Bambudan badminton kortu: Kura Kura

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Kura Kura Badminton Kortları; Studio Jencquel ve IBUKU iş birliği ile tasarlandı. 200 metrekarenin üzerinde bir alana sahip olan yapının tasarımında, kaplumbağa kabuğunun şeklinden esinlenildi. Kort, özel kauçuk reçineden yapılan zemin haricinde; çatı ve strüktür dahil tamamen bambudan inşa edildi.

Kort, sahip olduğu formu ve kaplamasıyla kaplumbağa kabuğuna benzetiliyor.

Studio Jencquel, Bali’de Rumah Hujan Estate adında bir konut projesi gerçekleştirdi. Kura Kura Badminton Kortu ise, tamamlanan bu konut projesinin bir parçası olarak tasarlandı. Jencquel’in, Endonezya’nın Bali adası sırtlarındaki Rumah Hujan’da, sokağa yakın ve kullanılmayan boş bir arazisi bulunuyor. Cadde ile mülkün misafir yaşam alanları arasında bir bariyer veya tampon bölge oluşturmak isteyen Jencquel, bu alana bir yapı inşa etmeye karar veriyor.

Neredeyse tamamı bambudan oluşan kort, çevreyle uyum sağlıyor.

Mevcut arazi, tenis kortu için çok küçük olduğundan dolayı, Jencquel bir badminton kortu inşa etmeye karar veriyor. Badminton, Endonezya’nın ulusal sporları arasında yer alıyor. Ülkede profesyonel seviyede oynanan spor, tüm çocuklara okulda öğretiliyor.

Çatı kaplaması.

Badmintonun Endonezya’daki bu özel konumuna rağmen, Jencquel oyunun nasıl oynayacağını ve kurallarını bilmiyor. Bu yüzden projeye, profesyonel bir badminton kortu için gerekli olan ölçüleri araştırmak ve oyunu anlamakla başlıyor.

Yapıda sarı ve siyah bambular tercih ediliyor ve her rengin nerede kullanılacağı önceden planlanıyor.

Badminton topunun hareket biçimi, kort yapısının şeklini doğrudan etkiler. Badminton topu, uçarken parabolik bir yörünge çizer ve minimum 9 metrelik bir yüksekliğe ihtiyaç duyar. Bu asgari yükseklik, bir badminton kortunun oldukça büyük bir alan kaplayacağını gösteriyor. Bu sebeple Jencquel, mahalleye kutu görünümlü devasa bir yapı inşa etmek istemediği için topun hareket yörüngesinden esinlenerek yapıyı tasarlamaya karar veriyor.

Bambu çatı strüktürü.

Badminton topunun parabolik yörüngesine benzeyen bir forma sahip olan tasarımda, dikkat çekici kıvrımlar elde ediliyor. Bambu malzemesi; bütçe, zaman ve coğrafi konum avantajı sağladığı için yapının kavisli formu bu materyalle yapılıyor. Bu nedenle Jencquel, IBUKU’dan arkadaşı Elora Hardy ile iletişime geçiyor.

Kort planı.

Bambu ile çalışmayı ilke edinen Stüdyo IBUKU her projede, vizyonunu daha da genişletiyor. Bu sebeple Jencquel, bambu ile oluşturmak istediği badminton kortu için IBUKU ile çalışmaya başlıyor. IBUKU ekibi, kortun gereksinimlerini izleyerek ana formu ortaya çıkarıyor. İki stüdyo bambu seçimine birlikte karar veriyor; siyah ve sarı bambular arasında kontrast oluşturuyor.

Kortun yan görünüşü.

IBUKU yapının tasarımıyla ilgilenirken, Studio Jencquel diğer teknik meseleler üzerinde çalışıyor. Çatı, formu sayesinde baskın rüzgarların binaya girmesine engel oluyor. Diğer yandan, ısının binadan çıkmasına izin vererek gerekli hava sirkülasyonunu da sağlıyor.

Kullanılan yapı malzemelerini gösteren kesit.

Proje

Kura Kura Badminton Courts

Mimarlar

Studio Jencquel, IBUKU

Konum

Bali, Endonezya

Alan

300 m²

Proje yılı

2016

Fotoğraf

Tommaso Riva