Ayın brütalist yansıması: Two Moon

YASEMİN ATEŞ
Abone Ol

Moon Hoon tasarım stüdyosu tarafından tasarlanan bina, Güney Kore’nin Goyang kentinde yer alıyor. Yapılardan birisi kültür merkezi, galeri ve kafeterya olarak kullanılırken diğeri; kiralanabilir bir alan olarak hizmet veriyor.

Yapının görünüşü.

Oldukça düşük bir bütçeyle inşa edilen proje, bir gerilim filminden esintiler taşıyor. 2015 yılında tamamlanan karma işlevli yapıdaki iki ayrı bina, malzeme ve tasarım diliyle ortak noktada buluşuyor.

Yapının esnek işlevli bir atmosfer sunması hedefleniyor.

İki binanın cephesindeki birbirinin devamı olan iç bükey yüzeyler, yapının bir bütün olarak algılanmasını sağlıyor.

İki adet dikdörtgen kutudan oluşan yapının ortasında, ay kavramını simgeleyen belirgin bir iç bükey boşluk tasarlanıyor. Bazı açılardan Ay’ın hilal halini andıran boşluklar birbirini tamamlıyor.

Sağ tarafta yer alan yapının boşluğunda bir adet balkon bulunuyor.

Yapının cephelerine, takım yıldızından ilham alan desenler tasarlanıyor. Aydınlatmalar ve cephedeki ayı andıran iç bükey boşluklar yan yana geldiklerinde, gökyüzünü anımsatıyor.

Yapının 1. kat planı.

Yapının 2. kat planı.

İki ayrı kutuyu andıran binaların arasına geçiş yolu ve bir park alanı bırakılıyor.

Kesit.

Birinci binanın girişi kafe, bodrum katı galeri, 1. katı ise kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Yapının çekirdeğinin, fazla alan kaplamasını istemeyen mimarlar; üç kata da ulaşan merdivenleri ortak geçiş alanına yerleştiriyor.

İki bina arasına inşa edilen merdiven.

Binalar arasında kalan kısım, ortak kullanım alanı.

Binanın ön kısmındaki iç bükey yuvarlak boşluklardan esinlenilerek; cephede dairesel açıklıklar tasarlanıyor. Boşluklarla birlikte binanın rijit görünümü yumuşatılarak şeffaflık kavramı vurgulanıyor.

Çatı terasındaki yuvarlak açıklıklar.

Ön cephedeki balkon.

Cephede doğal tonlar tercih ediliyor.

Teras.

En üst katta yer alan teras.

Yapıların üst katlarında, yüksek duvarlı teraslar tasarlanıyor. Bina tepelerinde, Panteon kubbesi benzeri minik kubbeler bulunuyor. Yapıda kullanılan küre ile dikdörtgen kavramları; sadece cephede değil iç mekanda da kendini gösteriyor.

Terastaki, takım yıldızını simgeleyen küçük açıklıklar.

Doğal tonların tercih edildiği dış cephenin aksine iç mekanda, daha cesur tonlar tercih ediliyor.

En üst kattaki kubbe.

Merdiven.

Elektrik ve mekanik ekipmanlar tavanda açık bırakılıyor. Korkuluklar ve doğramalar siyah renge boyanıyor. Böylelikle mekanda endüstriyel bir atmosfer oluşturuluyor.

Giriş katta bulunan kafe.

Betonarme olan yapının yüzeyleri de yalın şekilde bırakılıyor. İç mekanlar, çeşitli renklerde tuğlalarla destekleniyor. Tavanları siyaha boyanan yapıda malzeme ve renkler, özgün bir atmosfer oluşturuyor.

Kafe olarak kullanılan bölümden balkona ulaşılabiliyor.

Kafe ve iç bükey yarığın görünümü.

Mimarlar, kentin dokusunu yansıtan bir proje tasarlamayı amaçlıyor. Bu sebeple iç mekanlarda, birçok farklı doku baskın olarak kullanıyor. Projenin yer aldığı bölgede; endüstriyel binalar, konutlar ve gecekondular karışık bir şekilde konumlanıyor.

Kiralık binanın son katındaki kubbe.

Moon Hoon, 2014 Venedik Bienali’nde Altın Aslan ödülünü alıyor.

Proje

Two Moon

Proje yeri

Goyang, Güney Kore

Tasarım ekibi

Jang Dukhyun, Park jungwook

Mimar

Moon Hoon

Brüt inşaat alanı

598 m²

Tamamlanma yılı

2015

Fotoğraf

Namgoong Sun

Müşteri

Park Jaehong, Park Junhong