4000 maskeden yapılan tabure: Veil Stool

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Joe Slatter, Londra sokaklarından topladığı 4000’den fazla maskeyi dönüştürerek Veil Stool adını verdiği bir tabure üretti. Tasarım, maskelerin mevcut rengini koruyarak maviden beyaza doğru bir geçiş sağlıyor. Veil Stool, salgın günlerinde kullanılan ve atık hale dönüşen milyarlarca maskeye alternatif bir dönüşüm önerisi sunuyor.

Veil Stool, görünüşü ile alışılagelmiş bir sandalye formu sergiliyor.

National Geographic’in belirttiğine göre pandemi süresince her ay 129 milyar maske kullanılıyor. Plastik atıklar her ne kadar çeşitli dönüşüm yöntemlerinden olsa da maskelerin çoğu çöplerde birikiyor. Bu düzeydeki maske tüketimi dünya için maalesef ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle tek kullanımlık maskeler farklı malzemelerden üretildikleri için tam olarak geri dönüştürülemiyor.

Joe Slatter ile Veil Stool.

İngiliz tasarımcı Joe Slatter, Londra sokaklarından topladığı 4000’den fazla maskeyi kullanarak Veil Stool’u üretiyor. Toplanan maskeler önce ozon spreyi ile dezenfekte ediliyor, ardından 4 hafta güneş ışığında bırakılıyor.

Maskenin katmanlara ayrımı ve üretilen malzemelerin son halleri.

İstatiksel olarak dünya çapında bir günde çöpe atılan maskelerle 1.075.000 adet Veil Stool yapılabilir.

Slatter, maskelerin dezenfektan sürecinin ardından deneylere başlıyor. 3 katlı maskelerin katmanlarını ayırıyor ve maske içindeki lifleri ortaya çıkarıyor. Çeşitli deneyler sonucu polipropilen liflerin çok yumuşak olduğunu fark ediyor. Yumuşak lifleri yün benzeri iplikler yapmak için kullanıyor. İpliklerle bir ağ örüyor ve Smyrna adlı basit bir kanaviçe tekniği kullanarak diğer ipliklerle ağı birleştiriyor.

Veil Stool kullanım açısından bir tabure yeterliliğini karşılıyor.

Tabure 3 destekli bir ayak üstüne oturuyor. Ayak kısmı maskelerin eritilerek kalıpta şekil verilmesi ile üretiliyor. Slatter, ilk denemelerde maskelerden iplik yapılabileceğini keşfederken; maskelerin eritilerek sert plastik elde edebileceğini de sonraki denemelerinde fark ediyor.

Maskeye farklı işlemler uygulanarak hem oldukça sert bir malzeme hem de bir o kadar yumuşak bir malzeme elde edilebiliyor.

Slatter ısı tabancasıyla yaptığı deneylerde maske ile çok güçlü ve yoğun bir plastik elde ediyor. Böylece maskelerden hem sert plastik hem de yumuşak iplikler üretebiliyor. Tek malzeme; farklı işlemlerden geçerek hem mukavemeti hem de doku yumuşaklığını karşılayabiliyor.

1/5 ölçekte renk çalışması.

Slatter, sandalyenin son halinde, hammadde olarak kullanılan maskeleri vurgulamak için maviden beyaza doğru gradyan oluşturan iki renkli bir görüntü tercih ediyor. Bunun için küçük ölçekte bir renk çalışması yapıyor. Farklı renkleri, maskelerin mavi ve beyaz katmanlarının ayrılmasıyla elde ediyor. Böylece maskenin metal burun tutacağı dışındaki her parçasını kullanıyor.

Mavi ve beyaz renkler arasındaki gradyan geçiş.

Veil Stool’un yapım aşamaları:

Proje

Veil Stool

Tasarımcı

Joe Slatter

Yıl

2021

Fotoğraf

Joe Slatter