UNESCO listesindeki antik kent: Hierapolis

UNESCO listesindeki antik kent: Hierapolis

Su ve inancın kenti olarak bilinen Hierapolis Antik Kenti, Denizli ilinde yer alıyor. İç Anadolu'yu Akdeniz ile birleştiren yol boyunda konumlanan kent, Lykos Nehri Vadisi'nde kurulan görkemli bir antik yerleşim olarak dikkat çekiyor.


Kent Bergama Kralı II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2 yy'da kurulmuş olup adını, Bergama'nın kurucusu Telephos'un karısı Hiera'dan alıyor. Deprem bölgesinde kurulan kent birçok defa yıkılıp tekrar inşa ediliyor. Yaşanan depremler sonrası Helenistik döneme ait olan yapılar zamanla kaybolarak kent ızgara planlı olarak inşa ediliyor.


Hierapolis, Roma Dönemi'nden sonra Bizans Dönemi'nde de çok önemli bir merkez oluyor. İ.S 80 yıllarında Hz.İsa'nın havarilerinden olan Aziz Philip burada öldürülüyor. Kent İ.S. 4 yy'da Bizanslıların eline geçince Aziz Philip adına Martyrıum olarak adlandırılan sekizgen kilise inşa ediliyor. Bu yüzden kentin ünvanı mertebe kazanarak Metropolis oluyor.


Kentte 2 anıtsal kapı, ana caddeye paralel ve dik gelen cadde ve sokaklar bulunuyor. Yaklaşık 1 km uzunluğundaki ana cadde, kenti ikiye bölüyor ve bu caddenin her iki tarafında revaklar, kamusal binalar, dükkan ve atölyeler yer alıyor .Kentin başlıca yapıları; Hamam-Bazilika, Latrina, Tiyatro, Plutonıum, Apollon Tapınağı, Su Kanalları ve Nymphaeumlar, Kiliseler, Büyük Hamam Kompleksi oluyor.


Pamukkale Hierapolis Antik Kenti, tüm görkemiyle yanı başındaki Pamukkale Travertenleri'yle birlikte 1988 yılında hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınıyor.


foto 1,4,5,7,8: Kültürportalı
foto 2,10: Kültür ve Turizm Bakanlığı