Şehre göre tematik lise
Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli işgücü sağlanması amacıyla, tematik liselerin açılması için düğmeye basıldı. Tematik mesleki lise ilk etapta 30 büyükşehirde açılacak. İllerin özelliklerine göre eğitim verecek tematik liselerde öğrenciler, tek alanda eğitim alacak, böylece daha donanımlı olmaları sağlanacak. Tematik liselerin ilki, dünyanın en dinamik tıbbı cihaz kümelenmelerinden birisine ev sahipliği yapan Samsun’da açılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tematik meslek liseleri açmak için çalışmalara başladı. Çalışma kapsamında ilk etapta 30 büyükşehirde tematik lise açılması kararlaştırıldı. İlk tematik lise Samsun’da "Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" ismiyle açılacak.
Hatırlanacağı gibi, Ekim ayının sonuna doğru Antalya’da düzenlenen Eğitim Kongresi’nin teması mesleki ve teknik eğitimdi. Şimdi, ele alınan konular pratiğe geçiriliyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, mesleki tematik okullar açılmasındaki hedefin ise mesleki eğitime olan farkındalığın arttırılması ve alanında markalaşmış okulların açılması olduğunu belirtiyor. Bu okullar, bulunduğu şehrin Türkiye ekonomisine katkısı doğrultusunda, bölgenin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünün sağlanmasında kilit rol oynayacak ve gelişen teknolojinin ihtiyaç duyacağı nitelikte mezunlar verecek.
Kars hayvancılık alanında çok güçlü. Bakanlık bu illerin özelliklerini dikkate alarak, buna uygun tematik liseler açıp üretim ile iş birliği yapmayı amaçlıyor. Bu nedenle, tematik liselerdeki kontenjanı ve hangi alanda meslek lisesi açılacağını İl İstihdam Kurulları belirleyecek. Böylece ‘tek alanda eğitim veren’ tematik liseyi bitiren bir öğrencinin yaşadığı ilde iş bulmasının önü de açılmış olacak. MEB eski danışmanlarından eğitim uzmanı Gökhan Yücel de bölgesel ihtiyaçlar göz önüne alındığında, tematik liselerin kendi ekosistemlerini oluşturacağını belirtiliyor.
- 2016-2017 öğretim yılında mesleki eğitim alan öğrenci sayısı: 1.625.332
- İlk etapta açılacak tematik lise sayısı: 30
Samsun'un seçilmesi tesadüf değil
İlk tematik lisenin Samsun’da açılacak olması tematik liselerin neden açılması gerektiğinin de gerekçesini ortaya koyuyor. Çünkü Samsun’da 48 işletme tıbbi cihaz üretiyor, şehirde cerrahi el aletleri üretimi konusunda ciddi bir kümelenme oluşmuş durumda. Cerrahi el aletleri üretiminde Almanya’nın Tuttingen, Pakistan’ın Sialkot kentlerinin yanında, dünyadaki üçüncü önemli merkezden biri olarak Samsun, dünya üretiminde iddialı bir konumda. Samsunlu üreticilerin 5 yıl için dünya pazarlarından 2 milyar dolar pay alma gibi bir hedefleri var. Ancak sektörün nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntıları bulunuyor. Tam da bu noktada tematik lise önemli misyon yükleniyor.
Tematik liseler, kronik sorun haline gelen mesleki eğitim sorununa çözüm olur mu? Şimdi merak edilen bu. Eğitim Uzmanı Gökhan Yücel, “İşte tam da tematik liseler sorunuzda beklediğiniz bakış açısına uygun bir vizyona sahip. Yeter ki sürdürülebilir, yenilenebilir, küresel gerçeklerle yüzleşen ve değişimin hızına ayak uydurabilen öğrenim mekanları tasarlayalım” diyor. Yoksa bugün ve hatta gelecek için bugünün okullarını açarak sadece hıza ayak uydurmak, değişmek, değişimi yakalamak pek kolay olmayacak.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Eğitim Kongresi'nde, “Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Önümüzdeki öğretim yılını mesleki ve teknik eğitimde bir atılım ve reform yılı ilan ettik. Önce yol haritası niteliğindeki mesleki ve teknik eğitim eylem planını uygulamaya koyduk. Orta öğretimdeki öğrencilerimizin yüzde 44´ü mesleki ve teknik eğitim almaktadır. Amacımız, bunu yüzde 50´nin üzerine çıkarmak" diye, hedefleri ortaya koymuştu.