Türkiye’nin rüyası nihayet yola çıkıyor
Günümüzde otomotiv dünyasının ulaştığı noktada hiçbir marka hatta hiçbir ülke tüm bileşenleri tamamen kendi üretimi olacak şekilde bir otomobil üretme olanağına sahip değil. Otomobil üreticileri, onlarca farklı ülkeden temin ettiği bileşenleri kullanıyor, hatta farklı markalar maliyeti düşürmek için ortak platform ve parça kullanımına gidiyor. Modern bir otomobilin yola çıkabilmesi için gereken mekanik, elektrik, elektronik akşamı ve yazılımları, markalar tarafından farklı coğrafyalardaki üreticilerden ve geliştiricilerden tedarik ediliyor.
Elektrikli otomobil liginde de aynı durum söz konusu. Tesla dışında, batarya üretimini de kendisi gerçekleştiren küresel marka yok. Tesla bir istisna olmak üzere, tüm elektrikli otomobil üreticileri pillerini belirli üreticilerden temin ederek kendi ihtiyaçlarına göre optimize ediyor.
Ülkemiz de otomobil dünyasına yabancı markaların ülkemizde yaptıkları üretimlerin yanında özellikle Bursa ve Körfez bölgesindeki otomotiv yan sanayi şirketlerinin ürettiği parçalarla önemli katkılarda bulunuyor. Birçok küresel marka, ülkemizde oldukça gelişmiş düzeydeki yan sanayii komponentlerini kullanıyor.
TOGG'un başarısı Türkiye'nin başarısı
Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu bünyesinde bir araya gelen parlak beyinlerin çabalarıyla güçlü adımlarla ilerleyen yerli elektrikli otomobilin başarısı, Türkiye’nin Devrim’den sonraki ilk gerçekten yerli otomobil denemesinin de başarısı anlamına geliyor. Büyük emeklerle Eskişehir TÜLOMSAŞ fabrikasında hayata geçirilen fakat bir şekilde engellenen ve tamamen rafa kaldırılan Devrim otomobillerinin ardından yerli otomobil hayali ilk kez bu kadar gerçeğe yakın.
TOGG ekibi de lansman öncesi resmi hesaplarında yaptıkları paylaşımla Devrim otomobili için verilen emekleri ve arkasındaki fikri saygıyla selamlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleriyle, “Türkiye’nin 60 yıllık rüyasının gerçekleşmesine şahit oluyoruz.”
TOGG bir teknoloji ürünü
Dijital teknolojiler, gelişmiş sensörler, kontrol sistemleri ve yardımcı teknolojilerin otomobillerdeki rolü giderek artıyor. TOGG prototiplerinin göz alıcı tasarımları kadar, sergilenen etkileyici teknolojik özellikleri de heyecan uyandırdı.
TOGG modellerinde yer alacak akıllı sürüş destek sistemleri ve Nesnelerin İnterneti (IOT) teknolojilerinin etkin kullanımı ile ortaya konan vizyon da beğeni topluyor. Otomobillerin giderek akıllandığı günümüzde TOGG’un öncelikle otomobil fuarlarında değil, teknoloji fuarlarında tanıtılacak olması da bu vizyonu daha net ortaya koyuyor.
Günümüzde tüketicilerin otomobil satın alma kararını etkileyen en öncelikli konulardan biri olan güvenliğe de gereken önem veriliyor. TOGG modellerinin yüksek çarpışma dayanımı, kapsamlı aktif ve pasif güvenlik ögeleri ve ileri sürücü destek sistemleri sayesinde, yollara çıkacakları zamanki en yüksek Euro NCAP güvenlik normlarına uygun olacağı bilgisi memnuniyet verici.
2019 sonunda TOGG’un uyandırdığı heyecan, şüphe yok ki Türkiye’deki otomotiv yan sanayiinin elektrikli devrime adapte olması için de ilham verici ve hızlandırıcı bir etkiye sahip.
TOGG gerçek bir yerli otomobil
Günümüz dünyasında markanın milli aidiyet algısında belirleyici olan unsur, üretim yeri değil. Asıl olan, temelde marka fikrinin doğduğu, hayata geçirildiği ülke. Bu bakımdan TOGG da ‘tamamen yerli’ ve gerçek anlamda ‘Türkiye’nin otomobili.’ TOGG’un Gebze’de gerçekleştirilen lansmanına yönelik toplumun yüksek desteği ve heyecanı, Türkiye’nin 60 yıl aradan sonra giriştiği ikinci yerli otomobil denemesinde bu defa çok daha yüksek bir iradeye ve şansa sahip olduğunun da göstergesi.