İlk Ağızdan: 2019 Kadınlar Dünya Kupası
Fransa'da düzenlenecek olan FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın çekilişine özel davetli olarak katılan tek Türk olan Kübra Keskindokur, izlenimlerini GZT Spor Servisi için kaleme aldı. Organizasyona nasıl davet edildiğinden Fransa'da yaşadıklarına kadar tüm detayları okurlarımıza aktaran Kübra Keskindokur, bir kez daha gençlerin umutlarını tazeledi.
Kübra Keskindokur yazıyor...
2019 Fransa Kadınlar Dünya Kupası Haziran ile Temmuz ayları arasında, 24 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. 2018'in son günlerine yaklaşırken 8 Aralık tarihinde Paris’te, organizasyonun kuraları gerçekleşti ve FIFA'nın özel davetlisi olarak FanMovement Türkiye temsilcisi sıfatıyla o muhteşem anları yaşadım.
- Ben kimim?
- Türkiye’nin katılamadığı bu büyük organizasyona, FIFA’nın özel davetlisi olarak Türkiye’den sadece Kübra ile Futbol katıldı. Ben kimim? Aslında Kübra ile Futbol kim? Öncelikle Kübra ile Futbol Türkiye’nin ilk ve Tek online futbol okulunun ismini farkındalık yaratması açısından kendi ismimi kardeşimle kullanmaya karar verdik. Lütfen Kübra yerine futbolu seven, oynayan gelişmesi için katkı sağlayan her hangi bir Türk hanımefendisinin isminin kolaylıkla yer değiştirebileceğini ve oraya layık olduğunu kabul ediniz. Kübra ile futbol aslında, Rabia ile futbol, Ayşe ile futbol, Nuran ile futbol, Açelya ile futbol, Doğa ile futbol, Saliha ile futbol şeklinde devam edebilir. Bilmenizi isterim ki bu yazıda 3. bir kişi gibi ismimi anacağım Kübra ile Futbol'un yaşadığı (FIFA’nın dünya kupasına katılamamış olsakta) bu başarı futbol oynamış, oynayan ve beni bugünlere kadar yetiştirmiş desteklerini esirgemeyen ilk olarak ailemin, öğretmenlerimin ve bu yazıya ulaşmış gençlerindir.
Nasıl davet edildim?
2018 Ocak ayında FIFA bize ulaştı ve FAN MOVEMENT organizasyonuna dahil olmak isteyip istemeyeceğimizi sordu. Takdir edersiniz ki büyük mutluluk ve heyecanla olumlu cevabımı bildirdim. Haftada bir gün YouTube üzerinden futbol teknikleri yayınladığım bir kanalımız var. Bize bu sayede ulaştılar. Kanalımızı ve projemizi görmüş, beğenmiş ve çok değer vermişler. Mülakatlara katıldım, yaptıklarımı, amaçlarımı anlattım ve global fan movement organizasyonuna böylece seçildik. 14 kasımda ise özel bir mesaj iletisiyle karşılaştım. Kısa sürede hazırlıklarımızı tamamladım ve 7 aralıkta Paris’e parlamak için uçtum. #daretoshine ve #welivefootball sloganımızdı.
Neler yaşadık?
Paris’te diğer 13 kişi ile birlikte Paris’in Poigny bölgesinde bulunan çok özel şatoda FIFA tarafından çok güzel bir şekilde ağırlandık. Türkiye dışından katılan diğer ülkeler dünya kupasına katılan ülkelerin taraftarlarıydı. Amerika, Brezilya, İspanya, Hollanda, İsveç, İskoçya, Şili, İngiltere.. Tabii ki bu bizim adımıza büyük bir gururdu. Orada olmamızın nedeni, ülkemizde futbolu seven gençleri, futbol çerçevesinde birleştirdiğim için olduğuma inanıyorum. 2. Gün büyük gece için hepimiz hazırlandık ve futbol dünyasının ünlü isimleriyle tanışma fırsatı bulduk.
Elbette Eyfel Kulesi’nin önünde futbol oynamayı ihmal etmedik ve Stade de France’i ziyaret ederek 13 ve 23 yaşımda izlediğim 1998, ve 2018 dünya kupasının şampiyonlarının ruhunu yaşandık. Muhteşem anlardı. Orada bulunmam mı muhteşemdi? Tabii ki evet ancak sadece bu değildi. Çünkü Futbol kültürünü yaşayan birinin elbette cevabı mekanların, kişilerin futbol tarihine işlediği güzel motifler ve değer verdiklerini işitmekti. Stadın engelli futbol severler için 5000 kişilik koltuk kapasitesi olduğunu ve özel bir çalışmayla bu değerli insanlarında futbol duygusunu da yaşayabilmesi için yerlerini hazırlayabilmek için 5 güne ihtiyaç olduğunu biliyor muydunuz? Veya şampiyonların 22 kişinin protokol yerinde kupa ellerinde sevinç kutlaması yaparken mükemmel boyaları aşındırmaları aslında tarihe attıkları imzalarıydı.
Bu sebeple yıl 2018’de hala 1998 yılının mutluluğunu boyaların döküldüğü ancak yenilenmeyen mavi zeminde görebiliyor ve hatta taraftara bu şampiyonluk duygusu yaşatabiliyorsunuz. Fransa'nın futbolu yaşama ve yaşatma şeklini çok sevdim. Zamanda yolculuk yaptırabilmek ve futbolun coşkusunu yaşayabilmek için engelleri ortadan kaldırabildiklerinden dolayı benim için şampiyonlar!
Tüm bu güzellikleri yaşarken, gün boyunca diğer ülkelerin fanlarında elbette Fransa Kadınlar Dünya Kupasında hangi takımlarla karşılaşacakları heyecanı da vardı. Hollywood’un kırmızı halısını gerisinde bırakacak yeşil halıda yürüyen sporcular ve ülkelerin federasyonları birer birer organizasyon için Musicale De Paris’i yavaş yavaş doldururken içim buruktu. Çünkü gururla yürüyen ülke federasyonları arasında ülkemden kimse yoktu. Ancak o atmosferi yaşadığım ve yeşil halıda VIP olarak bulunduğum için yine de gururluydum.
Çünkü bunu belirtmek isterim ki, ben orada sadece “Kübra” olarak değil kalbimin en derin yerinde futbolu seven genç kardeşlerim ve onların sahip oldukları hayallerini yaşatabilmeleri ve o atmosferi yaşabilmeleri için elçi olarak bulundum. Ve yarınların umuduyla o yeşil halıda yürüdüm. Kübra ile Futbol bana gösterdi ki genç sporcularımız yılmadan tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarına devam ediyorlar ve çok uzak olmayan bir gelecekte inanıyorum ki bir gün kadınlar dünya kupasına katılacağız ve bayrağımızı gururla dalgalandıracağız.
Kübra ile Futbol’un takipçilerinden en çok aldığım soruların başında “Carli Lloyd’u nasıl buluyorsun?” du bu yüzden Carli Lloyd’u gördüğüm an ülkemizde genç kızlarımız için kendisiyle selfie çektirmeyi ihmal etmedim. Amacım tamamen hayallerinden vazgeçmemeleri. Çalışıp üretirlerse kendilerinin de hayallerini gerçekleştirebileceklerini göstermek. Kişiliğimden dolayı her zaman izlemekten çok oynamayı, bir sporcuya hayranlıktan çok kendi tarzımla sahalarda var olmayı amaç edindim.
Bu yüzden organizasyona katılan diğer futbol efsaneleri ile selfie çektirmek istemedim. Ancak organizasyona katılarak kadın futboluna destek veren isimler arasında Fransız Laura Georges, Didier Deschamps, Marcel Desailly, Mikael Silvestre, Louis Saha, Ganalı Michael Essien, Brezilyalı efsane futbolcu Kaka, Japon Aya Miyama, eski Real Madrid’li futbolcu Michel Salgado gibi ünlü isimlerle tanıştım ve eski bir futbolcu olduğumu ve ülkemde futbolun ne kadar çok sevildiğini anlattım. Hepsi takdir etti ve katıldığım için teşekkür ettiler.
Türkiye’yi de turnuvada görmek istediklerini belirttiler. Kokteylden sonra kuraların çekimi için harika bir showla herkes salonu doldurdu. Ettie ise 2019 Fransa Kadınlar Dünya Kupası’nın maskotu #daretoshine’ı parlamak için cesaret sloganını izleyicilere harika bir gösteri ulaştırdı. Kuralardan sonra “Kötü gruplar değil, ancak daha iyi olabilirdi. Eğlenceli olacak!” cümlelerini duyduk. Brezilyalı taraftarlar Asya kıtasından takımlarla karşılacakları için heyecanlılar. Diğer taraftan İskoçya, Şili gibi turnuvaya ilk defa katılan takımların heyecanı ise görmeye değerdi.
- Fransa’nın organizasyona iyi bir ev sahibi olacağına inanıyorum. Her çalışanıyla çok iyi ev sahipliği yaptılar. Bize, yani futbolseverlere harika anlar yaşattılar.
Kadınlar Dünya Kupası gerçekleri neler?
FIFA Kadınlar Dünya kupasına çok değer veriyor. Çünkü güzel oyun futbol, diğer spor türleri arasında kadınlar dalında en çok seyirciye sahip olan spor kategorisi. Kadınlar futbolu izleniyor. Artık dünyada markalar yatırımlarını kadın futboluna yapıyor.
1991 yılında ilk kadınlar dünya kupası organizasyonu gerçekleşti ve bu yıllar boyunca başarılarını konuştuğumuz İsveç, Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkeleri ayrı tutarak söylüyorum.Ülkemizde gerçekler farklı olsa da çok geride değiliz. Ancak gerekli çalışmalar yapılmazsa çok geç kalacağız. Örneğin Hollanda 2015 yılında ilk kez katıldı. Ancak bu dünya kupasında Şili, İskoçya yeni katılan ülkeler arasında. Dünyada da yeni yeni gelişen bir alan kadınlar futbolu.
Ülkemde her konuştuğum kişinin kadınlar futbolunda gerçek futbolu izlediklerini, takım oyununu, çabayı, saygıyı gördüklerini söylüyorlar. Ayrıca büyük takımların derbilerinde bile taraftarlar yan yana oturabiliyor. Geçtiğimiz dünya kupasında yenilen takımların futbol coşkusunu yaşamaya nasıl devam ettiklerini hepimiz biliyoruz. İşte bu yüzden futbol güzel. Ayrıca FIFA YouTube kanalı 2015 Kanada Kadınlar Dünya Kupasında, 2014 Brezilya Dünya Kupasından sonra (19 milyon görüntülemeye karşılık 28 milyon görüntülenme ile) tüm zamanların en çok görüntülenme rekorunu kırdı.
Ülkemizde futbolun iyi yönünün genç sporcular/futbolcular ile sınırlı olduğunu üzüntüyle izliyorum. Projemize gelen bahis siteleri sponsorluklarını kanalımın felsefesine uymadığı için sponsorsuz şekilde devam ediyorum. Projemize sponsor olacak gençlere, spor kültürüne değer veren hangi marka olacak merakla bekliyorum.
- Dileklerim
- Yaşadığı şehirde kadın futbol takımı olmayan ülkemizin gençleri için çıktığım bu yolda takipçilerimin %80’ini oluşturan erkeklere de hizmet etmekten gurur duyuyorum ve projemizi destekledikleri ve sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Bu tarz bir projenin dünyada bir hanım tarafından gerçekleştirilen başka bir örneği olmadığını da belirtmek istiyorum. Ülkemizde hem erkek hem kadın futbolunda güzel günler görmek dileğimle.. Kadınlar futbolu özelinde yazdığım bu yazıyı aslında erkek futbolunun ve altyapıların seslerinin duyurulması için de bir olanak olmasını istiyorum. Kadın -erkek-genç ayrımı yapmadan futbolu güzelleştirmeliyiz. Karar veren kişilerin artık ellerini kalplerine koyma zamanlarının geldiğine inanıyorum. Bu organizasyondan kendime bir söz vererek ayrıldım. “Türkiye Kadınlar Futbolu Gelişim Direktörlüğü’nün başında olacağım ve ülkemiz adına gururla başarılar kazandırmak için şimdi olduğu gibi tüm kalbimle çalışacağım.” Herşeye rağmen muhtaç olduğum kudret damarlarımdaki asıl kanda mevcut diyor ve çalışmalarıma devam edeceğimi tüm Kübra ile Futbol ailesine iletiyorum ve 2019’un ülkemize sağlık, huzur, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum. Mutlu Yıllar!