Türkiye, Avrupa’nın koltuğunu kaptı
Türkiye’nin mobilya şehri Bursa’da ilk adımlarını atan Weltew Home, bugün 135 bin metrekare üretim tesisinde 9 bin parça ürün gamına sahip. El işçiliğini seri üretimle birleştirerek rakipleri arasında fark yakalayan marka, 2022 yılında 20,6 milyon dolar olan ihracatını yılsonu itibarıyla 30 milyon doların üzerine ulaştırmayı hedefliyor. Sektörün başlangıcı olarak nitelenen Şubat-Mart döneminde Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketi yüzünden duraksama yaşadıklarından bahseden Weltew Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, bu süreçte üretim kapasitelerinin yarısını deprem bölgesine yatak üretmek için ayırdıklarını söylüyor. Marka olarak bu yıl yüzde 25 oranında net ciro büyümesi bekleyen Weltew Home, geçtiğimiz yıl 4,7 milyar dolar olan sektör ihracatının da 10 milyar dolara ulaşmasını hedefliyor. Z Raporu’nun sorularını yanıtlayan Balcı, mobilyada termin sürelerindeki sıkıntının ve hammadde sorununun ortadan kalktığından bahsederken, Avrupa’da yaşanan sıkıntıların da Türk mobilya sektörü için yeni bir fırsat kapısı araladığını söylüyor.
Geçtiğimiz yılı 4,7 milyar dolar ihracatla tamamlayan mobilya sektörü, 2023 yılının ilk yarısını nasıl geçiriyor?
Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli deprem hepimizi yasa boğdu. Sektörümüz açısından da sezon başlangıcı olarak gördüğümüz şubat ve mart aylarında bir duraksama yaşanmasına sebep oldu ve bu durum talebe de yansıdı. Ancak gelecek dönemde büyük hedeflerimiz var. Gerek yurt dışında gerekse yurt içi pazarda talebin artacağını ve piyasanın hareketleneceğini öngörüyoruz. 2023 yılının ocak ayında IIFF 2023 İstanbul Mobilya Fuarı, nisan ayında da Salone del Mobile Milano ve Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarları ile güzel bir altı ay geçirdiğimize inanıyorum. Weltew Home olarak bu yıl için ciro bazında yüzde 25 net bir büyüme bekliyoruz. Adet olarak baktığımızda ise hedef yakalanmayabilir. 920 milyon TL olan 2022 ciromuzu bu yıl yapacağımız yeni mağaza yatırımlarıyla da 1 milyar 750 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Weltew Home olarak ise 20,6 milyon dolarlık ihracatı ile sektör bazında son iki yılda olduğu gibi 2022 yılında da İnegöl'ün en çok mobilya ihraç eden markası olduk. 2023 yılsonu itibarıyla ihracatımızı 30 milyon doların üzerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Sektör olarak ise dünya mobilya pastasından aldığımız yüzde 2'lik payı yüzde 3'e çıkarmayı planlıyor, bunun için de 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak istiyoruz.
Mobilya imalatındaki hammadde sıkıntısı devam ediyor mu? Sektörün üzerindeki yük hafifledi mi?
Sektörün hem iç hem de dış pazarda rekabet gücünü artırmak için yenilikçi, kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim anlayışına ihtiyaç var. Ayrıca sektörün ithal girdi bağımlılığının azaltılması, yerli hammaddenin kullanımının teşvik edilmesi ve lojistik altyapısının iyileştirilmesi de ihracat maliyetlerini düşürerek rekabet avantajı sağlayacak başlıklar arasında yer alıyor. Sektörümüzde üretim maliyetleri 2021’deki yüzde 200’ü bulan artışlardan sonra, geçen yıldan bu yana yüzde 35 daha arttı. Tüketicilere fiyat istikrarı sağlamak için dövizdeki dalgalanma ihtimaline karşı hammadde stoklarını doldurduk.
Avrupa'dan uzaklaşan Rusya, Türkiye'ye yöneldi
Türk mobilya sektörü, küresel denge değişikliğini fırsata çevirebildi mi? Talep en çok hangi ülkelerden geliyor?
Son yıllarda ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye yönelik faaliyetleri hızlandırarak yakaladığımız istikrar sonucunda yüzde 11,2 artış sağlayarak 4,7 milyar dolarlık ihracata ulaştık.
Ülke olarak dünya pazarında önemli bir markayız. Çin kadar ucuz değil, İtalya kadar da pahalı değiliz. 2022 yılında en çok mobilya ihracatı yaptığımız ülke Irak oldu. Irak’ı, İsrail, Almanya, Katar ve Libya takip etti. Geçtiğimiz yıl yüzde 90’lık bir artışla mobilya ihracatında en yüksek artışa imza atan ülke de Katar oldu. Katar’a 150,6 milyonluk mobilya ihracatı gerçekleşti. İhracatta diğer öne çıkan ülkeler ise Suudi Arabistan ve Rusya oldu. Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerin artması ve Rusya’nın Avrupa ülkeleri ile yaşadığı sıkıntılar, Türk mobilya sektörü için çok verimli bir pazar oluşturdu.
Klasik mobilya yerini konfora bıraktı
Mobilya tercihlerinde değişiklik var mı? Yeni modelleri nasıl hazırlıyorsunuz?
Mobilya satın alma davranışları geçtiğimiz yıllara göre büyük değişiklik gösteriyor. Eskiden mobilya ömürlük olarak satın alınan bir ev eşyasıyken, günümüzde ise trendi yakalayan, konforlu ve tasarım açısından çekici ürünler hayatımızda yer etmeye başladı. Bu noktada özellikle ev mobilyası grubunda modern mobilya olarak adlandırabileceğimiz segment çok hızlı bir büyüme gösterdi.
2024 yılı hedefleri arasında neler var?
2024 yılında sektörümüzün daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Uluslararası nitelikteki fuarlarımızın sektörümüze büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Fuarlarda yeni nesil mobilyalarımızı tanıtacağız ve yeni iş bağlantıları kuracağız. Ayrıca sektörümüzün istihdamına ve katma değerine de önem vermeye devam edeceğiz. Kısacası mobilya sektörü olarak hem ülkemizin hem de sektörümüzün gelişmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Hem üretim hem de ihracat anlamında rekabet gücümüzü artırarak dünya mobilya sektöründe hak ettiğimiz yeri almak istiyoruz.