Minivanla gelen ihracat esnekliği
Pandemi döneminde ülkeler arasındaki sınır kısıtlamaları sürecinde, ihracatçılara esneklik ve hız kazandıran minivan araçlar ile yapılan taşımacılık, diğer taşımacılık yöntemlerine alternatif haline geldi. Dış ticaret firmalarının belirli hacme kadar olan acil yükleri için tercih ettiği küçük araçlarla yapılan taşımacılık, geçtiğimiz yıl yüzde 80 artış gösterdi.
Uluslararası taşımacılıkta son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız ekspres taşımacılık olarak da bilinen minivan taşımacılığı, pandemi döneminde altın çağını yaşadı. Özellikle ağırlığı düşük ürünler için tercih edilen bu taşımacılık hizmeti, 1 ila 1,5 ton kapasite ile hizmet veriyor. Yöntemin en önemli avantajı ise çok daha az bürokratik belge ile taşımanın gerçekleştirilebilmesi. Ayrıca havaalanının bulunmadığı bölgeler ve yükün aktarılmasındaki emek ve zaman kaybı gibi olumsuzluklar karşısında da minivan taşımacılığı can simidi oluyor.
Minivan taşımacılık karayolu taşımacılığı içerisinde Balkan ülkelerine 24 saatte, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Türkiye’nin ihracatının yüksek olduğu diğer destinasyonlara da 48 saat içerisinde hizmet sağlaması nedeniyle tercih ediliyor. Bekleme sürelerinin az olması, nakliye ücretlerinin ekonomik olması ve sınırlı aktarma ile bu taşımacılık küçük ihracatçılar tarafından da tercih ediliyor.
Minivan taşımacılığına yönelik talep artışında kapıdan kapıya hizmet sunulması da önemli belirleyicilerden biri kabul ediliyor. Böylece hava ve deniz taşımacılığındaki zaman kayıplarının önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca hizmet, iki sürücü ile gerçekleştirildiği için belirli tonun altındaki araçlara hafta sonu veya tatil günlerinde uygulanan trafiğe çıkma yasağına tabi olunmadığı için ve farklı güzergahlar kullanılması sayesinde kısa sürede varış noktasına ulaşabiliyor.
Havayolundan çok düşük ücretler ile gerçekleştirilen minivan taşımacılığı en çok hızlı teslim gerektiren dondurulmuş gıda, yedek parça ve sağlık ürünleri alanlarında tercih edilirken, e-ticaretin yaygınlaşması ile bu hizmetin sektördeki payının artacağı da tahmin ediliyor.
Dünyada talep artıyor
E-ticaret, B2C teslimatlarındaki artış ve uluslararası ticaret hizmetlerinin artması, küresel minivan teslimat pazarının büyümesini de hızlandırıyor. 2020 yılında pandemi nedeniyle karayolu ve havayolu taşımacılığına katı düzenlemeler getirilmesi dolayısıyla minivan taşımacılık operasyonları önemli bir ivme yakaladı. Özellikle evden alışveriş yapanların sayısındaki artış ile beraber minivan teslimat hizmetleri çeşitlenmeye başladı. Sağlık sektöründen hastane malzemeleri, dezenfektanlar, eldivenler, aşılar ve bozulabilir gıda gibi çeşitli ürünlere yönelik talebin artması, pandemi sırasında ekspres teslimat pazarının büyümesine yol açtı.
Minivan taşımacılık hizmetlerinde Asya-Pasifik bölgesi 2020’de en büyük paya sahip olurken, 2030 yılına kadar gelir açısından hakimiyetini sürdürmesi bekleniyor. Sektörün büyüklüğünün ise 2030’a dek dünya çapında 484 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.