Tarım ihracatında 10 yıllık hedef ‘50 milyar dolar’

Küresel gıda ihtiyacı artabilir.
Küresel gıda ihtiyacı artabilir.

Dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biri olan Türkiye’nin 25 milyar dolar olan gıda ihracatının önümüzdeki 10 yılda 50 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Tarım teknolojilerine yönelik yatırımların hızlandığı Türkiye’nin, dünya tarımsal üretimden 2050 yılında yüzde 2,35 pay alması bekleniyor.

Dünya genelinde 200’den fazla ülkenin sofraları her gün 3 öğün Türk gıda ürünleriyle kuruluyor. Yıllık 25 milyar dolar gıda ürünleri ihraç eden Türkiye, önümüzdeki 10 yıllık dönemde gıda ürünleri ihracatını 50 milyar dolara çıkaracak üretim ve ihracat potansiyeline sahip. Türkiye’de yıllık 70 milyon ton bitkisel üretim yapılırken, 55 milyon ton taze meyve sebze üretiliyor. Aynı zamanda 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığının bulunduğu ülkemizde, yıllık 800 bin ton üzeri su ürünleri, 2,4 milyon ton kanatlı üretim hacmine ulaşıldı. Türk üreticisi Avrupa’da tarımsal hasılada birinci sırada yer alırken, dünyada ilk 10 ülke arasında bulunuyor.

Türkiye’de son 20 yılda, küresel iklim değişikliği sebebiyle 3 milyon hektar tarım alanı yok olurken, teknolojik altyapının gelişimi sayesinde üretimde artış yaşandı. Modern tarım uygulamaları sayesinde ihtiyaç duyulan tarım alanı düşerken, verimde artış yakalandı. 2050’lerde dünya nüfusunun 10 milyara, şehirleşme oranının ise yüzde 70’lere çıkacağı öngörüsü, küresel gıda ihtiyacının da artacağına işaret ediyor. Dünya tarımsal üretiminin yüzde 1,34’ünü oluşturan Türkiye’nin 2050’de yüzde 2,35’lik paya ulaşması bekleniyor. Tarımda sürdürülebilirliğin yolu ise teknolojik altyapıya yönelik yatırımların devam ettirilmesinden geçiyor. Tarım sektöründe küresel trendlerin takibi ve uygulanabilirliği önemli. Türk çiftçileri de bu yeni yöntemlerle üretime çoktan başladı.