24 saat yaşayan bir kamu binası: Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi İç Mekân Projesi

SEDA NUR AYDIN
Abone Ol

İstanbul’un en büyük kütüphaneleri arasında yer alan Fatih Merkez Kütüphanesi, Fatih Belediyesi’nin zemin katında yer alıyor ve belediye binasının kapılarını halka açıyor. 24 saat hizmet veren kütüphanenin bulunduğu kamu binasını canlandırması projenin değerini artırıyor.

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi’nin ana çalışma salonu.

Fatih Belediyesi Hizmet Binası içerisinde yer alan Fatih Merkez Kütüphanesi, 2020 yılında Şerbetçi Mimarlık tarafından gerçekleştirilen tasarımla ve raflarındaki 40 binden fazla kitapla ziyaretçilerine hizmet veriyor.

2021 yılında kullanıma açılanFatih Merkez Kütüphanesi, İstanbul'un sayılı büyük kütüphaneleri arasında yer alıyor.

Sirkülasyon.

Kütüphanenin kitaplık alanı.

Brüt 4 bin metrekare üzerine kurulu, net 3 bin metrekare kullanım alanına sahip kütüphanede, 33 bini ödünç alınabilen 40 binden fazla kitabın yanı sıra 50 bilgisayar yer alıyor.

Bir kamu binasının içinde yer alması, bu alanın yeniden tasarlanarak hizmete dâhil edilmesi ve saat 17:00’den sonra yaşamayan kamu binasının, ilçenin sakinlerine kapılarını açarak yaşayan bir hâle getirilmesi kütüphane projesini ayrıca değerli kılıyor.

Fatih Merkez Kütüphanesi, belediye binası içindeki âtıl bir alanın hayata geçirilmesi ile gerçekleştiriliyor.

Kitaplık alanı içinde oturma köşeleri yer alıyor.

Aynı anda 400 öğrenci ve kitapseverin yararlanabileceği mekânda, 30 kişilik seminer salonu ile 50 kişilik kafeterya da yer alıyor.

Faaliyetin sürmekte olduğu bir kamu binasının içinde gerçekleştirilen inşaatta, hızlı bir çalışma süreci gerçekleştiriliyor. Proje iki aşamalı olarak kurgulanıyor.

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi girişi ve binanın ön cephesi.

Fatih Merkez Kütüphanesi girişi.

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi, Vatan Caddesi üzerinde bulunan Fatih Belediyesi ana hizmet binasının içinde yer alıyor.

İlk etapta belediye girişi düzenleniyor ve giriş çıkışlar yeni planlama doğrultusunda yenileniyor. Kütüphanenin, belediye faaliyetleri ile erişim noktaları ayrılıyor.

İkinci etapta ise kütüphanenin inşası yapılıyor. Bu süreçte hâlihazırda devam eden işleyiş hiç etkilenmeden devam ediyor. Gürültülü çalışmalar mesai bitiminde yapılıyor, özellikle sevkiyatlar belirli saatlerde gerçekleştiriliyor.

Kütüphane için en önemli konu olan sessiz ve izole olmuş alanların sağlanabilmesi için projede kademeli bir geçiş sağlanıyor; 7/24 açık kamusal alanlar, yarı izole mekanlar ve bireysel çalışma alanları tanımlanıyor.

Ana çalışma salonu ve çatı taşıyıcısı.

Uzay kafes sistemi ile kapatılan iç avlunun merkezinde, mekânı zenginleştirmek ve misafir deneyimini artırmak adına kütüphane çalışma alanlarının kullanımına uygun bir amfi ekleniyor.

Ses kurgusu düşünülerek, iç avluda akustik panellerden oluşan ikinci bir yüzey tasarlanıyor.

Kütüphane girişi, iç mekân bitkileri ve doğal ahşap latalar ile yenileniyor.

İç mekânda şairlerden derlenen cümleler ile tarihe bir bakış sunuluyor.

Galeri boşluğunda ve kütüphane girişinde bulunan latalar ile bir ritim yakalanıyor. Bu ritim kütüphanenin iç avlusunda akustik paneller ile devam ettiriliyor.

Panellerin etrafını süsleyen iç mekan bitkileri.

Böylece dinamik, iç mekân bitkileri ve doğadan esinlenerek belirlenen renk tonları ile motivasyonu artıran ferah bir çalışma mekânı tasarlanıyor.

Kütüphanenin iç mekânı bitkiler ile canlandırılıyor.

Surların içinde kalan Fatih’in hikayesi ve İstanbul’u anlatan şairlerin sözleri kütüphane girişinde canlandırılıyor.

Kütüphane kitaplık alanı.

Şerbetçi Mimarlık, 2010 yılında Aysel Şerbetçi tarafından Gaziantep'te kuruluyor. 2015 yılından itibaren İstanbul'da da çalışmalarını sürdüren mimarlık stüdyosu, mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı gibi birçok disiplini birlikte ele alan kamusal, ticari, konut, karma konut gibi geniş çaplı projeleroluşturuyor.

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İlçedeki üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin kütüphaneye duyduğu ihtiyacın tespit edilmesi üzerine çalışma başlattıklarını ve tahminlerinin üzerinde bir taleple karşılaştıklarını ifade ediyor ve bugün ilçede 10 aktif kütüphane bulunduğunu aktarıyor.

Kitaplık alanı ve bireysel çalışma alanı.

Fatih Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğünün koordineli çalışmasıyla ortaya çıkan kütüphane, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından modern bir sistemle işletiliyor.

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi ana çalışma salonuna ait render çalışması.

Proje

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi İç Mekân Projesi

Mimarlar

Şerbetçi Mimarlık

Proje yeri

Fatih, İstanbul

İşveren

Fatih Belediyesi

Statik projesi

2e Mühendislik

Mekanik projesi

Beta Teknik

Elektrik projesi

Erk Proje

Akustik projesi

Talayman Akustik

Fotoğraflar

Kübra Harputluoğlu

Proje yılı

2020

İnşaat bitiş yılı

2021

Toplam inşaat alanı

3.500 m²