Asya’dan Anadolu’ya bir gastronomi hikayesi: TURK – FATİH TUTAK

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

İstanbul’da 2 Michelin yıldızlı tek restoran olan TURK Fatih Tutak, Kontra Mimarlık tarafından tasarlandı. TURK’ün kurucusu Fatih Tutak’ın Türk gastronomisine getirmiş olduğu yeni bakış açıları tasarımda göz önünde bulunduruldu. 2020 yılından bu yana hizmet veren restoran İstanbul Bomonti’deki bir plazada yer alıyor.

Türk toplumlarının kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri; Türk kelimesinin kökenini oluşturan güç, kuvvet ve güzellik kavramlarıyla harmanlanıyor.

Restoranda hem sunulan yiyecekler hem de misafirlerin ağırlandığı atmosfer; Türk kültürünü ve Türklerin Asya’dan Anadolu’ya uzanan göçebe yaşam tarzını yansıtıyor. Bu göçebe yaşam tarzını bizzat deneyimleyen Fatih Tutak’ın Anadolu topraklarına dönüşhikayesi de konseptin temel taşlarından biri oluyor.

İç mekana girişten itibaren misafirleri sıcak bir atmosfer karşılıyor.

İstanbul Bomonti’de bir plazada yer alan restorana erişim,bina dışından olacak şekilde yeniden düzenleniyor. Böylece konukların restorana erişimi doğrudan sağlanmış oluyor. Öncesinde servis koridoru olarak kullanılan bu alan, artık kullanıcıların restoranı, mutfağı daiçine alan, giriş koridorundan itibaren deneyimlemesine olanak tanıyor.

Misafirler restorana iç mekan tasarımıyla zıtlık oluşturan koyu renklerin hakim geldiği bir koridordan ulaşıyor.

Misafirler öncelikle giriş koridorunda sergilenensekiz adet heykel ile karşılanıyor. PınarAkkurt’a ait olan bu heykeller ilk Türklerin pagan ve gök tanrı inançlarından, tengriciliktenve kaya resimlerinden esintiler taşıyor. Ardından bir ev kapısını andıran restoran girişine ulaşılıyor. Misafirlerin kapı zilini çalarak içeri alınmasıyla bir ev hissiyatı oluşturmanın yanında mekanın misafirperverliğine de gönderme yapılıyor.

Restoranda loş ışık tercih ediliyor.

Konuklar içeri girdikten sonra mekanın odak noktası olan açık mutfakla karşılanıyor. Ortamdan izole edilmeyen ve mekanın önemli bir noktasına konumlandırılan açık mutfak fikri, Fatih Tutak ve ekibinin misafirlerle her an temas halinde olmasını sağlıyor. Böylece yemek hazırlama aşamasına kadar tanık olabilen konuklar için yaşanan deneyim çok daha kıymetli bir noktaya erişiyor.

Endüstriyel detaylar da mekanın renk paletine eşlik ediyor.

Toprak ve yeşil tonlarının kullanıldığı ahşap malzemelerle, Türk mutfağının temellerini oluşturan sadelik ve doğa kavramlarına atıfta bulunuluyor. Mekanın zemininde dikkati çeken Selçuklu yıldızı motifi ile Türklüğün sekiz erdemine gönderme yapılıyor. Şefkat, nezaket, sabır, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve şükür kavramlarını sembolize eden iç içe geçmiş iki kareden oluşan bu motif, zemin kaplamasında yeşil renk ile kendini gösteriyor.

Bar yüzeyindeki yazıt detayı projenin görsel kimliğine katkıda bulunuyor.

Bar yüzeyi, Türk tarihinin ilk yazılı belgesi olarak bilinen, Türk toplumunun kültürünün ve yaşamının anlatıldığı Orhun Yazıtları’ndan ilhamla tasarlanıyor. Eski Türk evlerindeki kilerdolaplarından esinlenilerek tasarlanan mutfak araç ve gereçlerinin sergilendiği enstalasyon da yine misafirlerin görebileceği bir alanda konumlanıyor. Bu küçük sergi ile Türk mutfağının sıcaklığının hissedildiği bir atmosfer oluşturmak isteniyor. İç mekanda ahşap kullanımıyla elde edilen sıcaklık, ahşap seperatörler, sütun kaplamaları ve mobilyatercihleriyle dış mekanda da devam ettiriliyor.

Ahşabın getirmiş olduğu sıcaklık teras tasarımında da kendini gösteriyor.

Terasta konumlandırılan şömine detayı ile ekmek pişirmek için gerekli iki ana unsurdan ateşe gönderme yapılıyor. Misafirlerin kendilerini samimi bir ortamda hissetmelerini sağlayacak olan Ege’nin simgesi zeytin ağaçları terası yeşillendirmek için kullanılıyor. Fatih Tutak’ın Türk mutfağının hikayesinin, Türk kültürünü yansıtan mimari öğelerle bir araya getirildiği restoran TURK, misafirlerini “Türk’ün” yolculuğuna çıkarmaya davet ediyor.

TURK - Fatih Tutak.

Proje

TURK-FatihTutak

Proje yeri

Bomonti,İstanbul

Proje ofisi

KontraMimarlık

Proje tipi

Restoran/ Kafe / Bar

Proje tipi grubu

TicariGayrimenkul

Tasarım ekibi

GülşahCantaş, Cengiz Bozal

Mimari proje ekibi

CengizBozal, Betül Çevik, Hacer Doğan

ArtikaYapı

Karaca

Ana yüklenici

ArtikaYapı

Proje yöneticisi

Betül Çevik
Fotoğraf

İbrahimÖzbunar

Proje başlangıç yılı

2018

Proje bitiş yılı

2019

İnşaat başlangıç yılı

2019

İnşaat bitiş yılı

2019

Toplam inşaat alanı

420 m2