“Önceliğimiz dünyaya entegre uluslararası ulaşım ağı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu.

Hiç şüphesiz son 22 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'yi küresel ulaşım ağlarının merkezine taşıma vizyonumuz doğrultusunda atılan adımlar, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır. Bugün gelinen nokta hayallerin icraata dönüşebileceğinin en büyük kanıtıdır. Bu vizyonun amacı ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı veren; güvenli, erişilebilir, ekonomik, konforlu, hızlı, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli, çağdaş hizmetlerin sunulduğu, sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturmaktır. Bu vizyon içerisindeki temel unsur insandır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıdır. Bu noktada 2024 yılını geride bırakırken, ulaşım ve haberleşme sektörlerinde gerçekleştirdiğimiz dönüşümü ve geleceğe yönelik hedeflerimizi değerlendirmek de büyük önem taşımaktadır.

Öncelikle şunu belirtelim ki Türkiye'nin sadece kendi içinde değil dünyaya entegre olduğu bir uluslararası ulaşım ağına öncelik vermeye devam edeceğiz.

Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde uluslararası iş birliği çalışmalarımıza devam ediyoruz ve 2025 yılında bu projenin hayata geçmesini daha da hızlandıracağız. Kalkınma Yolu kapsamında ülkemizden geçen 2.094 km demiryolu bağlantısı için 727 km yeni hat, 1.923 km karayolu koridoru içinse 331 km yeni otoyol yatırımı planladık. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz. Bu projenin hayata geçmesiyle Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacağız.

“Zengezur” koridorunun hayata geçirilmesiyle birlikte gerek Azerbaycan’a, gerek Türk Cumhuriyetlerine gerekse de Uzak Doğu’ya doğrudan bağlantı sağlayacağız.

Suriye, nihayet Esad’ın devrilmesiyle derin bir nefes alarak yeniden doğmaya hazırlanıyor. Ülkemiz, uzun yıllardır Suriye’de süren çatışmadan etkilenen milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak büyük bir insani yükü omuzladı ve tüm dünyaya bir insanlık dersi verdi. Şimdi ise elbette Suriye'nin yeniden inşa sürecinde bölgedeki barış ve istikrara önemli katkılar sağlayacağız. Ulaştırma ve haberleşme alanındaki ilişkilerimiz ile Suriye’nin yeniden inşası, kalkınması ve büyümesi adına neler yapılması gerekiyorsa onları hayata geçireceğiz.

Suriye’de de ekonomik faaliyetlerin ve günlük hayatın normale dönmesi için yıkılan altyapı ve üstyapının yeniden inşa edilmesi hayati önem taşıyor. Suriye’nin özellikle karayolu, otoyol, demiryolları, havalimanları gibi ulaşım altyapısının yeniden inşası gerekiyor. Hama ve Humus’ u bağlayan bombalanan köprü Resten Köprüsü’nün yeniden inşası, savaş sırasında tahrip olan tüm yolların onarılması, Halep-Mersin-Gaziantep Demiryolu Hattı, Halep ve Şam Havalimanları’nın tadilatı gibi yapılması gereken birçok işler var. Türk firmaları da zaten fırsat tanınması halinde neleri başarabileceklerini bugüne kadar hayata geçirdikleri eserlerle göstermişlerdir.

Canı gönülden inanıyorum ki Suriye’yi yeni yönetimleriyle birlikte inşa edecek ve birlikte büyüyeceğiz ve Suriye'nin yeniden inşası, sadece ülkenin değil, tüm bölgenin geleceğini şekillendirecek önemli bir dönüm noktası olacaktır. Türkiye, bu süreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hem kendi çıkarlarını hem de bölgenin çıkarlarını gözeterek hareket ederek, tarihteki yerini daha da güçlendirecektir.

2025 mevcut projelerin yapımını sürdüreceğimiz, bitireceğimiz ve yeni projeleri hayata geçireceğimiz yoğun bir dönem olacak. Hedeflerimizi net bir şekilde belirledik. 29 bin 713 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 2025 yılında 30 bin 18 kilometreye; 31 bin 541 olan bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğumuzu ise 32 bin 267 kilometreye ulaştıracağız. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı üzerinde yer alan Sapanca-Geyve ve T26 Tüneli, Karaman-Ulukışla, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Bandırma-Bursa-Osmaneli, Yerköy-Kayseri hızlı tren hattı ile Sincan- Yenikent-Kazan-Soda demiryolu ve KONYARAY projelerinde yapım çalışmalarına devam edeceğiz. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesinin ilk etabı olan 153 km uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren projesini de 2025 yılı sonunda hizmete almayı planlıyoruz. Kalkınma koridoru üzerinde yer alan Nusaybin-Cizre-Ovaköy hızlı tren hatlarının ihalesine çıkarak yapımına başlamayı, koridorun diğer kesimleri olan Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa- Mardin ile Afyonkarahisar - Konya çift hat projelerinin yatırım programına alınmasına müteakip yapım ihalelerine çıkmayı da hedefliyoruz. Yatırım programında yer alan 120 km’lik Kırıkkale(Delice)-Çorum hızlı tren projesi ile yatırım programına alınması planlanan Sivas-Çetinkaya- Malatya Hızlı Tren ve Siirt-Kurtalan yeni demiryolu projelerinin ihalelerine çıkıp, yapımlarına başlamayı da planladık.

Eskişehir’de Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikası, Sakarya’da Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikası, Sivas’ta ise Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikasının temelini de yıl içinde atacağız.

Rize İyidere Lojistik Limanı'nın yapımına devam ediyoruz. 150 yat kapasiteli Aydıncık Yat Limanı’nın altyapı çalışmalarını 2025 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Havayolları sektörümüzü 2025 yılında da geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Bugün 58 aktif havalimanımız var ve dünya yolcu sıralamasında ilk 7 arasına girdik. Avrupa’da ise ilk üçteyiz. 2025 yılında da yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 arttırmayı ve 2025 yılı sonunda 249 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz.

Antalya Havalimanı kapasitesini 82 milyon yolcuya, Esenboğa Havalimanı kapasitesini 3.pisti yaparak 30 milyon yolcuya yükseltiyoruz. 2025 yılında, yıllık 2,5 milyon yolcu kapasitesine sahip Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası’nı tamamlamayı hedefliyoruz. Hatay Havalimanı’nın PAT Sahaları Onarımı ve Gelişimi projesi de devam ediyor. Kapadokya Havalimanı terminal binasını yenileyerek, 10 Bin 650 m²’lik yeni bir terminal binası, Siirt Havalimanı için ise yaklaşık 3.400 m² büyüklüğünde yeni bir terminal binası inşa edeceğiz. Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarımızı da 2026 yılı içerisinde hizmete alacağız. Trabzon Yeni Havalimanı projemizin 1. etap çalışmaları da 2025 yılında hızla devam edecek.

Her yıl Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında birinciliği kaptırmayan İstanbul Havalimanımız da Avrupa’da ilk kez uygulanacak; “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları” uygulamasını da 17 Nisan’da hizmete başlatacağız. İstanbul Havalimanı'na 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilmesi imkânını kazandıracağız. Bu sistem hayata geçtiğinde de İstanbul Havalimanı’nın bir daha birinciliği kaptırmayacağına emin olabilirsiniz.

2025 yılında Yerli ve Milli ULAK 4.5G baz istasyonlarımızın evrensel ve ticari şebekelerde yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edeceğiz. Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile, haberleşme altyapısındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. 11 ildeki 34 lokasyonda 5G şebekesi kuruluyor ve izinler kapsamında testler gerçekleştiriliyor. Bu adımla, yerli ve millî teknolojilerle güçlü bir iletişim altyapısı oluşturmayı hedefliyoruz. %81 yerli imkanlarla ürettiğimiz Türksat 6A uydumuzu temmuz ayında uzaya fırlatarak, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olduk. Uydumuzu 2025 yılı ilk çeyreği içerisinde hizmete almayı planlıyoruz. PTT ile iletişimden e-ticarete kadar birçok alanda ülkemizin her köşesine hizmet sunmaktayız. Türkiye Kart, tek kartla toplu taşıma, para transferi ve alışveriş imkânı sunmayı hedefliyor. Şu anda 5 şehrimizde aktif olan kartın, 18 ilimizde kullanılması için çalışmaları sürdürüyoruz.

Kimsenin şüphesi olmasın ki 2025 yılında da Türkiye’nin aydınlık geleceği için Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yatırımlarımızı bir bir hayata geçireceğiz Ülkemizin rekabet gücüne ve toplumumuzun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan; güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturacağız.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım