Teknoloji devleri bankacılığın geleceği mi?
Teknolojinin gelişmesi bankacılık sektörünü derinden etkilerken fıntech firmaları hızla yükseliyor. Finans sektörüne ciddi bir hamle yapan teknoloji devleri, geleneksel bankacılık şirketleri için varsayımsal bir kıyamet olayı olarak görülüyor. Mevcut iklimde, dijital kurumlar milyarlarca doları dijital dönüşüm stratejilerine harcıyor.
Asur ve Sümer’de başlayan bankacılık sektörünün baş aktörleri tüccarlardı. Zaman içerisinde bankacılık sektörü şu anda bildiğimiz gibi çok organize bir sistem haline geldi. Herkes 2008’deki finansal krizin bankalarının başarısız olamayacak kadar büyük olduğunu düşünürken, bugün hala etkilerini hissettiren dünya çapında bir bankacılık krizi yaşandı.
On yıl sonra, herkes finansman ve ödemelerin blok zinciri ve kripto para birimleri tarafından nasıl bozulabileceğinden bahsediyor. Dünyanın dört bir yanındaki bankalar son birkaç yılını, teknoloji girişimlerinin rekabeti için hazırlanarak geçirdi. Ancak finans alanında dijitalleşme ile başlayan dönüşüm bankalarla sınırlı kalmadı ve yarışa yeni oyuncular dahil oldu. Finans sektöründe; başrolünde Apple, Google, Facebook, Amazon gibi ‘BigTech’ olarak da anılan dev teknoloji şirketlerinin yer alacağı yeni bir dönem başlamak üzere.
Teknoloji şirketleri bankalarla rekabete hazırlanıyor
Çok yakın bir gelecekte Amazon, müşterilerin Alexa ile birbirlerine para göndermelerini ve ardından Amazon markalı bir çek hesabına para yatırmalarını sağlayabilmek için çalışmalara başlayacak. Apple’ın, Goldman Sachs ile birlikte, Apple Wallet ile derin bir entegrasyona sahip bir kredi kartı çıkaracağı biliniyor. Facebook, ödemeler için kendi şifreli para birimini yaratmayı içerebilecek blockchain’in gücünü keşfetmek için bir ekip oluşturdu. Google ise müşterilerin uygulama mağazasında bir şeyler satın almalarına veya Android cihazlarında ödeme yapmak için bir online sistem olan Google Pay’e sahip.
Apple, Google, Facebook, Amazon gibi büyük teknoloji firmalarının özel ödeme seçenekleri sunmasıyla bankalar da kendilerini yeni akımlara uyum sağlayarak geliştirmek zorunda kaldı. Çünkü bu büyük teknoloji firmaları sunacakları yeni ve kolay seçeneklerle teknolojikleşen dünyada müşterilere çok daha rahat ulaşarak bankaların etkinliğini azaltıp finans sektörünün yeni söz sahibi olmaya çalışıyorlar.
Bankalar bu duruma nasıl bakıyor
Finans sektörüne adım atan teknoloji devlerinin, doğrudan rekabet etmeye çalışmak yerine, teknik firmaların zaten gerekli lisanslara ve yasal gözetimine sahip bankalarla ittifak kurmaları bekleniyor. Teknoloji şirketlerinin bankalarla ittifak içerisine girmelerine Compass Point Research & Trading’in Politika Araştırması Direktörü Isaac Boltansky, “Büyük teknoloji şirketleri, bankalarla ortaklık yapmayı tercih ediyor çünkü bu, müşterilerine hala tekliflerini artırırken düzenleyici baş ağrılarından kaçınmalarını sağlıyor” dedi.
Örneğin, raporlar Amazon’un çek hesabı ürününün büyük bir banka ile paralel olarak sunulacağını gösteriyor. The Wall Street Journal’ın Mart ayında bildirdiğine göre, JPMorgan Chase, Capital One (COF) ve diğer büyük bankalar Amazon ile görüşmelerde bulundu.
Aynı şekilde, Apple bu yılın başlarında Goldman Sachs ile ortak kredi kartı çıkarıyor. Yeni kredi kartı, Apple’ın hizmetler işinden elde ettiği gelirleri artırmasına yardımcı olurken, aynı zamanda Apple Pay’in önemini de artırdı. Apple ile bir ittifak oluşturmak Goldman Sachs için de bir kazanç olabilir.
Geleneksel bankaların olmadığı bir dünya
Capgemini ve BNP Paribas Bankası’nın 2017 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, dünya çapındaki insanların 2020 yılına kadar 726 milyar dijital işlem yapacaklarını öngörüyor. Günümüzde de tüm pazar segmentlerinde dijital ödeme hizmetlerinin benimsenmesi nedeniyle nakit dışı ödemeler arttı. Ayrıca, geleneksel bankaların yüzde 34’ünün 2023 yılına kadar varlığını sona erdirebileceklerini düşünüyorlar.
- Mobil uygulamalar, birkaç dokunuşla ödeme yapmaya izin vermeden önce hayatın nasıl olduğunu hatırlamak zor. Kişiden kişiye yapılan ödemeler veya ticari işlemler olsun, parayı şu anda dolaştırma şeklimiz hiç olmadığı kadar kolay.
Danışmanlık firması Bain & Company tarafından yapılan bir ankete göre, Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi teknoloji şirketlerinin geliştireceği yeni bankacılık hizmetleri geleneksel bankalar için gelirlerini ve müşterilerini kaybetme riski oluşturuyor.
Yapılan araştırmalar teknoloji şirketleri açısından oldukça olumlu
Akıllı telefon çağının gelişmesi ve internet platformunun hızla büyümesiyle birlikte, teknolojik gelişmeler finans endüstrisini büyük ölçüde etkiledi ve FinTech devrimini tetikledi. Geleceğin bankası şu an önümüzde oluşturuluyor.
MuleSoft firması dünya genelinde 8 binden fazla kişiyi araştırdı. 18-34 yaş aralığındakilerin yüzde 52’sinin düzenli olarak kullandıkları teknoloji devi ile bankacılığa gireceğini düşündüklerini keşfetti. Danışmanlık firması Bain & Company tarafından yapılan başka bir araştırmaya göre, 29 ülkede 152 bin banka müşterisi ile yapılan ankete katılanların yüzde 54’ü teknoloji şirketlerinden gelecek finansal ürünlere açık olduklarını belirtti.
Bain & Company firmasının anketine göre, son zamanlarda teknoloji şirketlerinin finansal ürünlere ilgisi özellikle ödeme işlemlerinde belirginleşiyor. Apple Pay 35 ülkede hizmet verirken, Google Pay da şimdilik 29 ülkede hizmet veriyor.
Teknoloji şirketleri bankalar için bir tehdir midir?
Danışmanlık firması Bain & Company tarafından yapılan bir araştırma, banka müşterilerinin neredeyse yüzde 60’ının halihazırda kullandıkları teknoloji şirketlerinden bir finansal ürün denemek istediklerini belirtti. Bankacılık danışmanı Bain’den Gerard du Toit de bu durumu: “bankalar ve finansal hizmetler şirketleri, büyük teknoloji şirketlerinin tehditlerinin farkında” diyerek açıkladı.
Facebook, Google ve Amazon gelecek nesiller için banka olabilir, ancak bu bir gecede gerçekleşmeyecek. Alipay’ın 400 milyon kullanıcısı var, WeChat’ın WeBank’ı oldukça başarılı. Doğru yapılırsa, tüketiciler için harika olabilir. Çünkü daha düşük fiyatlarda çok daha geniş bir finansal ürün setine erişebilirler. Ancak bankalar için bu, yıkıcı bir olayın gerçekleşmesine neden olabilir.