Mobilya’da hedef 10 milyar dolar
Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar sunan mobilya sektörü, 2023’te vites büyütmeye hazırlanıyor. 2022 ocak-kasım arası dönemde Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, bir önceki döneme göre yüzde 22 artışla 7 milyar 684 milyon 751 bin dolar olarak gerçekleşti.
Dünya kupası etkisi
Türkiye mobilya ihracatında ilk 3 sırada Irak, Almanya ve İsrail bulunurken, 2022’de en büyük ivmeyi Katar’a gerçekleştirilen mobilya ihracatı oluşturdu. Buna göre Dünya Kupası’nda konaklamalar için ihtiyaç duyulan mobilya ihtiyacı nedeniyle Türkiye’den Katar’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yüzde 98,4’lük artışla, ocak-ekim 2022 döneminde 153 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan’a göre 2022 yılı özellikle son iki yılda yaşanılan salgın ve hammadde krizlerinin atlatıldığı, toparlanma yılı oldu. “Üretim bantlarımız hiç durmadan çalışırken ithalatı neredeyse minimum seviyeye indirip bir yandan iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılarken bir yandan da ihracatta geçtiğimiz yılların rakamlarını geride bıraktık” şeklinde konuşan Özkan, 300 milyar dolara yaklaşan toplam ihracat içerisinde mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün 8 milyar dolar katkı sunduğunu açıkladı.
2022 boyunca gerek ihracat gerekse istihdam anlamında Türk ekonomisine önemli katkılar sunan mobilya sektöründe, yeni dönemde hedefler de büyüdü. Özkan, 2023’te 10 milyar dolar hedefi için ihracat pazar çeşitlendirmesi için kalıcı adımlar atmayı, potansiyeli yüksek ABD pazarında var olmayı ve bu pazarları en iyi şekilde değerlendirerek en yüksek verimliliği almayı hedeflediklerini de belirtti.
Mobilyalar da akıllanacak
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, 2023’te sektörün 10 milyar dolar hedefinin olduğunu; bu kapsamda dijitalleşme, markalaşma, kilogram başına ihracatın odaklanılan ana başlıklar arasında bulunduğunu belirtiyor.
MODOKO Başkanı Koray Çalışkan da iç pazarda 9 ayda yaşanan fiyat artışlarının, hammadde fiyatındaki artışın durdurulması ile sabitlendiğine dikkat çekerek, iş pazardaki durgunluğun aşıldığını söylüyor. “Hedefimiz Türk mobilyasını kalitesiyle, tasarımlarıyla dünya liginde üst sıralara taşıyabilmek. En önemlisi de kilogram başına katma değerimizi artırabilmek, yurt içinde satışlarımızı canlı tutabilmek” diyen Çalışkan’a göre mobilya sektöründeki bir diğer gündem maddesi de sürdürülebilirlik. Hammaddenin kısıtlı olması dolayısıyla mobilyaların geri dönüşümü üzerinde çalıştıklarını belirten Çalışkan, yeni dönemde sektörde dijitalleşme, sıfır atık ve enerji kavramlarının öne çıkacağı yorumunda bulunuyor.
Gürcan’a göre ise dünyanın değiştiği bir ortamda, yeni dönemde hızlı reaksiyon alan, üretimini buna göre yapanlar bir adım önde olacak. “Mobilya sektörü olarak gitmediğimiz ülke yok gibi. Pandemide dahi hepimiz yeni şeyler deneyerek ihracatımızı artırmayı sağladık” şeklinde konuşan Gürcan, yeni dönemde dijitalleşme ile mobilyaların da akıllanarak mekânlarla daha uyumlu olacağını belirtiyor.