Türkiye'nin ilk olarak hangi olimpiyatlara katıldığını biliyor musunuz?
Türkiye’nin yani Osmanlı Devleti’nin katıldığı ilk Yaz Oyunları’nın hangisi olduğunu biliyor musunuz?
İstibdat dönemindeki kısıtlamalara rağmen Türkiye'de spor güç de olsa gelişti. Elbette bunun nedeni yalnızca ülke yönetimi değil aynı zamanda savaşlardı da...Türk genci bir yanda cephede ter dökerken bir yanda hayallerine ulaşmaya çalışıyordu.
1896’da başladı
Olimpiyat Oyunları’nın tarihi yüzlerce yıl öncelere dayanıyor. Modern anlamda ilk olimpiyat oyunları 1896'da Atina'na gerçekleştirildi. Ancak söz konusu bu oyunlarda Türkiye yani Osmanlı Devleti katılmadı.
İlk kez katıldık
Osmanlı Devleti ilk kez 1912 Olimpiyat Oyunları'na davet edildi. Tarihin beşinci olimpiyat oyunları olan 1912 Stokholm 5 Mayıs-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti. İsveç'in Stokholm şehrinde gerçekleştirilen oyunlara 28 ülkeden 2.407 sporcu katıldı.
İki sporcuyla katıldık
Selim Sırrı Tarcan’ın heyet başkanlığında Osmanlı Devleti’ni Stokholm’de iki atlet Vahram Papazyan ve Mıgırdiç Mıgıryan temsil etti. İki sporcumuz katıldıkları ilk oyundan eli boş döndü.
Zirve ABD’nin
1912 Yaz Oyunları’na 25 altın, 19 gümüş ve 19 bronz ile toplamda 63 madalya kazanan ABD damgasını vurdu. ABD'yi İsveç ve Birleşik Krallık takip etti.
Selim Sırrı Tarcan kimdir?
24 Mart 1874 doğumlu Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin kurulmasına önderlik eden eğitmen, siyasetçi ve yöneticidir. Selim Sırrı Tarcan voleybolun ülkemizde tanınmasını, oynanmasını sağlayan kişidir. Tarcan 2 Mart 1957'de vefat etti.