Tekstilde bayrak taşıyıcısıyız
Türk tekstil sektörünün önemli markalarından Orka Holding, Ar- Ge ve inovasyon tabanlı teknoloji yoğun ürün ihracatına önem veren ve kaliteyi ön planda tutan iş anlayışıyla dünyanın 82 noktasına ürün yolluyor. Değişim ve dönüşümü yakından takip eden ve Meta evrende mağaza açan ilk Türk moda markası olan Orka Holding, modada ileri teknoloji kullanan ve robotlarla tam otomasyon üretim yapan Giresun’daki üretim tesisine yaptıkları 30 Milyon TL’lik revize yatırım ile 2023 sonunda yüzde 40’lık bir kapasite artışı hedefliyor. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hazır giyimde kg ihracat rakamının 16 ile 20 dolar arasında değiştiğinden bahsederken, “made in Türkiye” algısını yükseltmenin, Orka Holding’in kuruluş vizyonunun bir parçası olduğuna değiniyor. Sürdürülebilirliğin Orka Holding’in DNA’sında olduğunu da söyleyen Orakçıoğlu, şu anki koleksiyonlarının yüzde 30’unun geri dönüşümden oluştuğunu ve 2023 sonunda 4 milyar TL ciro ve 50 milyon dolar ihracat hedeflediklerini ekliyor.
Sürdürülebilirliği merkezine alan Orka Holding, 2023 yılının ilk yarısını nasıl geçirdi?
Bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yılını kutlayacak olmamız nedeniyle bizim açımızdan ayrı bir değere sahip. Bu anlayışla planladığımız 2023 yılının ilk yarısı, hedeflediğimiz ölçüde oldukça iyi geçti. Bununla birlikte bu yılın başında ülke olarak hiç bir zaman unutmayacağımız bir acı yaşadık. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler hepimizi yasa boğdu. Kendi adımıza grup olarak afetin yaşandığı ilk günden itibaren yardımlarımızı sürdürdük ve bundan sonrası için de yardımlarımız sürecek. Son olarak afet bölgesinde yer alan 25 mağazamızı, ekonomik ve sosyal yaşamın yeni umutlarla canlanmasına katkı sunmak amacıyla yeniden hizmete açtık. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa’da Damat Tween, D’S damat ve Beverly Hills Polo Club mağazalarımız dört aylık aranın ardından haziran ayının ilk haftasında yeniden kapılarını açtı. Bölgedeki mağazalarımızda 150 çalışanımız bulunuyor. Onlar adına umut doluyuz. Ayrıca 12 kişiye de yeni istihdam yaratmaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra da bölgedeki vatandaşlarımızın yaralarını bir nebze de olsa sarmak için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz.
Yılın ilk yarısında Roma, Bologna gibi dünya turizminin cazibe merkezi olan kentler başta olmak üzere İtalya’da büyümemiz sürdü ve sürmeye devam ediyor.
Dünyanın en güçlü erkek giyim mağazalarının olduğu İtalya ve İspanya gibi ülkelerde artan bir grafik sergilemek çok önemli. Nisan ve mayıs aylarında Damat Tween ve D’S damat markalarımız ile toplam 14 yeni yurt dışı mağazası açılışı gerçekleştirdik.
İtalya’da Bologna başta olmak üzere toplam üç, Rusya’da St. Petersburg başta olmak üzere toplam üç, Irak’ta Bağdat ve Erbil’de toplam iki ve ayrıca Romanya, Kosova, Cezayir, Avustralya Melbourne, Kamerun ve Bosna Hersek’te yeni mağaza açılışlarımız oldu. Dubai’deki mağaza sayımızı da altıya çıkarmayı planlıyoruz.
Yarım asırlık tekstil hikayesi
Orka Holding, uzun yıllardır sektörde söz sahibi olmasını ve güncel kalmasını neye borçlu?
Moda endüstrisinde yarım asra yaklaşan köklü tecrübeye sahip Orka Holding olarak, trendlerin yakın takibi, doğru veri analizi ve değişimi öngörme yeteneğimizle attığımız her yatırım adımları, dünya modasının zirvesinde söz sahibi olmamızın temel dinamikleri arasında yer alıyor. İki ana odak noktamız olan “Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme” ekseninde büyümemiz sürüyor. Geldiğimiz bu noktada erkek giyimde zirvede yerini alan global bir moda kuruluşuyuz. Bir erkeğin ihtiyaç duyduğu her ürünü rahatlıkla bulabildiği tasarım markalarımız Damat Tween ve D’S damat ile dünya çapında 82 ülkede 400’ün üzerinde mağazaya sahibiz.
“Hazır giyimde KG ihracat rakamı 16-20 dolar arasında”
Tekstil ve hazır giyime yıllarca düşük katma değerli ihracat olarak bakıldı. Ancak son yıllarda gerek inovatif gerekse markalı ürünler bu alıgıyı yıkmaya başladı. Hazır giyimde kg ihracat değeri nedir?
Son iki-üç yıl içerisinde Türkiye’de tüm sektörlerde ihracat başına kg birim fiyatı 1,05 dolardan 1,5 dolara geldi. Bu ihracat birim fiyatını artıran sektörler arasında ise savunma ve kimya sanayi gibi büyük bir dinamizm yaratan ve öncülük yapan yeni sektörlerimiz yer aldı. Uzun yıllardır hazır giyim sektörü için sadece fason üretim yapan bir sektör imajı varken bu süreç de geride kaldı. Bugün hazır-giyim sektörü yurt dışında 5-6 binin üzerinde mağaza sayısına ulaşan ve kendi markaları ile dünyanın her yerinde olan bir sektör konumuna geldi. Bugün hazır-giyimde isimsiz marka ihracatı kg ihracat rakamları, 15 ile 20 dolar arasındayken, markalı ihracat ise 50 doların üzerine çıktı. Biz kendi markamız D’S damat ile 60 dolardan, Damat Tween ile 70-80 dolar üzerinden kg başına ihracat yapıyoruz. Komşu ülkelerimizle olan pazarda zaten varız ve Avrupa’da da güçlü bir şekilde ilerliyoruz.
Made in Türkiye ürünleri global pazarda nasıl karşılık buluyor? Türkiye hazır giyimde küresel rekabet gücünü artırmak için hangi adımları atıyor?
Öncelikle gelişmeleri çok iyi okumak lazım. Dünya çapında çok önemli, bir o kadar da hızlı bir dijital devrime tanıklık ediyoruz. Yapay zekadan blockchain’e, Quantum hesaplamadan davranışların internetine pek çok teknoloji trendi ile iç içe yaşamaya ve hatta daha da önemlisi alışmaya başladık. Bu noktadan geri dönüş yok. Dönüşüme ayak uyduramayan kuruluşların yok oluşlarına tanık olacağız.
Orka Holding olarak, dünya moda perakendesinde de yaşanan bu değişime ayak uydurmaktan ziyade değişime öncülük etmeyi şiar edindik. Çünkü bu değişimin, pek çok sektörde olduğu gibi moda endüstrisinde de yepyeni bir çığır açtığının bilincindeyiz. Bu noktada şunu da belirtelim, “made in Turkiye” algısını yükseltmek, zaten Orka Holding’in kuruluş vizyonunun bir parçası… Bu anlamda Damat Tween ve D’S damat markalarımızın global büyüme stratejisinde, dünya moda endüstrisinde ülkemizin bayrak taşıyıcısı olduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz.
Bu anlayışla, iki ana odak noktası, Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme olan bir grup olarak, üretimden tasarıma kaliteyi ön planda tutan iş anlayışımız, Ar-Ge ve inovasyon tabanlı teknoloji yoğun ürün ihracatına önem vermemiz ve çalışan ve müşteri memnuniyetini daima ön planda tutan iş disiplinimizin de etkisiyle erkek giyimde dünyanın önde gelen lüks markaları ile devler liginde yer alıyoruz.
Futboldan basketbola dünyaca ünlü kulüplerle spor sponsorlukları anlaşmalarımızdan Kaliforniya merkezli Beverly Hills Polo Club’ı bünyemize katmamıza kadar pek çok konuda yaşanan gelişmeler, bu başarımızın uluslararası arenadaki yansımaları arasında.
Yeni koleksiyon tanıtımı meta evrende
Meta evrende açtığınız mağazada süreç nasıl ilerliyor? Mağaza beklentinizi karşıladı mı?
Damat Tween metaverse mağazamızı geçen kasım ayında GoArt’ın meta evreninde açtık. Meta evrende mağaza açan ilk Türk moda markasıyız. Gerçek dünyada dijital platformlarda alışveriş yapmak gibi iki boyutlu deneyimleri, dijital evrende 3 boyutlu sanal bir mağazaya gitme olanağıyla gerçekleştiriyoruz.
Yeni koleksiyonumuzu sanal dünyada deneyimlemeyi tercih eden müşterilerimize fiziksel dünyadaki gardırop stillerini avatarlarına da aktararak eş zamanlı bir stil oluşturma ayrıcalığı sunuyoruz. Bu anlamda meta mağazamız, müşterilerimizin ilgi odağı oldu diyebiliriz.
50 pet şişeden bir takım elbise
Yeşil dönüşüm konusundaki çalışmalarınız neler?
Sürdürülebilirlik, Orka Holding’in DNA’sında yer alıyor. Sürdürülebilirlik felsefemizle şu an koleksiyonlarımızın yüzde 30’u geri dönüşümden oluşuyor. Geri dönüşümlü malzemeleri kullanarak oluşturduğumuz ilk çevre dostu koleksiyonu Damat Tween 2020/21 Sonbahar Kış sezonunda müşterilerimizin beğenisine sunmuştuk.
Koleksiyon kapsamında 50 pet şişeden bir takım elbise üretimi gerçekleştirdik. Yine “Sürdürülebilir Gardırop” felsefesi ile hem kadınların hem de erkeklerin giyebileceği ortak ürünlere ilk kez Damat Tween 2021/22 Sonbahar/Kış Koleksiyonunda yer verdik.
Sürdürülebilir moda felsefemiz ile son yıllarda global mağazalarımıza koleksiyon tanıtımlarını dijital showroomlarda sunmaya başladık. Numune servislerinde artık 3D çizim yapan platformlar sayesinde kaynak kullanımını daha aza indiriyoruz. Koleksiyonlarımızın 2025 yılında yüzde 90’ını geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir geleceği odağına alan ve kaliteden taviz vermeyen bir kuruluş olarak gücümüzü, yine bir Cumhuriyet kuruluşu olan Giresun’daki üretim tesislerimizden alıyoruz. Bundan yedi yıl önce yaptığımız ilave yatırımlarla sürdürülebilir bir gelecek için faaliyet gösteren, modada ileri teknoloji kullanan ve robotlarla tam otomasyon üretim yapan dünyanın en iyi fabrikalarından birine sahibiz. 30 milyon TL’lik revize yatırım ile yüzde 40 düzeyinde bir kapasite artışı hedefliyoruz.
Üretim tesislerimizde daha az kaynak kullanımına odaklandık. Bu amaç doğrultusunda geçen yıl üretim tesislerimizde enerji verimliliğini sağlamak üzere güneş panellerini devreye aldık. Üretimimizde yenilenebilir enerjinin payını artıracak olan projemizle artık daha az su ve enerji tüketiyoruz. Üretim fabrikalarımızda da benimsediğimiz AB Yeşil Mutabakatına uyumlu bu doğaya saygı misyonu, daha az kaynak tüketimi ve karbon salınımını azaltmaya yönelik çalışmalarımıza da ön ayak oluyor. Bilhassa 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbon nötr kıta hedefi taşıyan AB’de Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması gibi Yeşil Mutabakatın getireceği pek çok düzenlemeye karşı hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bu da bize dünya moda endüstrisinde 2023 yılı ve sonrasında da yeni avantajlar sağlayacaktır. Diğer yandan yeni nesil mağaza konseptine de adım attık; müşterilerimizin mağazalarımızda kendilerine ayırdığı özel anları en kaliteli ve en iyi deneyimle geçirmelerini sağlamak amacıyla lüks mağazacılıkta yeni konseptimizi yarattık: “Doğa, sanat ve teknoloji iç içe.”