Kazananlar 17: Zorlu Center

Kazananlar 17: Zorlu Center

KAZANANLAR 17
Zorlu Center


Mimar: Tabanlıoğlu Mimarlık ve EAA - Emre Arolat Mimarlık
Konum: Beşiktaş / İstanbul
Yıl: 2013


Zorlu Center, İstanbul'un önemli bir noktasında bulunuyor ve çeşitli işlevlere sahip karma bir proje kompleksi olarak tasarlanıyor. Kompleks, Boğaziçi Köprüsü Avrupa bağlantısı ile şehir merkezini Maslak'a bağlayan Büyükdere aksının kavşağında yer alıyor.


Zemin, farklı işlevler için bir ara katmana dönüştürülen bir tür kabuk ile topografik bir yorumla yeniden inşa ediliyor. Kabuk, kentle buluşma noktasındaki Halk Meydanı ile Bulvar Düzeyinden başlayıp güneye ve doğuya doğru yükseliyor. Özel ve kamusal alanlar arasındaki dengeyi sağlamak için, seviye farklılıklarına göre iki kola ayrılıyor. İç güzergahta Genel Topoğrafya 28 metreye kadar yükseliyor. Dış halka ise 32 metre yükseklikte son buluyor ve konut birimlerinin Özel Topografyasını oluşturuyor.


Yapının tam merkezinde , Bulvar Katı'nda, perakende birimleriyle çevrili bir alternatif kamusal alan olan Piazza bulunuyor. Bu alanda, 2500 kişi kapasiteli bir Konser Salonu, çeşitli performanslar için yarı kapalı bir alan sunan Halk Meydanı ve Piazza'nın devamı niteliğinde bir giriş amfisi bulunuyor.


Kabuğun altındaki teras daireler, birinci katta geniş bahçelerle donatılıyor. Üst katlarda ise boğaz manzaralı geniş teraslar bulunuyor. Bu dairelere, oldukça aydınlık bir atmosfere sahip doğrusal açık hava atriumundan ulaşılıyor. Geri kalan konut birimleri, kabuktan ayrılan üç aynı kuleden oluşuyor ve strüktürel olarak kompleksin sembolik öğelerine dönüşmeden teras dairelerin yatay izdüşümlerini sürdürüyor.


@eaa_emrearolatarchitecture @emrearolat @tabanliogluarchitects


📸 Thomas Mayer