TAP’ta ticari gaz akışı başladı
TANAP’ı tamamlayacak olan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’ndan (TAP) ticari gaz akışı bu yılın başından itibaren başladı. Azerbaycan gazını Avrupa’ya ulaştıran TANAP’tan Türkiye’ye gelen gaz, 30 haziran 2021 tarihi itibariyle 12 milyar metreküpe yükselecek.
Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nda (TAP) ticari gaz akışı başladı. TAP’ın Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) normal bütçesinden yüzde 45 daha düşük maliyetle hayata geçirildiğini belirten TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “Projede 2022 yılı gibi tam kapasiteye ulaştığımızda yıllık taşıma gelirimiz 1,5 milyar doları aşacak” dedi. TANAP ile ilk yıl 2 milyar metreküp gaz taşındı.
Projenin son durumuyla ilgili bilgi veren TANAP Genel Müdürü Düzyol, yaklaşık 40 milyar dolarlık bir değer zinciri olan Güney Gaz Koridoru’nun bin 850 kilometrelik kısmını oluşturan TANAP’ta 30 Haziran 2018’de ticari gaz teslimatının başladığını anımsattı. TANAP’ın yaklaşık 2,5 yıldır işletmede olduğunu ifade eden Düzyol, proje anlaşmaları çerçevesinde ilk yıl için 2 milyar metreküp gaz taşınmaya başlandığına dikkat çekti.
TANAP’tan Türkiye'ye gelen gaz 12 milyar metreküpe yükselecek
TANAP Genel Müdürü Düzyol, “Sonrasında 4 milyar metreküpe çıktık ve 30 Haziran 2020’de 6 milyar metreküplük plato dönemine ulaşıldı. 2020 yıl sonu itibarıyla ise BOTAŞ’ın TANAP’tan aldığı gaz miktarı 8,4 milyar metreküpe ulaştı. 30 Haziran 2020’den 30 Haziran 2021’e kadar vereceğimiz toplam gaz miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak. Böylece, 30 Haziran 2021 itibarıyla TANAP’tan Türkiye’ye gelen toplam gaz miktarı 12 milyar metreküpe yükselecek.
15 yıllık bir gaz transit anlaşmamız var taraflarla. Bu yıldan itibaren yıllık taşınacak gaz miktarı 6 milyar metreküp olarak devam edecek ama Türkiye Cumhuriyeti’nin TANAP’a tanıdığı işletmecilik imtiyazı 49 yıllık. Azerbaycan’da ya da başka kaynak ülkelerde ilave gaz üretimi olması halinde, bu boru hattı sistemini 49 yıl boyunca işletme hakkına sahibiz” diye konuştu.
Azerbaycan gazını Avrupa’ya ulaştıran TANAP’ın yıllık gaz taşıma kapasitesinin 16 milyar metreküp olduğunu belirten Düzyon, ilave yatırımlarla bu kapasitenin 31 milyar metreküpe kadar çıkarılabileceğini söyledi.
TANAP’ın ortakları arasında Azerbaycan’dan Güney Gaz Koridoru Şirketi-SGC’nin yüzde 51, SOCAR Turkey Enerji AŞ’nin yüzde 7, BOTAŞ’ın yüzde 30 ve BP Pipelines (TANAP) Limited şirketinin yüzde 12 olmak üzere hisseleri bulunuyor.