Ülkelerin borçlanma açmazı
Devletlerin borçlanma ihtiyaçları ve borç seviyeleri pandemi öncesi seviyelere kıyasla önemli ölçüde yüksek kalmaya devam etmektedir. KOVİD-19 salgınına verilen mali tepkiler, 2020 yılında OECD bölgesinde rekor düzeyde borç ihracına yol açmış ve brüt devlet borçlanma gereksinimleri 15,4 trilyon ABD dolarına ulaşmıştır. Borçlanma seviyeleri 2021'de ve 2022'de biraz azaldı.
Ancak 2023'te yüzde 6 artarak 12,9 trilyon ABD dolarına yükseleceği tahmin ediliyor. Bu artış büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşından en çok etkilenen ülkelerle sınırlıdır. Benzer şekilde, OECD bölgesi için piyasadaki ek riskleri temsil eden net borçlanma ihtiyaçları, 2020'deki 7,4 trilyon ABD dolarından 2022'de 2,0 trilyon ABD dolarına düşerek pandemi dönemi zirvelerinden 2022'de düşmeye devam etmiştir. Ancak 2023'te hafif bir artışla 2,3 trilyon ABD dolarına yükseleceği tahmin edilmektedir. Sonuç olarak, OECD bölgesi merkezi hükümet menkul kıymet borçlarının 2023 yılında nominal artışını sürdürerek 2019 yılına kıyasla yüzde 30'un üzerinde bir artışla yaklaşık 52 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Bu miktar GSYH'nin yüzdesi olarak 2020'deki yüzde 90'lık zirveden 2022 ve 2023'te yaklaşık yüzde 83'e düşmüştür, ancak toplam ödenmemiş borç hala salgın öncesi seviyelerin GSYH'nin yüzde 10 puan üzerindedir.
Geçtiğimiz yıl boyunca, merkez bankaları politika faizleri istikrarlı bir şekilde önemli ölçüde yükselirken, varlık alım programları bazı durumlarda tersine çevrildi. Artan jeopolitik gerilimler ve küresel ekonomik belirsizlikle birlikte, yatırımcıların risk iştahı azalırken, birçok piyasa artan volatilite ve daralan likidite ile karşı karşıya kaldı. Borç ihraç eden hükümetler için bu gelişmeler daha yüksek finansman maliyetleri ve daha az öngörülebilir bir fonlama ortamı anlamına gelmektedir. OECD ülkeleri için yeni borçlanma maliyeti 2021'den bu yana iki kattan fazla artarak 2021'de ortalama yüzde 1,4'ten 2022'de yüzde 3,3'e yükselmiştir.
Sonuç olarak, ortalama OECD ülkesi, 2021'e kıyasla 2022'deki koşullar altında borç stokunun yüzde 47'sini yeniden finanse ederken faiz ödemelerinin GSYH'nin yüzde 0,9'undan yüzde 1,6'sına yükseldiğini görecektir ki bu da yüzde 80'lik bir artış anlamına gelmektedir.
OECD ülkeleri arasında önceki on yılda ortalama vadeler önemli ölçüde uzamıştır ve bu eğilim 2022'de de değişmemiştir ve birçok ülke son yıllarda düşük getirilerle uzun vadeler ihraç etmiştir. Bununla birlikte, OECD genelinde borç portföyleri kısa vadeli faiz oranı değişikliklerine maruz kalabilir. 2023 yılında borçların yüzde 29'u, 2025 yılında ise yüzde 47'si yeni faiz oranı koşulları altında vadesini dolduracak veya yeniden sabitlenecektir. Devlet tahvili piyasalarında likiditenin sıkılaşması ile piyasa koşulları kötüleşti. Artan finansman maliyetlerine ek olarak, OECD borç yönetimi ofisleri piyasa koşullarında ve özellikle likidite koşullarında bir bozulma olduğunu bildirmiş ve ülkelerin yüzde 60'ından fazlası 2021 ve 2022 yılları arasında olumsuz bir değişim olduğunu belirtmiştir. Bu düşüşün başlıca nedenleri makroekonomik belirsizlik, para politikasındaki gelişmeler, jeopolitik riskler ve yatırımcı duyarlılığındaki bozulmadır. Merkez bankaları varlık alım programlarının tersine çevrilmesi de piyasalar üzerinde çeşitli şekillerde baskı oluşturarak piyasa katılımcıları için maliyetleri ve dolayısıyla getirileri artırabilir. Ancak kesin etkiler sıkılaştırmanın hızına ve büyüklüğüne bağlıdır.
Yazının devamı Z Raporu 49. sayısında