Meksika GP'de bizi neler bekliyor?
Austin’den sonra rotamızı güneye çeviriyoruz, Meksika’ya! Meksika da tıpkı Amerika gibi COVID-19 salgınından dolayı 2019’dan bu yana takvimde yer almıyordu.
Autodromo Hermanos Rodríguez pisti, adını 1950’lerde Formula 1’de yarışan Pedro ve Ricardo Rodriugez’den alıyor. Dünya’nın en tehlikeli ralli pisti olarak bilinen bu pistte 1962’de ilk Grand Prix düzenleniyor –gayri resmî- ancak Ferrari bu yarışa pistin Formula 1 pisti olmadığını gerekçe göstererek katılmıyor. Ferrari katılmayınca o sıralar orada yarış Ricardo Rodriugez ülkesinde yarışmak için Lotus ile anlaşıyor. Henüz on dokuz yaşında olan Ricardo Rodrigez Peraltada Virajı’nda kazaya yapıp hayatını kaybedince pist suçlamalar ile karşı karşıya kalıyor.
Pist gerekli suçlamalardan kurtulunca 1963’te bu kez resmî olarak Grand Prix yapılıyor. 1972 yılında da bu kez diğer kardeş Pedro Rodriugez hayatını kaybedince güvenlik gerekçeleri ile 80’li yılların sonuna kadar takvimden çıkarılıyor.
1986 yılında tekrar takvime dâhil olan Autodromo Hermanos Rodríguez, yüksek hava kirliliği ve pist koşulları nedeniyle 1992’den 2015’e kadar takvim dışı bırakılıyor.
Çok sayıda tartışmaya ve eleştiriye maruz kalan Autodromo Hermanos Rodríguez, hükümet desteği ile Hermann Tilke tarafından yapılan yeni değişikliklerin ardından 2015 yılında tekrar takvime döndü. Yenilikler arasında yeni bir kontrol kulesi, pit yolundaki garajlar, tribünler vardı ama hepsinden önemlisi Peraltada virajının ‘vahşi ününün’ ortadan kaldırılması oldu. Yerini çok sevilen ‘stadyum tribünleri’ aldı.
Pistin özellikleri
2015’ten bu yana kesintisiz olarak –COVID-19 süreci hariç- takvimde bulunan pist uzun yıllar takvimde kalacak gibi duruyor.
Uzunluk: 4.304 km
Viraj Sayısı: 17
Tur Sayısı: 71
Yarış Mesafesi: 305.354 km
Rekorlar: Tek Tur: Daniel Ricciardo (1:14.759) – Yarış: Valtteri Bottas (1:18.741)
Deniz seviyesinden 2285 metre yüksekte olan bu pist, takvimin en yüksek pisti. Diğer pistlerden yaklaşık olarak 1000 metre daha yüksekte. Havanın daha ince olması buradaki araç kurulumunu zorlaştırıyor. Düzlüklerde araçlar daha az direnç ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle takımlar, daha fazla dikey itiş sayesinde virajlarda daha fazla aerodinamik tutuş sağlamak ve düşük yere basma kuvveti olan bölümlerde kaymayı önlemek için genellikle yüksek modda kurulum seçimi yapmak zorunda kalıyor.
Pirelli bu hafta sonu için yine P Zero'nun "orta hamurlarını’’ yani Sert için C2, Orta için C3 ve Yumuşak için C4'ü Meksika’ya getiriyor.
Austin’den farklı olarak çok hızlı bir ilk sektöre sahip olan Meksika’da pistin %54’ü tam gaz ile geçildiğinden ve aerodinamik sürtünmeyi daha da azaltan ince hava ile birlikte daha pürüzsüz yüzey, daha fazla çekişin gerekli olacağı fren alanlarında çok fazla baskı hissedilecek.
Lastikler üzerinde önemli bir stres katkısı oluştuğundan 2018 yılında daha yumuşak lastik özelliklerinin bu pist için uygun olmadığı şüphelerini doğrulanmıştı.
Strateji
Autodrome Hermanos Rodríguez’de iki pit-stoplu strateji ağır basıyor. 18 saniyeyi bulan pit-stoplar ‘undercut’ için de yeterli uzunlukta.
Yumuşak lastiklerde pistin ‘damarlanma’ tehlikesinden ve belirsiz (yağış olabilir) koşullardan dolayı bol bol pistte kaymalar ve spinler görebiliriz.
Pistin yol tutuşunu ve hava koşullarını araca uyduracak doğru ayarları bulmak için antrenman seansları Meksika’da büyük önem arz ediyor. Takımlar tıpkı Amerika gibi iki yıldır burada yarışmıyor ve bazı ince ayarlar denenerek bulunacak.
Sıralamalar: Sprint öncesi son şans
Meksika tam gaz geçilecek belki de son yarış olacak bu sezon. Mercedes tıpkı Avusturya’da olduğu gibi daha az yoğun havalarda sorun yaşayan bir motora sahip olduğu ve son günlerde motor güvenliği konusunda endişeler barındırdığı için Autodromo Hermanos Rodríguez kâğıt üzerinde Red Bull’a daha yakın duruyor.
Mercedes güç ünitesinin yakın zamanda gösterdiği güvenilirlik sorunlarına rağmen, Brackley ekibi pek de endişeli görünmüyor ve motorlarını zorlayacakları bilgisi de medyada yer aldı.
- Markalar klasmanında McLaren ile üçüncülük mücadelesi veren Ferrari, bu hafta sonu ellerini ovuşturuyordur muhtemelen. Charles Leclerc ve Carlos Sainz, ERS’de yapılan güncellemenin sağladığı avantajın tadını çıkarmayı bekliyor. Aynı zamanda Meksika pistinin özellikleri, Monako ve Macaristan'da da gözlemlenen mekanik yol tutuşu sayesinde SF21’e daha iyi uyuyor.
Havanın belirsizliğinin tahminleri bozduğu ve RB16B'nin heterozigot ikizi AlphaTauri'nin hafta sonu flaş takımı olabileceği düşünüldüğünde Meksika bize birçok sürpriz sunabileceğe benziyor.