Afrika’nın en büyük sağlık yapısı: Tanger Üniversite Hastanesi

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Fas’ın Cebelitarık kıyısındaki şehirlerinden Tanca’da yakın zamanda bir hastane projesi gerçekleştirildi. Üniversite hastanesi olarak tasarlanan yapı, yüksek kapasite konforu ve ileri teknoloji kullanımıyla dikkat çekiyor. Hastane kompleksi, eğimli araziye sorunsuz bir şekilde entegre ediliyor.

Fas’ın kuzeyinde yer alan Tanca şehri, doğusundaki Akdeniz’i ve batısındaki Atlas Okyanusu’nu buluşturuyor. Şehir, bağımsızlığını kazandığı 1956 yılından itibaren turistik özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Hastane 2021'de, Fas’ın 12 bölgesinden biri olan Tangier Tetouan Hoceima’da bulunan ve bölgenin merkezi olan Tanca’da 865 yatak kapasiteli şekilde açılıyor.

Fas'ın en büyük ikinci sanayi şehri olan Tanca şehrinin nüfusu, hizmet ve ulaştırma alanlarında gerçekleştirilen büyük ölçekli yatırımlara paralel olarak artıyor. Tanca, COVID-19 pandemisinden en çok etkilenen Fas şehirlerinden biri oluyor.n

Afrika kıtasının en büyük hastanesi olan Tanger Üniversite Hastanesi kampüsü, 81.000 metrekarelik alanında, yeni Tıp Fakültesi’ni ve Onkoloji Merkezi’ni barındırıyor.

Giriş meydanı.

Hajji & Elouali ve Architecturestudio mimarlık stüdyoları tarafından tasarlanan hastane kampüsünün, hasta tedavi koşullarını iyileştirmesi ve akademisyenler için verimli bir çalışma ortamı sağlaması bekleniyor.

Giriş meydanı ve iki kat yüksekliğindeki çatı örtüsü.

865 yatak kapasiteli olarak tasarlanan Üniversite Hastanesi, ortak bir zemin üzerine oturan üç binadan oluşuyor. Arazi koşulları kompakt bir binayı zorunlu kılarken aynı zamanda Üniversite Hastanesi’nin işleyişi için gerekli olan yakınlık ve bağlantıları da sağlamış oluyor.

Yer yer ışıklıklar açılmış bir güneş kırıcı platform.

Hastane kampüsü, çevresel boyuta büyük önem veriyor. Yapı, Akdeniz manzarasıyla kusursuz bir şekilde harmanlanan bir parkta yer alıyor. Seçilen standart açıklık (7,50 m x 7,50 m) yapıya; modülerlik, ölçeklenebilirlik ve esneklik sağlıyor.

Giriş meydanı hastaları danışmaya ve etrafına eklemlenen diğer mekanlara yönlendiriyor.

Perde duvar kullanımının, yapı çekirdeklerindeki düşey sirkülasyon boşlukları ile sınırlandırılması gelecekteki olası genişleme ihtiyaçları öngörülerek yapılıyor.

Bina boyunca, konsol çatı ile korunan galeri.

Giriş meydanı, hastaları kabul alanlarına ve diğer yapılara yönlendiriyor. Büyük bir çatı örtüsü (tente), ziyaretçileri resepsiyon ve lobiye götürüyor. Zemin katta, acil durumlar için bir sağlık birimi bulunuyor. Birinci katta, işletim birimleriyle teknik destek merkezi yer alıyor. İkinci katta, hastanenin laboratuvarı ve idari birimleri konumlanıyor. Üst katlar ise Genel Tıp, Cerrahi ve Anne - Çocuk olmak üzere üç bölüme ve yatan hastalara ayrılıyor.

Panel tasarımında İslam mimarisinin geleneksel mashrabiyalarından ve 20. yüzyıl soyut sanat öncülerinden Piet Mondrian’dan ilham alınıyor. Bu panellerle kaplı olan beyaz cepheler, yapıya sakin ve meditatif bir hava katıyor.

Üst katlarda özerk biçimde çalışan üç farklı kütle, zemin kat dışında yapıda hakimiyet sağlıyor. Zemin kat, geniş bir örtüyle kaplanmış taş bir zemin gibi algılanıyor.

Gölgelik sağlayan çatı örtüsü.

Cephelerde perfore elemanlarla şeffaflık artırılıyor. Odalardaki çok renkli pencere doğramalarıyla cephe çok kimlikli bir karakter kazanıyor.

Günün farklı zamanlarında, binalar çeşitli renkte yansımalar üretiyor.

Üst örtüye bakış.

Paris merkezli Architecture Studio ve Rabat merkezli Hajji & Elouali tasarım ofisleri, yapıyı 1,3 milyar dirhemlik (130 milyon $) maliyetle tamamlıyor. Hastane kampüsü, kuzey bölgelerindeki diğer hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı oluyor.

Hastane kampüsünün, bulunduğu eğimli topografyaya yerleşimi ile tepedeki yapı hakimiyetinin sınırları genişletiliyor.

Radyal tarzda dışa doğru uzanan özerk üç kütle, yapıya iki düzeyde hakimiyet sağlıyor.

Vaziyet planı. Proje alanının doğusunda Onkoloji merkezi, kuzeydoğusunda ise Tıp Fakültesi bulunuyor.

Silüet.

Kesit.

Kesit.

Bodrum kat planı. Acil girişleri bu kattan sağlanıyor.n

Üst kat planı. Yönetim ve laboratuvarlar bu katta yer alıyor.

Teknik ekiplerin bulunduğu medikal plato ikinci katta yer alıyor.n

Proje

University Hospital in Tangier

Tasarım ofisleri

Architecturestudio, Hajji & Elouali

Alan

81,000 m²

Yıl2021
Maliyet

107 000 000 €

Yer

Tanca, Fas

Fotoğraflar

AntoineDuhamel

Baş mimar

Aziz El Ouali, Hajji Driss

Mimar

René-Henri Arnaud

Proje geliştiricisi

Agence Nationale des Equipements Publics ANEP

Proje yöneticisi

Atelier Hajji et El Ouali