“Rotamız dijital, odağımız insan”
Kuveyt Türk, 2024’ün ilk yarısı itibarıyla toplam fon büyüklüğünü 513 milyar TL’ye, kullandırılan fon büyüklüğünü 398 milyar TL’ye yükseltti. Banka net kârını ise 15,5 milyar TL’ye çıkardı. Öz varlıklarını 57 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünü ise 761 milyar TL’ye ulaştıran banka, yenilikçi teknolojiler, veri odaklı karar alma süreçleri ve güçlü bir müşteri deneyimiyle Türkiye'deki finansal sektörün dönüşümüne öncülük etmeyi ve küresel rekabet güçlerini artırmayı hedefliyor.
Katılım finans 2024’ün ilk 8 ayını nasıl geçirdi? Beklentilerinizi karşılayan bir büyüme ivmesi yakalayabildi mi sektör?
Katılım finans sektörü, 2024’ün ilk yarısı itibarıyla ekonomik koşulların elverdiği ölçüde başarılı bir dönemi geride bıraktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına ek olarak izlemekte olduğu makro ihtiyati tedbirler -müşteri profili ve bilanço yapısı göz önünde bulundurulduğunda- katılım finans kuruluşlarını göreceli olarak daha fazla etkiledi. Fiyat istikrarı odaklı izlenen politikaların ekonomik aktiviteyi sınırlaması ve yılın son aylarına kadar faiz indirimi beklentisi olmaması kredi/finansman talebini baskılamaya devam ediyor. Aynı zamanda fonlama maliyetlerinin yüksek olması bankaların kar marjlarını baskılıyor. Yeni kredi/finansman talebinin zayıf olduğu bu dönemde konkordatoların önemli ölçüde artış göstermesi, mevcut kredi portföyünde aktif kalitesi sorunlarını beraberinde getiriyor. Tüm bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda gerek bankacılık sektörü gerekse katılım finans sektörü yılı ortalama bir performansla kapatacaktır. Gerek küreselde gerekse ülkemizde faiz indirimlerinin başladığı, ekonomik aktivitenin canlandığı ve makro ihtiyati tedbirlerin bir miktar gevşediği bir ortama doğru geçiş yapıldığında hem bankacılık sektörü hem de katılım finans sektörü için daha iyimser bir tablonun ortaya çıkacağını öngörüyoruz.
2024’ün ilk 8 ayı itibarıyla Kuveyt Türk tarafındaki büyüme oranı ve pazar payı nedir? Bu süre zarfında hedeflerinize ulaşabildiniz mi?
Müşteriler tarafından tercih edilen çözüm ortağı olma vizyonumuzla ilerliyor ve müşteri deneyimi odaklı yaklaşımımızı sürdürüyoruz. Buradaki çabalarımız finansal sonuçlarımıza da yansımış durumda. 2024’ün ilk yarısında elde ettiğimiz başarılar sektördeki konumumuzu sağlamlaştırdı. Kuveyt Türk Finans Grubu olarak, yılın geri kalanında da müşterilerimize geniş yelpazede çözümler sunmaya devam edeceğiz.
2024’ün ilk yarısı itibarıyla toplanan fon büyüklüğümüz 513 milyar TL’ye, kullandırılan fon büyüklüğümüz ise 398 milyar TL’ye yükselirken; net kârımız, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 54 artarak 15,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Öz varlıklarımızı 57 milyar TL’ye, aktif büyüklüğümüzü ise 761 milyar TL’ye ulaştırdık. Yüzde 33,8 oranındaki katılım bankacılığı pazar payımızla katılım finans sektöründeki liderliğimizi sürdürürken, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10. sıradaki yerimizi koruduk.
İlk akla gelen çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz
Kuveyt Türk olarak büyüme stratejiniz nedir?
Kuveyt Türk olarak, katılım finans sektöründeki büyümemizi sürdürülebilir kılmak amacıyla orta ve uzun vadeli planlarımızı oluşturuyoruz. 2024- 2026 yıllarını kapsayan stratejik planımız ile hem Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hem de katılım finans sektöründeki öncü pozisyonumuzu güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarında ilk akıllarına getirecekleri, tereddütsüz danışacakları ve gönül rahatlığıyla başvuracakları çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. 2026 stratejimiz doğrultusunda bir taraftan en güncel teknolojileri kullanarak dijitalleşme yatırımlarımıza ağırlık verirken diğer taraftan geleceğin yetkinliklerine sahip dinamik insan kaynağımıza yatırım yaparak müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler geliştiriyoruz.
Stratejimizi, müşterilerimizin ana bankası olma yaklaşımıyla geliştirerek her alanda yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Güçlü ve yenilikçi marka oluşturma gayemizle yüksek aktif kalitemizi koruyarak bugün ve gelecekte kârlılıktan ödün vermeyen sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Likidite yönetiminde ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyerek sektördeki konumumuzu güçlendirmeyi planlıyoruz.
Katılım finansın Türkiye’de gelişimini hızlandırmak, farkındalığını artırmak için hangi adımların atılması gerekiyor, sektör olarak beklentiniz nedir?
Katılım finans sistemi, bir yandan bankacılık sektöründeki en son gelişmelere ayak uydururken diğer yandan değişen müşteri beklentilerini ilke ve prensiplerinden ödün vermeden karşılıyor. Eylül ayı itibarıyla toplam bankacılık sektörü içerisinde yüzde 8,1 pazar payına sahip olan katılım finans sektörü her geçen gün etkinliğini daha da artırıyor. Konvansiyonel bankalara alternatif olarak sunduğu yenilikçi ürün ve hizmetlerle sektörde çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Müşterilerine mümkün olan her kanaldan ulaşabilen katılım finans kuruluşları, fiziki şubelerle geniş bir coğrafi kapsama ağının yanı sıra etkisini hızla artıran dijital kanallar aracılığıyla da katılım finans hizmetinin büyük kitlelere ulaşmasını sağlıyor.
Öte yandan, finans alanında banka dışı oyuncuların da sisteme girdiği ve geleneksel bankalar için risk oluşturduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde bankalar, güçlü teknolojik altyapıları ve donanımlı ekipleriyle bu rekabete karşılık veriyor. Müşteri beklentileri de bu ortamda sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Geçmişte daha fazla fiyat odaklı hareket eden, fayda gözeten bir müşteri profili vardı. Günümüzde ise çözüm ortağı arayışında olan ve deneyimi ön planda tutan bir müşteri profili öne çıkıyor. Katılım finans kuruluşları olarak değişen müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak stratejiler geliştirerek bu rekabetteki yerimizi alıyoruz. Yeni lisans alan dijital ve geleneksel katılım finans kuruluşlarıyla birlikte konvansiyonel bankalara güçlü bir alternatif olarak halkımızın ilgi ve takdirini kazanmaya devam edeceğiz.
Katılım bankacılığı 2025 stratejik planı’nda neler olacak?
Kuveyt Türk olarak katılım finansın farkındalığını artırmak için hangi stratejileri izliyorsunuz?
Katılım finansın farkındalığını artırmak için kapsamlı bir strateji izliyoruz. Öncelikle, hem kurumumuza dahil olan yeni çalışma arkadaşlarımıza oryantasyon programları dahilinde sağladığımız eğitim faaliyetlerimizle hem de üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle genç neslin katılım finans sektörüne yönelik ilgisini, bilgisini ve deneyim seviyesini artırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra dijital kanallarda aktif iletişimi kullanarak ürün ve hizmetler konusunda müşterilerimize bilgi aktarımında bulunuyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak katılım finans sisteminin temellerini anlatan etkinlikler düzenliyor; sosyal medyada, duvar takviminde, web sitesinde, blog sayfasında ve mobil uygulamalarımızda bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz. Müşterilerimizin farklı finansal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek katılım finansın avantajlarını mümkün olan her mecrada anlatmaya gayret ediyoruz. Tüm bu faaliyetlerle hem mevcut müşterilerimizin hem de potansiyel müşterilerimizin katılım finansa dair doğru ve kapsamlı bilgiye ulaşmasını sağlıyoruz.
Bunlara ek olarak Katılım Bankacılığı 2025 Stratejik Planı’nın iletişim ve ekosistem başlıkları altında takip edilen eylem planlarıyla, kitlesel ve kurumsal iletişimin geliştirilmesi, ekosistemde yer alan paydaş ve oyuncular arasında iş birliğinin artırılması ve ekosistemin genişletilmesi amaçlanıyor.
Dijital asistan Selim birçok deneyim sunuyor
Son yıllarda dijital bankacılık alanında çok büyük gelişmeler yaşandı. Kuveyt Türk’ün dijital bankacılık ve yapay zekâ alanındaki çalışmaları neler?
Dijital kanallarda uygulamaya geçirdiğimiz kullanıcı dostu ara yüzümüzle, dijital asistanımız Selim’le ve deneyim araştırmalarıyla müşterilerimizin beklentilerini karşılayarak dijitalde müşterilerimizle yakın temasta bulunuyoruz. Bir yandan müşterilerimize dijitalden sunduğumuz self servis finans çözümlerimizin sayısını artırırken diğer yandan çalışma arkadaşlarımızın operasyonel süreçlerini yapay zekâ, görüntü işleme ve robot teknolojileriyle dijitalleştiriyoruz. Böylece çalışan kaynağımızı daha katma değerli işler için değerlendirme imkânı elde ediyoruz. Bu kapsamda, dijital bankacılık stratejimiz kapsamında uçtan uca sunduğumuz dijital çözümlerimizi artırıyor, dijital platformlara yaptığımız yeni yatırımlarla deneyimi daha iyi bir noktaya getiriyor, gelişen trendlerle harmanladığımız iş süreçlerimizi operasyonel verimlilik bakış açısıyla sürekli geliştiriyoruz. Dijital ürün yelpazemizi genişleterek dijital yeteneklerimizi güçlendirmek, API entegrasyonları ve servis bankacılığı iş modelleriyle yeni nesil bankacılıkta sektörde öncü olmak gibi alt stratejiler üzerinde çalışıyoruz.
Bir örnek vermek gerekirse Türkiye’de bir ilke imza atarak geliştirdiğimiz “Dijital Araç Finansmanı” ile Kuveyt Türk Mobil üzerinden sıfır ve ikinci el araç finansmanı hizmeti sunarak müşterilerimizin finansmana kolay, hızlı ve pratik şekilde ulaşmasını sağlıyoruz.
Müşterilerimiz, Kuveyt Türk Mobil üzerinden istedikleri yerden diledikleri anda finansman başvurusu yaparak süreçleri mobilden takip edebiliyor ve sonuçlandırabiliyor.
Pratikliğiyle müşterilerimizin beğenisini kazanan Dijital Araç Finansmanı, araç finansmanı kullanan müşterilerin tercihinde ilk yılında yüzde 30’ları bulurken, ikinci yılında yüzde 55 oranını aştı.
Teminat mektubu ihtiyacı olan tüzel müşterilerimiz için de önemli bir yeniliği hayata geçirdik. Fiziki şubelerimizin yanı sıra daha önce internet şubeden teminat mektubu başvuru hizmetini aktif etmiştik. Yakın dönemde ise tüzel müşterilerimizin teminat mektubu başvurularını Kuveyt Türk Mobil aracılığıyla almaya başladık. Dijitalden teminat mektubu verme oranımızı 2025 yılına kadar yüzde 90’lara taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca 2024 yılı içerisinde kullanıma açtığımız ihale öneri menümüz ile tüzel müşterilerimize başvuru yapabilecekleri uygun ihaleleri göstererek teminat mektubu kullanımını daha da iyi seviyelere getireceğiz. Kuveyt Türk olarak API Market platformumuz üzerinden sunduğumuz 380 API’mizle 100’e yakın fintek ve kurumla iş birliği yapıyoruz. Bu iş birlikleri arasında ödeme ve e-para kuruluşları öne çıkıyor. Bu finteklerle hesap yönetimi, para transferleri ve ödeme sistemleri gibi kritik alanlarda ortak çözümler sunuyoruz.
KOBİ’ler için sunduğumuz nakit yönetimi çözümlerimiz de fintek iş birlikleriyle daha geniş bir kitleye ulaşıyor, böylece finansal hizmetlerde erişimimizi artırıyoruz. Yine kişiselleştirilmiş uygulamalara ek olarak platform bankacılığı gelişmeye açık diğer bir alan. Platform bankacılığı vizyonumuz doğrultusunda, finans dışı hizmetleri finansal işlemlerle birleştiren yenilikçi iş modelleri sunan girişimlerle de mobil uygulamamız üzerinden iş birlikleri kuruyoruz. Abonelik yönetimi gibi farklı hizmetleri sunan finteklerle olan entegrasyonlarımız, kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor ve hizmet alanlarımızı genişletiyor. Finans dışı hizmetlerin bankacılık uygulamaları içerisinde sunulması, fintekler ile yapılan iş birliklerinin sayısını artırıyor. Lonca Girişimcilik Merkezi ile start-up’ları destekliyor, müşterilerimize katkı sağlayacak olan girişimlerle iş birliğine gidiyoruz.
Lonca Girişimcilik Merkezi projesi nasıl doğdu, bu projede amaç neydi, bugüne kadar kaç kişiye ulaştı?
Lonca Girişimcilik Merkezi’ni, yeni girişimleri büyütüp geliştirerek ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla 2017 yılı Eylül ayında kurduk. Lonca kısa bir sürede, Türkiye’nin en etkin kuluçka merkezleri ve girişim hızlandırma programları arasına girmeyi başardı.
Lonca Girişimcilik Merkezi aracılığıyla, teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, projelerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz.
Lonca’ya kabul edilen girişimcilere sağlanan desteklerle, her şeyden önce girişimcilerin işlerine odaklanma sürecine katkıda bulunuyoruz. Lonca’nın kurulduğu günden bugüne girişimlere toplam 4 milyon TL üzeri nakit hibe desteği sağladık. 10. dönemle birlikte start-up başına nakit hibe desteğini 300 bin TL’ye kadar yükselttik. Lonca’da girişimcilik ve pazarlama eğitimi, sektörel danışmanlık ve mentörlük, çalışma alanı desteği, PoC, cihaz geliştiren girişimcilere Ar-Ge desteği, özellikle FinTech’ler için API birçok destek sağladık, sağlamaya devam ediyoruz. Az önce de değindiğim üzere ürünü hazır olan girişimlerin Kuveyt Türk ile iş birliği yapmasına da olanak sunuyoruz. Ayrıca Kuveyt Türk’ün yatırımcısı olduğu Lonca GSYF’den yatırım alma noktasında da Lonca girişimcilerine öncelik sağlanıyor. Mezun girişimlerden 25’i, bugüne kadar toplamda 5 milyon dolardan fazla yatırım aldı.