Aynı işlevle varlığını devam ettiren yapı: Yorkton Atölyesi

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

Viktorya döneminden kalma bir atölye binası, Pearson Lloyd tasarım ofisi için restore edildi. Londra’da Yorkton Caddesi’nde yer alan yapı, Cassion Castle Architects tarafından yeniden işlevlendirildi. Eski dönemde zanaatkarlar tarafından kullanılan atölye, restore edilerek tasarım ve üretim ofisine dönüştürüldü.


Yapının caddeden görünümü.

20. yüzyıldan kalma yapı, 2017 yılında Pearson Lloyd tasarım ofisi tarafından satın alınıyor. İçerisinde tarihi bir atölye ve depo yer alan yapı; inşa edildiği dönemden günümüze kadar birçok değişiklik geçiriyor.

Mevcut bina.

Yapı, her ne kadar Pearson Lloyd’un sahip olduğu vizyonla özdeşleşse de, 21. yüzyılın gereksinimlerini karşılayamaması sebebiyle ilk akla gelen şey yapıyı yıkarak yenisini inşa etmek oluyor.

Yapının kullanılan kısmı.

Restorasyon sonrası.

Restorasyon aşaması.

Ancak Cassion Castle Architects, bir yıl sürdürdüğü detaylı araştırma sürecinin sonunda, yapıyı yıkmak yerine restore etmeye karar veriyor. Bu durum mimari olarak çok daha zorlu bir yol olsa da binanın sürdürülebilirliğinin devam etmesi açısından önemli bir rol oynuyor. Böylece sıfırdan bir yapının inşa edilmesiyle oluşacak çevre kirliliği de önleniyor.

Atölye.

Projenin tasarımını üstlenen Cassion Castle Architects, aynı zamanda yüklenici firma olarak da faaliyet gösteriyor. Bu durum, tasarım ve uygulama esnasında doğabilecek problemleri ortadan kaldırarak sürecin daha sağlıklı devam etmesine olanak sağlıyor.

Esnek kullanımlı toplantı ve etkinlik alanları.

  • "Firmamız projelerde genellikle hem mimar hem de ana yüklenici olarak çalışıyor. Bu iki rolü birden üstlenmek, tasarım sürecinin uygulama esnasında dahi devam etmesine olanak sağlıyor. Böylece, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlarda olaya müdahale edebilmek süreci hızlandırıyor." Cassion Castle Architects

Yapıya yeni çatılar ekleniyor.

Bölgenin tasarım mirasını yeniden canlandıran projede, var olan depolama alanı ve mevcut malzemeler en verimli şekilde kullanılıyor. Tüm yapısal materyaller elden geçiriliyor ve tekrar kullanıma sunuluyor. Yapıda kullanılan döşeme tahtaları, eski bir fabrikadan geri alınarak projede tekrar kullanılıyor. Böylece yapılan güçlendirme ve yeniliklerle mevcut bina arasında bir uyum yakalanarak daha kullanışlı bir iç mekan elde ediliyor.

Çatı terası, köprü ve merdiven ilişkisi.

Çatı terası iki binayı birbirine bağlıyor.

Yapının yalıtımı da elden geçirilerek günümüz standartlarına uygun bir duruma getiriliyor. Doğal çapraz havalandırmayla, yaz aylarında oluşabilecek fazla ısı önleniyor. Çatıya yerleştirilen fotovoltaik paneller sayesinde iç mekan aydınlatmasında, yenilenebilir enerji kullanılıyor.

Endüstriyel çelik merdiven, düşey sirkülasyonu sağlıyor.

Yapının, Viktorya döneminden kalan kısmı, toplantı ve etkinliklere ev sahipliği yaparken; sonradan inşa edilen fabrika tarafında, atölyeler ve stüdyo alanları yer alıyor. İki binanın ortasında yer alan giriş lobisinden, koyu kırmızı çelik merdiven ile üst kata ulaşılıyor. Bu katta; stüdyolar, yüksek tavanlı toplantı odaları, açık hava bahçesi ve aynı zamanda köprü görevi gören çatı terası bulunuyor.

Merdiven ve iki binayı bağlayan köprü ilişkisini anlatan illüstrasyon.

Restorasyon projesi ile Londra’nın tarihi dokusuna sahip çıkılıyor.

Eski binanın orijinal işlevi olan atölyeler, yapılan restorasyon sonucunda yaşatılmaya devam ediliyor ve bina; tasarım stüdyosu ve üretim atölyesi olarak kullanılıyor. Günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilen yapı, daha sonrasında farklı fonksiyonlara da dönüşebilecek bir esnekliğe de sahip.

Kesit.

Giriş kat planı.

Üst kat planı.

Proje

Yorkton Atölyesi

Mimarlar

Cassion Castle Architects

Yer

Londra, Birleşik Krallık

Alan

550 m²

Yıl

2020

Fotoğraflar

Taran Wilkhu

Tasarım ve iş yeri stratejisi

Pearson Lloyd

Ana müteahhit

Cassion Castle Architects

Yapısal mühendis

Yapı Atölyesi

Çevre danışmanı

Enerji Testi

Planlama danışmanı

CMA Planning