Sigortadan GSYH’ye 421 milyar TL’lik katkı
Türkiye Sigorta Birliği(TSB), Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ raporu sigorta sektörünün büyüdükçe ekonomiyi de büyüttüğünü ortaya koydu. Penetrasyon oranının pozitif ayrışma senaryosunda yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e yükselmesi halinde ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı yönünde oldu.
41 hayat dışı, 21 hayat ve emeklilik, 3’ü reasürans olmak üzere aktif faaliyet gösteren 65 şirket ile sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörü, Türkiye ekonomisine destek olmaya devam ediyor. Bu katkılarına sigorta ve emeklilik sektörünün büyüme potansiyelini tespit eden ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ raporu ile devam eden Türkiye Sigorta Birliği, rapor sayesinde gerçekleşen muhtemel büyüme senaryolarının Türkiye ekonomisi üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri, doğrudan ve dolaylı olarak ele aldı.
Potansiyel senaryo'da GSYH’da 197,8 milyar TL artış
Analize göre, Türk sigortacılık sektöründeki penetrasyonun yüzde 2,27’den, muadil ülkelerde gözlemlenen ortalama yüzde 3,2'ye çıkması halinde, sektörel bazda yaklaşık yüzde 45’lik büyüme ile Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51'lik büyümesi ve 197,8 milyar TL'lik artışı bekleniyor.
Bu oran ile tüm sektörlerde yaşanacak büyümenin, tüketim, yatırım ve ücretler üzerinde oluşturacağı pozitif etkinin doğal bir sonucu olarak tüm vergi kalemlerinde matrah ve tahsilat artışları ve bunun sonucunda merkezi bütçe toplam vergi gelirlerinde kayda değer bir artış olması planlanıyor.
Aynı zamanda toplam vergi gelirlerinde yüzde 1,33’lük büyüme ve 12,2 milyar TL’lik artış gerçekleşmesi bekleniyor. En büyük artışın yüzde 1,47’lik büyüme ve 3,9 milyar TL’lik artış ile KDV tahsilat gelirlerinde olması öngörülürken, ÖTV tahsilat gelirlerinde yüzde 1,11’lik büyüme ve 2,4 milyar TL’lik artış görülmesi hedefleniyor. Gelir vergisi tahsilat gelirlerinde ise yüzde 1,23’lük büyüme ve 2,4 milyar TL’lik artış bekleniyor.
Pozitif ayrışma senaryosu'nda GSYH’da 421 milyar TL'lik artış
Penetrasyon oranının Pozitif Ayrışma Senaryosu’nda yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e yükselmesi halinde ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46’lık büyümeyle 421 milyar TL’lik artış sağlayacağı öngörülüyor. Pozitif ayrışma senaryosu altında diğer sektörlerinin GSYH katkılarında 113,9 milyar TL’lik bir artış olması tahmin ediliyor. Sanayi sektöründe GSYH katkısında yüzde 2,35’lik bir büyüme ve 28,5 milyar TL’lik bir artış beklenirken, sigorta sektörünün önemli girdileri arasında yer alan gayrimenkul, reklam, hukuk ve muhasebe hizmetlerinin GSYH katkısında yüzde 2,82’lik bir büyüme ve 13,6 milyar TL’lik bir artış olması bekleniyor.
Tarım sektörünün GSYH katkıları yüzde 2,97’lik büyüme ile 14,8 milyar TL beklenirken, Ticaret sektörünün katkısı yüzde 1,78’lik artış ile 14 milyar TL ve Taşımacılık sektörü katkısının, yüzde 2,31 artış ile 11,6 milyar TL olması planlanıyor.
Sektör üçüncü çeyrekte 616 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı
Rapor ile hem düzenleyici kurumlara hem de yürütülmekte olan tartışma ve taslak programlarına katkı sağlanmayı amaçladıklarını dile getiren Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, aynı zamanda Türk sigorta sektöründe meydana gelecek potansiyel büyüme senaryolarının Türkiye ekonomisi üzerinde oluşturacağı potansiyel katkıları ölçümlediklerini dile getiriyor. Çalışmaları hakkında konuşan Benli, “Türk sigorta ve emeklilik sektörü, 2021 sonu itibarıyla toplam 427 milyar liralık aktif büyüklük, 104,9 milyar TL prim üretimi ve Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın 32 katına ulaşan 230 trilyon TL tutarındaki teminata ulaştı. 2022'nin üçüncü çeyreğinde aktif büyüklüğünü 616 milyar liraya, prim üretimini ise 146,8 milyar liraya ulaştıran sektörümüz, hızla büyüyen dev bir ekosistemdir” dedi.
Türkiye’deki mega yatırımların, vatandaşların ve kurumların yarınlarını güvence altına aldığını da ekleyen Benli, “Ülkemiz ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılarımızla geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonuna, ‘Türkiye Yüzyılı’na hizmet etmeye gayret ediyoruz. Cumhuriyet'imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.