Piyasalar olumlu kalmak istiyor ama riskler artmaya devam ediyor
Mart ayının önemli olacağını ve Fed toplantısının piyasalar için çok önemli bir dönemeç olacağını belirtiyorduk. Nitekim Fed beklediğimiz gibi Mart ayını pas geçti ve faiz indirimlerini de piyasa lehine masada tuttu. Ama hala ne zaman ilk faiz indirimini başlatacağı ve ne oranda faiz indireceği hala net değil.
Mart hatta Mayıs toplantılarında faiz indiriminin gelmeyeceğini anlayan piyasalar beklentilerini Haziran üzerine kurmuşlardı ama Fed’in açıklamalarında ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarında belirttiğimiz gibi böyle bir netlik yok. Bunun üzerine piyasalarda faiz indirimi Temmuz hatta Eylül ve sonrasına kalabilir diyenler çıkmaya başladı.
Tam bu noktada Fed’in karar metninde yer alan bazı detaylara ve Powell’ın söylemlerinde öne çıkan bazı notlara bakmakta fayda var…
-2 gün süren toplantının ardından yapılan açıklamada faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğu belirtildi.
-Medyan politika faizi tahmini bu yıl için yüzde 4,6 olarak korundu. Fed’in federal fon oranına ilişkin 2025 yılı için tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a, 2026 yılı için yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e çıkarıldı. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi de yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseltildi. (Uzun dönemde daha yüksek bir faiz ortamı beklentisi oluşuyor)
-Ayrıca Fed’in projeksiyonlarında büyüme ve çekirdek enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde 2,1’e, 2025 tahmini yüzde 1,8’den yüzde 2’ye yükseltildi. Fed 2024 yılı enflasyon beklentisini yüzde 2,4’te tuttu, 2025 yılı beklentisini ise yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltti. Çekirdek enflasyon beklentisi 2024 yılı için yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya yükseltildi. 2025 için yüzde 2,2 ve 2026 için yüzde 2 olarak korundu.
Özetle daha şahinleşmeyen ama güvercin tarafa da geçmeyen bir Fed gerçeği var… Fed daha önce de söylediğimiz gibi ne erken davranmak ne de geç kalmak istiyor… Ama enflasyon kalıcı inmeden de masadan çekilmem, temkinli olun mesajı veriyor…
Powell’ın konuşmalarında öne çıkan detaylara bakarsak;
- Projeksiyonlar enflasyona tolerans gösterileceği anlamına gelmiyor.
- Son enflasyon verileri tahminlerden bir miktar yüksek gerçekleşti.
- Bu yıl bir noktada gevşetmeye başlamak uygun olacak.
- Bugün bilanço konusunda bir karar almadık.
- Faizlerin aşırı düşük seviyelere dönmesini beklemiyorum.
- Son dönem enflasyon verilerine aşırı tepki vermeyeceğiz ancak verileri görmezden de gelmiyoruz
- Faizlerin aşırı düşük seviyelere dönmesini beklemiyorum.
- Kararları toplantıdan toplantıya alacağız.
Özetle faiz indirmeye başlasa da mecburiyetler değişmese de beklenen kadar güvercin olamayacak bir Fed görüntüsü verilmiş oldu… Bu piyasalar için aslında iyi bir haber değil ama piyasalar faiz indirimine ve bu beklentilerin olumlu yönde değişmesine yönelik fiyatlama refleksinde kalmak isteyeceklerdi ama işleri eskisi kadar kolay olmayacaktır. Mevcut durumda Dolar Endeksi 104 üzerine çıkmış durumda ve ABD tahvil faizleri de beklenen gibi henüz düşmedi.
Bu arada Fed’e ilk tepki görüşlerine devamlı yer derdiğimiz ve önem verdiğimiz Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers’tan geldi. Summers, hala çok yüksek enflasyon projeksiyonu ortaya koyan güçlü bir ekonomiye rağmen, Fed’i önümüzdeki aylar için faiz indirmeye hazır olduğu sinyalini vermeye devam ettiğinden dolayı eleştirdi.
Summers, “Hala Fed’in faiz düşürmeye başlamak için ellerini ovuşturduğu düşünüyorum ve bunu tam olarak anlamıyorum” dedi. Summers, ekonominin ve finansal piyasaların performansı düşünüldüğünde neden bu kadar acele edildiğini bilmediğini belirtti.
Summers Fed’in ne gevşetici ne de sıkılaştırıcı uzun vadeli faize işaret eden nötr faiz hakkındaki tahminini de “çok düşük” olarak niteledi. Fed üyeleri uzun vadeli faiz beklentilerini yüzde 2,5’ten yüzde 2,6’ya yükseltmişti… Buna karşı Summers bu faizin en az yüzde 4 olması gerektiğini söyledi.
Enflasyon ve Fed’in geç kalması noktasında hep haklı çıkan Summers’ın bu söylemlerini de not almakta fayda görmekteyiz.
Bu arada Japonya’dan beklenen önemli karar sonunda geldi ve negatif reel faizde son kalede düşmüş oldu.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırdı ve bu yıl güçlü ücret artışlarının ilk işaretleri üzerine dünyanın son negatif faiz rejimine son verdi. BOJ, iki günlük politika toplantısının sonunda yaptığı açıklamaya göre, kısa vadeli faiz oranlarını eksi yüzde 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 civarına yükseltti. Japonya'nın negatif faiz rejimi 2016'dan beri yürürlükteydi.
Ayrıca BOJ, borsada işlem gören fonların ve Japonya gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (J-REITS) alımlarını durduracağını ve şirket tahvili alımlarını yavaş yavaş azaltacağını belirterek bu uygulamayı yaklaşık bir yıl içinde durdurmayı hedeflediğini söyledi…(Bu asıl önemli açıklama. Parasal genişleme ve korumacılıktan vazgeçmeye başlayacağız diyor.)
Bunların Yen’e ve dolaylı olarak Yuan ve diğer Asya para birimlerine olası etkileri de oldukça önemli olacaktır… Yakından izleyeceğiz…
Rusya’da yaşanan terör eylemi ve buna bağlı potansiyel gelişmeler, Ortadoğu’da İsrail’in artan insanlık dışı şiddet olayları ve bu yaşananlara bölge ülkelerinden ya da daha büyük çapta eninde sonunda bir haklı tepki ihtimali, Kızıldeniz dahil Asya’ya kadar uzanan perspektifte jeopolitik risklerin tekrar üst seviyeden konuşulmaya başlanması da oldukça önemli olacak.
Özetle tüm gelişmelere baktığımızda çok daha temkinli iyimser olmak zorunda kaldığımız bir döneme giriyoruz. Bu dönemin haber gelişmelerini majör grafiklere ve fiyatlara etkisini yakından izleyeceğiz ve oluşan temel ve teknik uyarı sinyallerini ve potansiyel hedefleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.