MÜSİAD Kadın’dan ‘Türkiye Yüzyılında 23 Kadın’

MÜSİAD Kadın
MÜSİAD Kadın

Müstakil sanayici ve işadamları derneği (MÜSİAD) kadın yapılanması, iş, akademi, spor ve sanat hayatında başarılı olan, Türkiye’nin gerçek anlamda Türkiye olmasının temel taşlarını oluşturan 23 başarılı kadının hikayesini ‘Türkiye yüzyılında 23 kadın’ eserinde ele aldı. MÜSİAD kadın’ın 12 Ekim’de düzenleyeceği IAS programı’nda satışa çıkacak olan kitabın, yarının Türkiye’sine adını yazdıracak genç kadınlara da ilham olması amaçlandı.

Türkiye yüzyılına damga vurmuş 23 kadının hikayesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından kitap haline getirildi. Türkiye’nin 150 yıllık hikayesini gözler önüne seren ‘Türkiye Yüzyılında 23 Kadın’ kitabında Mahinur Özdemir Göktaş, Ebru Baybara Demir, Zeynep Bodur Okyay, Ayşe Böhürler, Ümit Meriç, Ayşe Şasa, Gülsen Ataseven, Şule Yüksel Şenler, Samiha Ayverdi, Remziye Hisar, Samiye Cahit Morkaya, Safiye Ayla ve Fatma Aliye’nin de dahil olduğu 23 başarılı kadının eğitim, iş ve sosyal hayatlarına yer verildi. Kadını ‘toplumun yapı taşı’ olarak değerlendiren MÜSİAD Kadın Başkanı Meryem İlbahar Koca, kadınların olmadığı siyasi ve sosyal yaşamda toplumsal ilerlemeden bahsedilemeyeceğine değindi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi Türkiye yüzyılının kadınların yüzyılı olacağını söyleyen İlbahar Koca, kadınların işgücüne katılım oranında da yüzde 26’dan yüzde 37’lere yükselen bir grafikten bahsetti. İlbahar Koca, “Bu rakamlar bizleri heyecanlandırdığı gibi hedefi daha yükseklere çıkarma noktasında da teşvik ediyor. Kadınlarımızın üretimdeki gücü ülke ekonomimizin gelişmesinde bir katma değer olarak karşımıza çıkıyor ve bu yolculukta onları cesaretlendirmek, onlara örnek alabilecekleri rol modeller sunabilmek çok önemli” dedi.

‘Üreten kadın olmak’

“Üreten kadın olmak!” Eserin editörlüğünü yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şefik Memiş, kitapta yer alan kadınların ortak noktalarını bu sözlerle ifade ediyor. Aynı zamanda bu kadınların hayat hikâyesini Türk toplumunun kültür renklerini ortaya koyan bir mozaik olarak değerlendiren Memiş, 23 kadını ‘bir şeyi yapmak ve başarmak için diğer şeylerden vazgeçmeyen’ kadınlar olarak anlatıyor. Memiş, “İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e ve günümüze hiç eksilmeden “büyük ve güçlü Türkiye” hedefi, bir kızıl elma olarak varlığını onların sayesinde korumuş ve gerçekleştirmiştir. Biz 23 ismin kendi anlattıklarından yola çıkarak bir hikâye oluşturduk. Kitap, gençler için bir pusula olurken, hayatı doğru ve ilkeli yaşamanın bizatihi başarı olduğunu ve ancak böyle yaşandığında diğer olumlu sonuçları beraberinde getirdiğini onlara gösteriyor” sözlerini ifade etti.