Bengal coğrafyasına uyumlu bir inşa: Friendship Hastanesi
Friendship Hastanesi, Bangledeş’in Satkhira Bölgesine bağlı kırsal alanda yer alıyor. Bangladeşli mimar Kashef Chowdhury tarafından tasarlanan yapı 2018 yılında faaliyete geçmiş.
Hastanenin bulunduğu kırsal bölge sadece birkaç yıl önce kasırgadan büyük ölçüde etkilenmiş. Az katlı yapılar ve sazdan evlerle seyrek bir yerleşimin görüldüğü ve doğanın harap ettiği arazide, yerel bir hayırsever hastane inşa etmesi için Friendship kurumuna araziyi bağışlamış.
Nehirlerle sarılı Bengal arazisinin güçlü soyutlamasından esinlenen kampüs, çevreyle uyum içinde. Yapının yerleşim düzeni verimli ve mimarisi rasyonel. Dizili avlular sayesinde yapıda doğal havalandırma sağlanırken, ameliyathane gibi hassas alanlar rüzgar almayan alanlara yerleştirilmiş. Havalandırmayla birlikte aydınlatma için de doğanın imkanlarından yararlanılıyor. Doğrudan ve yansıyan güneş ışığının tüm servis alanlarına ve danışma odalarına nüfuzu, incelikli bir şekilde dengelenmiş.
İlk aşamalarda yatılı hastalar ile ayakta tedavi edilen hastaların tedavi departmanlarını ayırma ihtiyacı, doğrusal olan araziyi çeşitli alanlara böldü. Farklı işlev gören departmanların ayrılmasıyla halihazırda birbirine bağlı avlulardan oluşan hastane için çeşitli noktalarda sağlanan geçiş kontrolü önemli bir faktör haline geldi.
Geçiş kontrolü, görsel sürekliliği koruyacak şekilde bir bariyer niteliğinde planlanmış. Araziyi boydan boya kateden su kanalı, geçiş kontrolünü sağlıyor. Hem yağmur suyunu topluyor hem iç peyzajı hareketlendiriyor hem de doğal klima görevi görüyor. Kanalın her iki ucunda, kullanılmayan yağmur suyunu toplayan depoalar yer alıyor. Biriktirilen yağmur sularının, tuzlu yeraltı suyunun pratik amaçlar için kullanılamaz olduğu bir bölgede değerli bir kaynak olduğu söylenebilir.
Kanal aracılığıyla ayrılan işlevsel olarak farklılaştırılmış kanatların düzenlemesi ve dikkatli bir şekilde dengelenmiş bina kütlesi ile, yapının atmosferi ve ölçeği kırsal ve kentsel arasında gidip geliyor.
Mimar Kashef Chowdhury, hastaneyi tasarlarken bulunduğu nehir deltası bölgesinin; su baskınlarına, siklonlara ve yükselen deniz seviyelerine eğilimli bir bölge olduğuna özellikle dikkat etmiş. Bu bağlamda, hastanenin topluma radikal bir sadelikle hizmet etmesi amaçlanarak çevre kontrolü konusunda ustaca bir yaklaşım sergileniyor.
Yapının ömrünü uzatmak için kısa ömürlü kerpiç veya bambu gibi yüksek bakım gerektiren malzemelerden ziyade yerel tuğla kullanılmış. Toprak ve tuğla malzeme olarak kullanılarak, maksimum işlevsellik ve sağlamlık amaçlanmış.
Yapı sahip olduğu mimariyle bölgede kalıcı hizmeti amaçlıyor. Su ve kara kütleleri arasındaki sınırların belirsiz olduğu ve sudaki arazi ile karadaki su arasında ayrım yapmanın genellikle zor olduğu deltada, kampüs binaları keskin geometrilerle net bir üslup sergiliyor.