Popüler uygulamalar pandemi sonrasına hazır mı?
Pandemi döneminde günlük hayatımızın birer parçası haline gelen birçok uygulama, pandemi sonrası döneme hazırlanıyor. Kısıtlama günlerinde internete taşınan hayat ile beraber popülerliği artan bazı uygulamalar, uzmanların da dediği gibi yenilikçi yaklaşımları benimsediği ölçüde var olmaya devam edecek.
Mobil uygulamalar, kullanıcıların doğrudan web yerine uygulamalarda vakit geçirmesiyle, pandemiden önce önemli pazar haline gelmişti. Bununla birlikte, Kovid salgını ile beraber şirketler uzaktan çalışma, iletişim izleme çalışmalarını kolaylaştırma ve tüketici e-ticaret bağlantılarını geliştirmenin yollarını aradıkça uygulama geliştirmeyi hızlandırdı. Kriz döneminde, insanların yeni normale adapte olması için, dijital çözümlere ve gelişmelere yönelik ihtiyaç nedeniyle akıllı telefonlarda, akıllı cihazlarda, mobil uygulama geliştirmede artan bir büyüme ortaya çıktı. Kovid salgını sırasında dünyanın her yerinde insanlar alışveriş ve hizmet sektörlerinin yanı sıra sosyal yaşamları için dijital kanallara yöneldi. Milyonlarca insan akış platformları ile tanışırken, bu kanalların abone sayısı tavan yaptı. Pandemi döneminde hayatımıza giren gerçeklerden bir diğeri de çevrimiçi etkinlikler oldu.
Yüz yüze iletişim zamanı
Pandeminin güç kaybettiği 2022 itibarıyla, uygulamalar dünyasında da değişim kaçınılmaz hale geldi. İnsanlar çok daha fazla sosyal hale gelirken, bazı uygulamalar rafa kalktı. Pandemi sonrası dönemde Türkiye’deki ‘Hayat Eve Sığar’ benzeri birçok uygulama en çok indirilenler arasında yer alırken, içinde bulunduğumuz dönemde en çok indirilen uygulamalar listesinde değişim yaşanıyor.
Bu yıl itibarıyla en çok indirilen uygulamalara bakıldığında da, insanların tercihlerinde değişim yaşandığı görülüyor. Buna göre 2020’de dünya çapında en çok indirilen uygulamalar listesinin zirvesinde Zoom yer alıyor. Çevrimiçi toplantılar yanı sıra eğitimlerde de kullanılan görüntülü ve çoklu toplantı uygulaması Zoom, 2020’de en çok indirilen uygulama oldu. Pandemi etkilerinin silindiği 2022’nin ilk çeyreğinde ise Zoom, listenin ilk 10’u içerisinde yer almıyor. Sosyal medya ve çevrimiçi ödeme platformlarının listedeki yeri ise korunuyor. Ancak uygulama metriğinde harcanan günlük ortalama saat ise artmaya devam ediyor. Data. ai tarafından hazırlanan rapora göre, ortalama bir kişinin telefonla geçirdiği zaman Çin dışındaki diğer ülkelerde artış eğilimini sürdürüyor.
Uygulamalar ölmez
Uygulamalar, Kovid-19’dan önce de dijital dünyanın trendi olsa da, uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve sosyal mesafeli etkinliklerin gösterdiği gibi uzaktan iletişim eğilimi devam edecek. Örneğin tele tıp uygulamaları sağlık hizmeti sunumunu hem daha ekonomik hem de verimli hale getirebilir. Bunun yanı sıra pandemi döneminde hayatımıza giren uzaktan toplantı ve görüşme uygulamaları olan Microsoft Teams, Google Meet ve Zoom gibi uygulamalar ihtiyaç dahilinde iş yaşamının içerisinde var olmaya devam edecek. E-ticaret, bankacılık ve diğer müşteri odaklı uygulamalarda da benzer eğilimler söz konusu. Bu nedenle bankacılık gibi hizmet sektöründe, kullanıcılar uzaktan üyelik seçeneklerini daha fazla benimsiyor. Bununla beraber bu uygulamalarda kullanıcılar, güvenlik beklentisini en üst düzeyde tutuyor.
Pandemi sonrasında popülerlik kazanan uygulamalar arasında ise sağlık uygulamaları, e-öğrenme uygulamaları, sosyal medya ve eğlence uygulamaları, uzaktan ödeme uygulamaları öne çıkıyor. Kısacası yüz yüze iletişim bazı uygulamaların popülerliğini düşürse de, pandemi sonrası dünyada temassız ödeme, e-ticaret çözümleri, web uygulamaları ve otomasyon araçlarına duyulan ihtiyaç artmaya devam edecek.