MASAK’tan kripto piyasası için yeni rehber
Son aylarda bir dizi şaibeli olayla anılan kripto para piyasası ile ilgili mali suçları araştırma kurulu başkanlığı (MASAK) kripto varlık hizmet sağlayıcılar rehberini yayınladı. Rehber ile hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri yani sıra bu konuda uygulanacak cezai yaptırımlar da belirlendi.
MASAK tarafından geçtiğimiz ay yayımlanan yeni rehberde, öncelikli olarak suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizm finansmanının önlenmesine yönelik temel esaslara yer verildi. 1 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı imzası ile yürürlüğe giren yönetmelikte de kripto varlık hizmet sağlayıcıları, aklama ve terör finansmanının önlenmesine yönelik tedbirlerden yükümlü tutulmuştu.
Yayımlanan yeni rapor kapsamında da aklama suçu oluşabilmesi için öncelikle bir suç işlenmiş olmasına vurgu yapılırken; bu suçlar ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği ve şüpheli işlemler gibi konularda açıklamalar yapıldı.
Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberine göre kripto para platformlarının şüpheli işlemeleri on gün içerisinde MASAK’a bildirmesi, tutar gözetmeksizin ve 75 bin lira üzeri işlemler için kimlik tespiti yapılması gerekliliğine yer verildi. Aksi bir durumda 4 milyon TL ceza uygulamasının hayata geçirileceğini belirten rapor, kripto para platformlarını suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı kapsamında yükümlülük altına aldı.
Düzenleme için geri sayım başladı. MASAK’ın raporu ardından kripto borsalar ile ilgili daha kapsamlı düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu konuda Merkez Bankası tarafından kripto varlıkların ödemelerde kullanılma yasağı ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, aklama ve terör finansmanının önlenmesine yönelik tedbirlerden yükümlü tutulması ile ilgili yönetmeliklerin ardından, vergilendirme ve regülasyon konusunda taslağın da yıl sonuna kadar Meclis’e gelmesi bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da kripto piyasası ile ilgili açıklamasında “Gerekli çalışmalarımızı yaptık. Küresel ölçekte bu platformların denetlenmesine yönelik, alım satım işlemlerini yapanların kimler olduğuna yönelik tedbirleri ülkeler almaya başladı. Bizim de taslak bir çalışmamız var. Bir kanun teklifi muhtemelen olacak. Biz gerekli tüm hazırlıklarımızı yaptık.” şeklindeki açıklaması ile bu konuda düzenlemenin yakın zamanda Meclis’e sunulacağını belirtmişti.