Tarım teknolojisinde gelişen 4 yenilik
Dünya nüfusu, 1999 yılında 6 milyara, 2011 yılında 7 milyara ve 2022 yılında 8 milyara ulaştı. 2050 yılında ise dünya nüfusunun 10 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Hızla artan dünya nüfusuyla birlikte tarım teknolojileri sektöründe sürdürülebilir tarım on plana çıkıyor. Daha sürdürülebilir tarım uygulamaları oluşturmak, mahsul yönetimi ve kalite kontrolüne yardımcı olan yeni teknolojilerin benimsenmesi giderek daha gerekli hale geliyor.
Dünya üzerinde her yedi kişiden biri açlıkla karşı karşıyayken, çiftçilerin üretkenliğini en üst düzeye çıkarmaları yönündeki baskı giderek artıyor. İşte bu noktada teknoloji devreye giriyor. Teknolojik devrim, çiftlik ve meyve bahçesi yönetiminin manzarasını değiştirecek yeni tarımsal yenilikleri beraberinde getirdi.
Bu yazımızda günümüz çiftçilerinin üretkenliklerini artırmasına yardımcı olabilecek 4 tarım teknolojisinden bahsedeceğiz.
Lazer korkuluklar
İnovatif tarım teknolojileri arasında yer alan lazer korkuluklar, açık bir tarlada yetiştirilen ürünlere kuşların veya kemirgenlerin tehdit oluşturmasının önüne geçiyor. Geçmişte çiftçiler kuşları uzaklaştırabilmek için geleneksel korkuluklara güvenirlerdi. Ancak günümüzde çiftçiler, kuşların ekinleri yağmalamasını önlemek için hareket sensörlü yüksek teknoloji ürünü ‘lazer korkulukları’ adı verilen cihazlara yöneldi. Lazer korkuluklarla yapılan ilk testler, cihazların tarım arazilerinin etrafındaki kuş nüfusunu yüzde 90 oranında azaltarak ürün zararlarını en aza indirebileceğini ortaya koyuyor.
Dikey tarım
Ülkelerin kentleşmesi ve endüstriyel gelişimiyle birlikte tarıma elverişli arazilerin kaybı da beraberinde geliyor. Son 40 yılda ekilebilir arazilerin üçte biri kaybedildi ve dikey tarımın kurtarıcı bir çözüm olabileceği düşünülüyor. Binalara entegre edilebilecek dikey olarak istiflenmiş veya eğimli yüzeylerde ürün yetiştirme tekniği olan dikey tarım ile daha az alanda daha fazla ürün üretilebiliyor. Çiftçiler ayrıca dikey tarıma entegre edilebilecek sera ortamlarından da yararlanabiliyorlar. Bu da iklimden etkilenmeden yıl boyunca mevsimlik mahsul üretimi anlamına geliyor.
Gerçek zamanlı kinematik
Akıllı tarım yöntemleri arasında yer alan Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK) teknolojisi, GLONASS, GPS veya Galileo ile birlikte konum verilerinin hassasiyetini artırmak amacıyla kullanılan bir teknik. Toprak sağlığını ve verimliliği artırarak daha az girdiyle daha fazla üretim yapılmasını sağlıyor. Santimetre düzeyinde doğruluk sağlayabilen RTK teknolojisi, çiftçilerin tarlalarını doğru bir şekilde haritalamalarını ve araçları aynı şeritte kalıcı olarak sınırlandırmalarını sağlıyor.
Arı vektörü
Arı vektörü teknolojisi, tozlaşma yoluyla hedeflenen mahsul kontrollerini sağlamak için ticari olarak yetiştirilen arıları kullanarak kimyasal pestisit kullanımını çevreci bir hâle getirmeyi sağlıyor. Traktör kullanımını veya su püskürtmeyi gerektirmeyen bu sistemde bilimsel olarak hazırlanmış yaban arısı kovanı, arıların bacaklarına tarlada gezinirken yaymak için eser miktarda haşere kontrol tozu almalarını sağlıyor. Bu teknoloji ayçiçeği, elma, domates ve yaban mersini dahil olmak üzere birçok üründe kullanılabiliyor.