grow

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Tasarımcı Gal Kuflik, bitki yetiştirmek için evlerden gelen suyu kullanan 'Grow' adlı bir sistem geliştirdi. Hidroponik olarak tasarlanan Grow sistemi, tuvaletlerden, bulaşık makinelerinden ve çamaşır makinelerinden gelen suyu kullanıyor.

Günümüzde çamaşır, bulaşık, duş ve tuvalet kullanımlarında büyük miktarda su harcanıyor. Boşa giden bu suyu yeniden kullanma düşüncesiyle yola çıkan Gal Kuflik, suyu atık olmaktan çıkarıp işe yarayabilecek verimli bir kaynak haline getiriyor.

Sistem, kullanıcı ile doğa arasındaki etkileşimi artırıyor.

Kuflik, makinelerden gelen suyun bitkileri ve sebzeleri sulamak için kullanılmasını sağlayan hidroponik bir sistem geliştiriyor. Bitkiler, topraktaki besinlerin yerine ihtiyaç duyduğu mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanıyor. Bitkilerin evde kolayca büyümesine izin veren bu sisteme ''Grow'' ismi veriliyor.

Yunanca’da ''Hydro'' su, ''Ponos'' ise iş anlamına geliyor. Bunların birleşiminden oluşan hidroponik terimi ise bitki köklerine besin sağlama anlamını karşılıyor.

Bitkiler, büyümek için suya, güneş ışığına, karbondioksite (genellikle hava sirkülasyonundan) ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Geleneksel bir bahçede, bitki kökleri topraktan beslenir. Hidroponik bahçelerde ise besinler, kökleri çevreleyen suda çözünür, böylece bitkiler ihtiyaç duydukları beslenmeye daha kolay ulaşır.

Grow sistemiyle, çok az toprak kullanılarak üretim sağlanabiliyor.

Bitkileri ve bitkilerin kök sistemlerini desteklemek için genellikle kum, turba, vermikülit, perlit, hindistan cevizi, kaya yünü veya genleştirilmiş kil agregası gibi malzemeler kullanılıyor.

Geçmişte, bulaşık makinesinden veya çamaşır makinesinden gelen su, bahçeleri sulamak için kullanılıyordu ancak Gal Kuflik bu uygulamayı geliştirdi. Geliştirilen bu sistemle öncelikle bitkiler cihazlara bağlanıyor. Su tahliye edildiğinde (örneğin WC'den), sulama için ekim sistemine ve ardından rezervuara geri akıyor. Bu şekilde sistem, iç mekan bitkilerini verimli bir şekilde besliyor.

Hidroponik sistemde kullanılan gereçler, çok fazla yer kaplamıyor ve hemen hemen her yerde çalışabiliyor.

Tasarlanan hidroponik sistem, mekan bitkileri için sulama işini daha kolay ve kullanışlı hale getiriyor.

Hidroponik sistemle bitkiler, daha hızlı ve sağlıklı gelişiyor.

Sistem, suyu daha verimli kullanma iddiasının ötesinde, doğal yaşamı evlere geri getirmeyi de amaçlıyor. Tasarımcı bu projeyle, kullanıcı ile doğa arasındaki etkileşimi artırmayı hedefliyor.

Proje videosuna linkten ulaşabilirsiniz.