Üretim fazlası kumaşlar tasarıma dönüşüyor
Eskişehir'de yaşayan kadın moda tasarımcısı Gözde Öncüer Pınar, kurduğu atölyesinde tekstil fabrikalarının üretim fazlası kumaşları, doğal ham maddeler ve geri dönüştürülmüş malzemelerle çevre dostu koleksiyonlara dönüştürüyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olan Gözde Öncüer Pınar, üniversite eğitimi sırasında aldığı dersler ve mezuniyet projesinde edindiği tecrübeyle, tekstil sektöründeki atık kumaşların değerlendirilmesine odaklanan iş modeli geliştirdi.
Atölyesinde öncelikle tekstil fabrikalarının üretim fazlası olarak ayırdığı kumaşları temin ederek koleksiyonlar tasarlayan ve bu sayede yeni kaynak tüketimini en aza indiren Pınar, üretilmiş kaynakları kullanarak sürdürülebilir moda anlayışına katkı sağlıyor.
Atölyesindeki tüm üretim süreçlerinde geri dönüştürülmüş maddeleri kullanan ve kalıplama, modelleme ve dikim gibi aşamaların hepsini atölyesinde tamamlayan moda tasarımcısı, ürünlerini atölyesinde yer alan mağazasında ve çevrim içi platformlarda satışa sunuyor.
Atölyesini kurduğu ilk yıllarda sürdürülebilir modanın Türkiye'de çok bilinir olmadığına değinen Pınar, sözlerine şöyle devam etti; “2019 yılında bu işe adım attığımda benim gibi düşünen marka sayısı çok azdı. Sürdürülebilir moda çok fazla duyulmuş ve yayılmış değildi. Sonrasında insanlar gittikçe bilinçlenmeye ve pandemiyle doğala ihtiyaç duymaya başladı. Sağlığını ön planda tutmak isteyen insanlar için sürdürülebilir moda tam bir çözüm sunuyordu. Baktığımızda bilinçli kullanıcıların arttığını görüyorum. Pek çok meslektaşım, tasarımcı arkadaşım bu alanda iş kuruyorlar. Dolayısıyla günden güne meslektaşlarım çoğalıyor.”