Turizm sektörünü sarsacak iflas
Dünyanın en eski seyahat firması olan, 178 yıllık İngiliz turizm devi Thomas Cook 2.1 milyar dolar borcunu ödeyemeyince iflas ettiğini açıkladı. Avrupa’nın ikinci en büyük seyahat acentesi olan ve aktif olarak 600 bin müşteriye hizmet veren firmanın iflası Türkiye dahil birçok ülkeyi etkileyecek.
Dünyanın en büyük ve en eski tur operatörlerinden İngiltere merkezli Thomas Cook, 178 yıllık başarılı mazisini geride bıraktı, firma iflasını açıkladı. 16 ülkede faaliyet gösteren ve her yıl 19 milyon kişiye turizm hizmeti veren Thomas Cook, son dönemlerde ortaya çıkan mali krizi aşamadı. Şirketi kurtarma görüşmelerinin de başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında dünya çapında 21 bin çalışana sahip köklü firma iflas istedi. Firma geçtiğimiz aylarda Brexit nedeniyle rezervasyonlarında düşüş olduğunu ve bu durumun borç yükünü arttırdığını açıklamıştı.
Bu gelişme halen 600 bin hizmet alıcının zor duruma düşmesine neden olabilecekse de, İngiliz Sivil Havacılık Kurumu müşterilerin mağdur edilmeyeceğini duyurdu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson tatilcilere gereken desteğin verileceğini açıklarken, Türkiye’deki müşterilerin olumsuz etkilenmemesi için de Antalya’da kriz masası oluşturuldu.
Türkiye'yi de etkileyecek
Thomas Cook’un faaliyetlerini durdurmasından en fazla etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Firma uzun yıllardır Türkiye’ye en fazla turist getiren acentelerden biriydi. Şirketin iflası ile beraber Türkiye’ye gelen turist sayısının yılda 600 ila 700 bin azalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca Türk konaklama işletmeleri, alacaklarını tahsil etme konusunda sıkıntı yaşayabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı da iflas eden firmanın faaliyetleri nedeniyle zarar görebilecek işletmeler için kredi desteğinin en yakın zamanda hayata geçirileceğini duyurdu. Firmaya geçtiğimiz ay ortak olan Anex Tour’un da bu gelişmeden etkilenmesi bekleniyor.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Thomas Cook’un iflas etmesiyle başlayan ve Türk turizmini de yakından ilgilendiren iflas süreciyle ilgili bir açıklama yaptı. Bağlıkaya, “Bu olay bize Türk turizm tüketicilerinin güvenceli tatile kavuşmaları için yapılan yasa çalışmasının bir an önce yasalaşmasının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Ayrıca yasa çalışması ile yabancı tur operatörlerinin Türk Seyahat Acentaları ile iş birliği yapmaksızın turizm ürünü tedarik etmelerinin yarattığı benzer sıkıntıları da çözmek gereği ortaya çıkmaktadır” diye değerlendirme yaptı.