160 yıllık bir hikaye: Dünyanın ilk futbol kulübü Sheffield FC

160 yıllık bir hikaye: Dünyanın ilk futbol kulübü Sheffield FC​
160 yıllık bir hikaye: Dünyanın ilk futbol kulübü Sheffield FC​

Bundan tam 160 yıl önce dünya üzerindeki ilk futbol kulübü kuruldu. İki kriketçinin kurduğu bu futbol kulübü 160 yıldır dimdik ayakta. Şimdi onların hikayesine yakından bakalım...

Futbol tarihinde Nathaniel Crewswick ve William Prest isimleri her zaman merkezde ve ön planda olmayı hak ediyor. Belki onların isimleri kupalarla ve zaferlerle anılmıyor ancak bu iki kriketçi olmasaydı belki de futbol günümüzdeki gibi bir spor olmayacaktı.

1857 yılında William Prest ve Nathaniel Creswick dünyadaki ilk futbol takımını kurdular. Bu takımın adı Sheffield FC idi. Bu iki öncü adam sadece ilk futbol kulübünü kurmakla kalmadılar, aynı zamanda şu anki futbol kurallarının temelini oluşturan kuralları ve yasaları da oluşturdular. Çünkü bu iki beyefendi futbolun; insanları lütuf, mutluluk ve saygıyla birleştiren muhteşem gücünü görmüşlerdi. Futbolun yeniden icadıyla başlayan bu süreçte, futbol zaman içinde Sheffield halkının güçlü sosyal ve duygusal temeli haline gelirken, günümüz dünyasında da en harika oyun olarak nitelendiriliyor.

Dünyanın ilk futbol kulübü olan Sheffield FC kurulmadan önce İngiltere’deki kolejlerin ve üniversitelerin kendi içlerinde takımları bulunuyordu. Ayrıca bu takımların hepsinin kendilerine özgü futbol kuralları vardı. Yani ortak bir kural birliğinden bahsedilemiyordu. Ta ki Sheffield FC kurulana kadar.

Sheffield FC kulübünde forma giyenler ilk zamanlarda rakipleri olmadığı için kendi aralarında maç yapıyorlardı. Ancak 1860 yılında Dünyadaki ikinci futbol kulübü olan Hallam FC kuruldu. Hallam FC de Sheffield kentinin takımıydı ve kurucusu ve ilk kaptanı İngiliz efsanesi John Charles Shaw idi.

Sheffield'ın şu anki evi The Coach & Horses Ground.
Sheffield'ın şu anki evi The Coach & Horses Ground.

Sheffield FC ve Hallam FC amatör düzeydeki takımlardı. 1885 yılında İngiltere’de ilk profesyonel lig kuruldu. Sheffiel FC, yeni kurulan ve zengin olan profesyonel kulüplerle yarışacak kadar güçlü değildi. Bu sebeple kendi bölgesindeki diğer takımlarla ilk amatör ligi kurmaya karar verdiler.

Pele, 2007 yılında Sheffield'ın 150.yıl kutlamalarına katımıştı.
Pele, 2007 yılında Sheffield'ın 150.yıl kutlamalarına katımıştı.

Sheffield FC kulübüne kuruluşunun 100. Yılı şerefine 1957 yılında İngiltere Milli Takımı ile özel maç yapma imkanı verilmiştir. 2004 yılında ise FIFA, futbolda verilen dünyadaki en büyük onur ödülü “Order of Merit” ile Sheffield kulübünü onurlandırmıştır.

Ayrıca Sheffield Kulübü 2010 yılında kulübün mirasını ve futbolun doğasını korumak amacıyla kendi vakfını kurmuştur. Kulüp misyonunu şöyle açıklamıştır:

  • "Bundan sonra kulübümüz gelecekteki oyunculara asla yatırım yapmayacak, ancak yerel ve küresel projelerde oyunun gerçek değerlerini yaymak için çalışacaktır: Dürüstlük, saygı ve birlik!"