4.000 yıllık mezarın çevreleyen arkeoloji merkezi!

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

Mleiha Arkeoloji Merkezi, 4.000 yıllık bir mezarın etrafını sarmalıyor. Sharjah çölünde Fossil Rock Dağı'nın eteğinde yer alan arkeoloji merkezi; açık hava yürüyüş yolları, çöl bahçeleri, tefekkür alanları, kapalı bir müze ve bir kafeden meydana geliyor.

Mleiha Arkeoloji Merkezi, çölde yer alıyor.

Dabbagh Architects 2016 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah çölünde, Tunç Çağı zamanından kalma Umm Al Nar mezarının çevresinde Mleiha Arkeoloji Müzesi’ni hayata geçiriyor.

Mleiha Arkeoloji Merkezi’nin odak noktasındaki Mleiha Tunç Çağı Umm Al Nar mezarı, MÖ 2.300 civarında inşa ediliyor ve MÖ 2.100'e kadar kullanılıyor.

Tasarım ekibi proje alanının tarihi doğasına ve potansiyel bir dünya mirası alanı olan ortamına saygı duyarak yerin somut olmayan ortamını ve hafızasını da dikkate alıyor. Bağlamsal değerlendirmelerin en önemli parça olarak kabul edilmesi ile arkeoloji merkezinin yerleşimi ve formu kararlaştırılıyor.

Mleiha, Tunç Çağı mezarları ve İslam öncesi kaleler de dahil olmak üzere bir dizi önemli yere ev sahipliği yapıyor.

Mleiha Arkeoloji Merkezi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sharjah bölgesindeki Mleiha köyünü çevreleyen alanların tarihine ve arkeolojisine atıfta bulunan bir ziyaretçi merkezi ve sergi yapısı olarak karşımıza çıkıyor.nn

Mleiha Arkeoloji Merkezi'nin yakınında, Mleiha bölgesindeki birçok eski mezar yeri arasında en etkileyici mezar yapısı olarak kabul edilen Umm an-Nar mezarı bulunuyor. MÖ 2300 civarındainşa edilen mezarlık alanı yaklaşık 200 yıl kullanılıyor.

Mleihada çanak çömlek, demir aletler ve deve iskeletleri dahil olmak üzere büyüleyici eserler ve fosiller keşfediliyor. 2016 yılında açılan Mleiha Arkeoloji Merkezi, bu keşifleri ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin tarihini ortaya çıkaran daha fazla eseri barındırıyor. nn

Bir Tunç Çağı Mezarı'nın yeniden çerçevelenmesi ve geri kazandırılması projesi, Yatırım ve Geliştirme Kurumu (Shurooq) tarafından gerçekleştirilen çok aşamalı çöl turizmini geliştirme projesinin parçası olarak hayata geçiriliyor.

Ziyaretçinin arkeoloji merkezindeki deneyimi tasarım yaklaşımını yönlendiriyor. Binanın geometrisi mezar merkezde olacak şekilde oluşturuluyor. Binanın merkezden dalgalanan eş merkezli duvarları, ziyaretçileri girişe, mezara veya çatıya yönlendirecek şekilde genişletiliyor. Merkezin formu, siteyi deneyimlemek için üç farklı fırsat sağlıyor.

Yerel kaynaklı kumtaşı duvarlar, çevredeki manzara ile ton ve doku uyumu içinde birleşiyor.

Merkezde ziyaretçilerin deneyimlediği rota ilk olarak lobinin ana girişinden başlıyor, mağazadan ve kafeden geçen bir sirkülasyon ile sergi galerisine ulaşıyor.

Ana giriş.

İkinci deneyim olarak, ziyaretçilerin anıtı hissederek görmelerini sağlamak için mezar ve çevresinde oluşturulan bir plaza bulunuyor.

Zarif, minimal bir taş oturma alanı antik mezar yerini çevreleyerek ziyaretçilerin oturup derin bir nefes almasına ve sessizliğe izin vermesine olanak tanıyor.

Üçüncü deneyim olarak çatıya çıkan bir rampa, ziyaretçilere mezarın ve sıradışı bölmelerinin yanı sıra çevredeki kırmızı dağ manzarasının havadan bir görüntüsünü gösteriyor.

Arkeoloji Merkezi, Mleiha'da arkeolojik alanların, kum tepelerinin, çakıllı düzlüklerin ve kireçtaşı dağ manzaralı yürüyüş yollarının olduğu çöl turizmine destek sağlıyor.

Arkeoloji Merkezi’nin ziyaretçi deneyimi boyunca mezarın bir kısmı görülüyor.

13,85 m çapında devasa bir ölçüye sahip olan bu dairesel Tunç Çağı mezarı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin tamamında Umm an-Nar dönemine ait en büyük mezarlardan biri olarak biliniyor.

Bölgede yapılan keşiflerden öğrenilen en ilginç noktalardan biri, günümüz Birleşik Arap Emirlikleri’ne insanların gelişinin 130.000 yıl önceye dayandığı gerçeği oluyor.

Bugün, Mleiha Arkeoloji Merkezi, Tunç Çağı'ndan kalma antik kalıntıların bulunduğu çok sayıda arkeolojik alana sahip.nn

Korunmuş bir Umm Al Nar dönemi mezarının etrafına inşa edilen merkez, son 40 yılda Mleiha'da ve Al Thuqeibah, Jebel Faya, Al Madam ve Jebel Buhais gibi çevre bölgelerde yapılan kazıları ve keşifleri, özellikle de önemli Faya Kuzey Doğu keşfini sergiliyor.

Arkeoloji Merkezi özellikle Faya'da yapılan kazıları ve keşifleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

Bölgede yapılan keşiflerle beraber anatomik olarak modern insanların Mleiha bölgesinde 130.000 ila 120.000 yıl önce yaşadığına dair kanıtlar bulunuyor. Bu buluntular, insanlığın Afrika'dan Kızıldeniz üzerinden Basra Körfezi bölgesine yayıldığını ve daha sonra İran, Hindistan, Avrupa ve Asya üzerinden dünyaya yayıldığını gösteriyor.

Deve iskeletlerinden çanak çömlek ve demir aletlere kadar çok sayıda büyüleyici eser Mleiha’da keşfediliyor ve birçoğu Mleiha Arkeoloji Merkezi'nde sergileniyor.

Projenin havadan görünüşü.

Vaziyet planı.

Zemin kat planı.

Üst kat planı.

Kesitler.

Görünüşler.

Proje

Mleiha Arkeoloji Merkezi

Mimarlar

Dabbagh Architects

Yer

Mleiha, Birleşik Arap Emirlikleri

Yıl2016
Alan

2000 m²

Fotoğraflar

Gerry O'Leary, Rami Mansour