Yükseköğrenimde yapılacaklar listesi
Yükseköğrenim sistemi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek daha fazla sektör ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde duyarlılık geliştirmektedir. Örgün, yaygın ve serbest öğrenmeler arasındaki geçişkenlik artmakta, bu geçişkenlik bir sistem dahilinde yapılandırılarak işletilmektedir. Yükseköğrenim sisteminde öğrenme yolları arasındaki geçişkenlikler, yükseköğrenim sistemine girişte ve yükseköğrenim sonrasında profesyonel hayatta da kendisini göstermelidir.
Üniversitede mesleki ve akademik eğitim ayrımı, akreditasyon ve kalite güvencesi
Yükseköğrenimde mesleki ve akademik eğitimin ön lisanstan doktoraya, mümkün olduğu kadar net bir şekilde tasarlanmasına ihtiyaç vardır. Meslek standartlarının ve mesleki yeterliliklerin yükseköğrenimdeki müfredatlarda içerilmesi, üniversite eğitiminin ekonominin ihtiyaçlarını esas alması yaklaşımıyla uyumlu olacaktır.
Mesleki ve akademik eğitimin bütün programlar ve seviyeleri bakımından yıllık bazda gözden geçirilmesi ve meslek standartlarının ve mesleki yeterliliklerin müfredatların güncellenmesinde ölçüt olması önemli ölçüde katma değer sağlayacaktır. Ulusal ve uluslararası üretimi ve ticareti yapılan bütün mal ve hizmetlerde değer zincirinin her aşamasında standartlar söz konusu olup, bu standartların önemli bir kısmı da sürekli güncellenmekte ve yükseltilmektedir. Dolayısıyla, bu mal ve hizmetlerin değer zincirinde yer alan insan kaynağının yetişme ortamlarının da paralel standartlara sahip olması makul bir çıkarımdır.
Diploma programları, sertifika programları, laboratuvarlar, sınav ve belgelendirme merkezleri gibi yeterlilik sağlayan veya yeterliliği oluşturan modülleri sağlayan birimlerin akreditasyonu ve kalite güvencesinin sağlanması günümüz dijital imkanlarında hem işlevsel hem de şeffaflık ve transfer için öncelikli bir gerekliliktir.
Yazının devamı Z Raporu 51. sayısında