Beşiktaş'ta Messi vakası
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş forması giyen Kartal Kayra Yılmaz'ın kaderinin Lionel Messi'yle kesiştiği ortaya çıktı. Henüz 18 yaşında olan genç futbolcunun büyüme hormonu eksikliği sebebiyle tedaviye başladığı ve sürecin Beşiktaş tarafından yönetildiği öğrenildi.
Beşiktaş forması giyen 18 yaşındaki Kartal Kayra Yılmaz’a tıpkı Lionel Messi’nin gençlik yıllarında yapıldığı gibi hormon tedavisi uygulandığı ortaya çıktı.
Milliyet Gazetesi’nden Serdar Sarıdağ'ın haberine göre; 12 yaşında Beşiktaş'ın alt yapısına getirilen ve dört yıldır siyah-beyazlı kulüpte bulunan Kartal Kayra Yılmaz'da büyüme sorunu yaşanıyordu. Büyüme hormonu bozukluğu nedeniyle, Barcelona'nın Messi'ye yaptırdığı tedaviyi Kartal'a uygulayan ve bugünlere getiren Beşiktaş Yönetimi, bu oyuncunun gösterdiği gelişimden çok umutlu.
Henüz 18 yaşında olmasına rağmen U-21 takımında yaşça büyük oyuncularla birlikte oynayan Kartal Kayra'yı bir an önce Türk futboluna kazandırmak isteyen siyah-beyazlılar, hem uygulanan tedavinin hem de taktiksel gelişimin verdiği başarılı sonuçlardan bir hayli memnun.
Fiziki gelişimi çok iyi giden fakat üst yapı için henüz yeterli seviyeye ulaşmayan Kartal Kayra Yılmaz'ı bir süre daha alt yapıda tutacak olan yönetim, fiziki gelişimini tamamlar tamamlamaz genç yeteneği üst yapıya alacak. Bu oyuncu dışında diğer yetenekleri de mercek altına alan Beşiktaş yönetimi, artık yıldız transferler yerine, kendi akademisinden futbolcu yetiştirecek.
BÜYÜME HORMONU EKSİKLİĞİ (BHE) NEDİR?
Vücudumuzda organların birbiri ile haberleşmesini ve genel hücre faaliyetlerini düzenleyen aracı (ulak) moleküller vardır. Bunlara hormon diyoruz. Büyüme hormonu da vücudumuzdaki pek çok hormondan biridir. Bu hormon beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bölgelerince üretim ve düzenlemesi yapılarak kana salgılanır. Büyüme hormonunun rolü kemik, kas ve organların büyümesini kontrol etmektir. Büyüme Hormonu Eksikliği (BHE), hipofiz bezinin yeterli düzeyde büyüme hormonu üretememesi sonucu ortaya çıkar. Bu eksiklik bazen ağır (tama yakın), bazen ise kısmi (hafif)’dir.
BÜYÜME HORMONU EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Büyüme Hormonu Eksikliğinin değişik nedenleri vardır; fakat birçok olguda altta yatan neden tam olarak saptanamaz. Bazen BHE kalıtsal (genetik) nedenli olabilir. Bazen doğum esnasında hipofiz bezinde hasar olmasından dolayı ortaya çıkar. Bazen de şiddetli kafa travması, beyindeki tümör, kist, enfeksiyon, ışın tedavisi gibi nedenlerle hipotalamus ve hipofiz bezinin zarar görmesi, zedelenmesi sonucu ortaya çıkar.
BÜYÜME HORMONU EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Büyüme Hormonu Eksikliği olan çocuklardaki en önemli bulgu, boy kısalığı ve yıllık uzama hızının yaşa göre normalden düşük olmasıdır. Normal uzama hızı yaşa göre değişmekle birlikte, 4-9 yaş arası çocuklarda 5 cm ve üzerindedir. Ayrıca çocuğun büyüme eğrisinde yaşa göre %3’ün altında olması, pantolon ve elbise boylarının değişmemesi gibi belirti ve bulgular söz konusu olabilir.
Büyüme Hormonu Eksikliğinde çocuğun boya göre kilosu genellikle normaldir, hatta biraz göbek çevresinde yağlanma olabilir. BHE’nin nedeni kafa içindeki olaylar ise buna ait belirtiler de baş ağrısı, görme sorunları bulunabilir.