Tarımda insansız hava araçları ile dijital dönüşüm

Tarım, İHA ile yeni bir döneme giriyor.
Tarım, İHA ile yeni bir döneme giriyor.

Son yıllarda insansız hava araçlarının (İHA) gelişimi, yüksek düzey mekânsal ve zamansal çözünürlükte veriler sağlayarak uzaktan algılamada yeni bir döneme işaret etti. İHA’ların en çok katkı sağlayabileceği sektörlerden birisi de tarım sektörü olarak öne çıkıyor.

İklim değişikliği ile birlikte değişim gösterecek olan güneşli gün sayısına da bağlı olarak ürün verimini hasattan önce tahmin edebilmek, toprak ve ortam özellikleri hakkında üretim sezonu boyunca doğruluk payı yüksek veriler elde edebilmek, artan nüfusun gıda talebini karşılayabilmek için oldukça önem arz ediyor. Bu bağlamda İHA’lar tarım sektörünü büyük ölçüde değiştirdi ve önümüzdeki yıllarda da değiştirmeye devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde tarım sektörünün dünyanın en büyük ikinci drone kullanıcısı haline geleceği tahmin ediliyor.

İHA’lar tarımda nasıl kullanılır?

Nesnelerin interneti ve uzaktan algılamadan faydalanarak sensörler aracılığı ile oluşturulan otonom sistemler sayesinde insansız hava araçlarından sadece veri elde etmek ile kalmayıp, elde edilen verilere göre sahada etkin bir şekilde sulama, gübreleme, tohumlama, ilaçlama gibi işlemler de yapılabiliyor. Hayvancılıkta da sürü kontrol etme, su ve yem seviyelerinin miktarını gözlemleme, sağlıklı bir mera yönetimi ile birlikte yeni stratejilerin geliştirilmesi gibi faaliyetler için İHA’lardan faydalanılıyor.

  • İHA’lar şu anda hasat için kullanılmıyor ancak, gelecekte bazı ürün hasatlarında İHA’lardan yararlanma potansiyeli mevcut.

Tarımsal bilgi izlemede İHA’lar yüksek esneklik ve geniş izleme aralığı avantajları sağlarken yeterli tarımsal bilginin elde edilmesi, bitkisel üretim sürecindeki öngörülebilirlik kaybını da azaltmaya yardımcı oluyor.