Ofissiz çalışma artık mümkün
Günümüzde birçok sektörde ofis, çalışanlar için zorunluluk olmaktan çıkıyor. Bu yeni çalışma biçimi, şirketler için de olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bu sayede işletme maliyetleri hızla düşerken üretkenlik, moral ve çalışanları elde tutabilme gibi yan kazanımlar da elde ediliyor.
Teknolojinin gelişmesi geleneksel işyeri anlayışının değişmesine sebep oluyor. Bulut tabanlı depolama ve uygulamalar, akıllı cihazlar, web tabanlı iletişim yazılımı tüm bu gelişmeler geleneksel ofis ortamından uzak çalışmayı güçlendiriyor. Aynı zamanda, işe karşı küresel tutumun değişmesine sebep oluyor.
Dünyada nesiller boyu süregelen 9-5 mesai saatleri ve ofis tabanlı çalışma hızla terk ediliyor. Son yıllarda giderek yükselen bir trendle firmalar ofis ortamını tamamen terk etmeye başlıyor. Birçok şirket kendine ve çalışanlarına faydalı olan yeni nesil çalışma modelini benimsiyor ya da benimsemek zorunda kalıyor.
Teknoloji devrimi işyerini değiştiriyor
Teknolojinin gelişmesi hayatlarımızı kökünden değiştirdiği gibi iş yaşantımızı da kökünden değiştirmiş durumda. Birçok şirket çalışanlarının evden çalışmalarına izin veriyor hatta teşvik ediyor.
Evden çalışmanın çalışanlardaki verimliliği arttırdığını ve bazı şirket giderlerinde ciddi tasarruflar oluşturabileceği düşünülüyor. Ofis ortamında çalışanların genellikle birçok işini online ortamda halledebileceği düşünüldüğünde telefon ve bilgisayarın internete bağlı olduğu her yer ofis haline geliyor. Bazı kuruluşlar uzaktan çalışmayı tamamen benimsedi ve bu sayı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Son üç yılda, işe alım web sitesi FlexJobs, çalışanlarının birçoğunun, evden çalışmasına izin veren kuruluşların bir listesini hazırladı. Liste, 2014 yılında 26 şirketten, 2017 yılında 125 şirkete çıktı. Bu kuruluşlar pazarlamadan kar amacı gütmeyen şirketlere kadar bir dizi endüstriyi kapsıyor. Ancak İK, teknoloji ve eğitim sektörlerindeki işletmeler çoğunluğu temsil ediyor. Bir bakıma, teknoloji şehirleri olarak bilinen Londra, San Francisco ve New York’taki astronomik kiraların sebebi de ofissiz çalışma ortamlarına sahip olmaları...
Gerçek dünyadaki başarı hikayeleri
Firmalar, son yıllarda giderek yükselen bir trendle ofis ortamını tamamen terk ediyor. WordPress’i oluşturan web geliştirme şirketi Automattic Inc, tamamen dağılmış bir işgücünün nasıl çalışabileceğinin harika bir örneği. Automattic, 76 dil konuşan çalışanlarıyla 70 ülkeye yayılmış durumda. Ofizsiz yaklaşımı açık bir şekilde yaşayan şirket 2014 yılında 1,16 milyar dolar değer gördü. Şirket iş paylaşımı, esnek saatler ve işe alım gibi esnek çalışma politikalarının yanı sıra küresel fırsatlar sunmasıyla da biliniyor. Bu şirketin tek bir ofis olarak adlandırılacak sabit adresi bulunmuyor.
İnternetin her geçen gün hızlanması, video ve mesajlaşma gibi teknolojik uygulamaların gelişme-si ofissiz firmaların var olmasını kolaylaştırıyor. Automattic firması merkezi bir ofis yerine, her yıl düzenli buluşmalar için çalışanlarına uçak biletleri almayı tercih ediyor.
Uzaktan çalışma verimliliği arttırıyor
Uzaktan çalışma, gün geçtikçe daha fazla takip edilen bir kariyer yolu haline geliyor. Bunun yanında küresel düzeyde birçok insan için istatistiksel açıdan, geleneksel çalışmaya göre daha çok iş doyumu sağlıyor. Bu şekilde çalışanlar; istedikleri yerden istedikleri zamanda çalışabilmenin ve kendilerine de vakit ayırarak iş-yaşam dengesini kurabilmenin verdiği yüksek motivasyona sahip oluyorlar. Bu özgürlük çalışmalarına olumlu olarak yansıyor.
Çalışanları özgür şirketler daha hızlı büyüyor
Ofissiz çalışmanın kişinin hayatındaki etkilerini daha yakından incelemek isteyen ABD merkezli SurePayroll şirketi bu konu üzerine bir anket çalışması yaptı. Şirketin yaptığı ankete göre, katılımcıların yüzde 86’sı yalnız çalışmanın performanslarını arttırdığını belirtiyor. Çalışma ortamındaki yüksek sesle konuşanların çalışmalarını olumsuz etkilediğini söylüyor. Yöneticilerin üçte ikisi de, uzaktan çalışan elemanlarının verimliliklerinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu belirtiyor. Şirketlerin yüzde 64’üne göre esnek çalışma işe almada etkili oluyor ve şirketlerin yüzde 80’ine göre de elemanı elde tutmak kolaylaşıyor.
ABD merkezli PayScale web sitesinin ulaştığı bilgiye göre, Microsoft çalışanlarının yüzde 40’ı evden çalışabiliyor. Cisco çalışanlarının yüzde 67’si, telekomünikasyon yoluyla veya uzaktan çalışıyor ve bunların yüzde 75’i işlerinden son derece memnun olduklarını belirtiyor.
Çin’de yayında olan seyahat web sitesi Ctrip Çağrı Merkezi, personelinin bir kısmına 9 ay boyunca evden çalışma fırsatı tanıdı. Şirket, evden çalışanların, ofiste çalışanlardan yüzde 13.5 daha fazla arama yaptığını ve işten ayrılma oranlarının, ofis çalışanlarının yüzde 50’si kadar olduğunu keşfetti. Maliyet açısından bakıldığında ise şirket, 9 aylık dönemde çalışan başına yaklaşık bin 900 dolar tasarruf sağladı.
- Ofissiz çalışmanın dezavantajları da var
- Ofiste çalışmak bir nimet midir, külfet mi? Birkaç ankete göre, her iki tarafın da öne sürecek önemli argümanları var. Evde çalışmayı destekleyen şirketler olduğu gibi, alışılagelmiş çalışma koşullarını devam ettirenler de var. Geleneksel ofisleri savunanlar bunların, ofissiz çalışma ortamlarına göre daha faydalı ve verimli olduğunu iddia ediyorlar.
- Ofissiz çalışmak bir açıdan çok verimli görülebilir ama diğer açıdan farklı bir hikaye de anlatılabilir. İş yerinde emir altında yapılan iş hiçbir zaman evde çalışılan iş ile aynı olmuyor. ‘Uzak iş’, ‘dağınık ekipler’ ve ‘dijital göçebe’ ifadeleri internette giderek daha popüler hale geliyor. Birçok şirket ve sanal çalışan, dünyanın dört bir yanından kendi programına göre çalışmanın neden bu kadar harika olduğunu yazıyor. Fakat bu yeni çalışma biçimi, yöneticilere takım arkadaşlarını tek bir fiziksel alanda bulma ve takip etme imkanı sağlayamıyor.
- Yöneticiler için bir ekiple yerine getirilen birçok görev, uzaktan çalışmayla yürütülemeyebilir. Uzaktaki çalışanları yönetmenin yanı sıra bir şeylerden sorumlu tutmak da zor olabilir zira. Sanal bir varlıkla iş yapmak, hesap verebilirliği teşvik etmek açısından pek uygun bir tercih değil.