Küresel teknoloji pazarında Türk imzası
Türkiye’nin kapasite olarak en büyük bilgisayar üreticisi olan Casper, 30 yıldır teknolojiyi müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. Marka, yıllardır sektörün öncülerinden biri olma sebebini ise küresel teknoloji ile yerli üretimi birleştirmelerinden gelen güç olarak açıklıyor.
Belki de teknoloji ile en yakın olunan dönemlerden biriydi Kovid-19 dönemi… Herkesin evlere kapandığı ve her şeyin dijital dünya ile ilerlediği bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan şey şüphesiz ki teknolojik ürünler oldu. Pandemi döneminde kişilerin yeni teknolojik ürün talebi ya da yıpranan ürününü değiştirme isteği, talep sürekliliğini de beraberinde getirdiği için bu süreçten minimum seviyede etkilendiklerinden bahseden Casper Pazarlamadan Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü Ahmet Beliktay, Türkiye’nin bilgisayar talebinin yüzde 10’unu, yerli bilgisayar üretiminin de yüzde 80’ini üstlendiklerinden bahsediyor. Özellikle oyun ekosistemine ciddi yatırımlar yapan ve telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik ürünleri müşterilerine sunan marka, yüzde 88 enerji verimliliği sağlayan ve rakiplerine göre daha düşük enerji tüketen bilgisayarlar ile de sürdürülebilirliğe büyük önem verdiklerinden bahsediyor. Tüm dünyayı kasıp kavuran çip krizinden de etkilenmediklerini dile getiren Beliktay, “Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük tesisinde yıllık 1 milyon üretim yapabilme kapasitesiyle çalışıyoruz. Türkiye’nin konfigürasyon yapabilen tek markası olarak, 200 milyona yakın özelleştirme seçeneği ile bilgisayar üretiminde farklı boyutlara ulaşıyoruz” diyor.
Yıllardır teknoloji sektörünün öncü markalarından biri olarak bugününüzü nasıl konumlandırırsınız?
Casper, faaliyete başladığı 1991 yılından beri küresel çapta kalite ve teknolojiyle donatılmış ürünlerini yerel üretim avantajlarıyla birleştiriyor. Türkiye’nin teknoloji markası olarak çıktığımız bu yolculukta aynı zamanda Türkiye’de dijital dönüşüme yön veren bir etki yakaladık. Yıllardır sektörün öncü markalarından biri olmamızın en önemli nedenlerinden biri, içinde bulunduğumuz pazarda küresel teknoloji ile yerli üretimi birleştirmemizden gelen güçtür. Hızla ilerleyen ve gelişen teknolojiyi yakalamaya devam ediyoruz. Tüm ürünlerimizin tasarım ve AR-GE süreçlerini kendi mühendislerimizle yürütmemiz hedef kitlemizle aramızdaki ilişkiyi güçlendiriyor. Bugün Casper, gelişen teknolojiyi geçmişte yürüttüğü operasyonel süreçlerden edindiği tecrübeyle birleştiren lider bir konumdadır.
Kovid-19 süreci tüm dünyayı olumsuz etkilerken teknoloji firmaları bu durumdan minimum seviyede etkilendi. Casper olarak bu süreci nasıl geçirdiniz?
Dünyayı hazırlıksız yakalayan ve hepimizi şaşırtan bir süreçten geçtik. Salgın dönemi her sektörü derinden etkiledi. Küreselleşen ekonomik düzende, birçok sektörü zor şartlarda faaliyet sürdürmeye yönlendirdi. İnternet devrimi, mekanı aşma özelliğiyle teknolojide de bir devrim gerçekleştirdi. Eve kapanılan dönemde insanlar dış dünyayla olan iletişimini internet ve internet erişimi olan araçlar sayesinde gerçekleştirdi. Bunun için gereken teknolojik araçlar üreten firmalar ise talep sürekliliği sayesinde çip krizinden minimum seviyede etkilendi. Alışveriş merkezleri ve mağazaların kapalı olduğu dönemde uzaktan eğitim, evden çalışma ve online alışveriş gibi ihtiyaçları karşılamak için oluşan teknolojik araçlar gereksinimine de hızlı yanıt verdik. Yeni mağaza çalışmalarımız devam ederken online alışveriş seçeneğimizle süreci destekledik.
Cirolarda ve karlılıkta nasıl bir değişim yaşandı?
Casper olarak ciromuz ve karlılığımız belli bir oranda tutulmaktadır. Bu oran yıllara göre değişkenlik göstermemektedir. Her yıl belli bir seviyede tutularak ilerlenmektedir.
“Çip krizinden etkilenmedik”
Tüm dünyayı etkisi altına alan çip krizinde Casper tarafındaki durum nedir? Çip krizinden ne kadar etkilendiniz?
Salgın sonrası tüketici alışkanlıkları değişmek zorunda kaldı. Çalışanlar ve öğrenciler tarafından teknolojik araçların sık kullanılması, bilgisayar ya da tabletlerin yenilenmesi ihtiyacını doğurdu. Sadece bireysel bilgisayar ve tablet kullanımı dışında farklı sektörler yüzünden de çip krizi yaşandı. Önlem kapsamında toplu taşıtların tercih edilmemesi dolayısıyla özel araba satışlarında artış yaşanması ve evde uzun süre vakit geçirildiği için daha çabuk yıpranan elektronik ev eşyalarını yenileme refleksi krizin diğer nedenleri arasında. Kendini güvenceye almak isteyen firmaların geçtiği, gerçeğin daha üstündeki talepler nedeniyle de diğer üretici firmalar komponent tedariki noktasında normalin üstünde sıkıntı yaşadı. Tedarik sıkıntısının olduğu hammadde üreticileri bu durumda komponentleri daha karlı satabilecekleri sektörlere kaydırmaya çalıştı ve her sektör de fiyat artışlarına gitmeye başladı. Buradan gelen maliyet artışı direkt olarak markaların girdi maliyetlerini de artırdığı için tüketicilerin alış fiyatlarında da artışa neden oldu. Biz satışlarımızı bu süreçte artırırken dünya genelinde meydana gelen çip krizinden ise etkilenmedik.
Yeni AR-GE yatırımlarınız var mı?
Casper olarak her yıl pazar payımızı geliştirerek ve genişleterek devam ediyoruz. Türkiye’nin en büyük bilgisayar üreticisi olarak tüketicilerin tercih ettiği lider şirketlerden biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Üretim kapasite oranlarınızdan bahseder misiniz?
Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük tesisinde yıllık 1 milyon üretim yapabilme kapasitesiyle çalışıyoruz. AR-GE ve ürünlerin tasarım süreçlerini kendi mühendislerimizle yürütüyoruz. Kullanıcıların ihtiyaçlarına en uygun performansı sağlamak için çözümler üreten Türkiye’nin konfigürasyon yapabilen tek markası Casper, 200 milyona yakın özelleştirme seçeneği ile bilgisayar üretiminde farklı boyutlara ulaşıyor. Türkiye’deki bilgisayar talebinin yüzde 10’unu karşılayan markamız, ülkedeki yerli bilgisayar üretiminin de yüzde 80’ini gerçekleştiriyor.
“Kullanıcıların ne istediğini iyi biliyoruz”
Dijital dönüşüm alanındaki faaliyetleriniz arasında neler var?
Türkiye’nin teknoloji alanında dünyadaki en önemli temsilcilerinden ve Türkiye'de dijital dönüşüme yön veren lider markalarından biri olarak, Türkiye’de dijital dönüşüme yön vermemizin en önemli nedenlerinden birini kullanıcılarımızı iyi tanımak olarak niteliyoruz. Kitlemizin ihtiyaçlarını iyi belirleyerek tasarımlarımızı bu ihtiyaçlara göre üretmemiz, dijital dönüşümü sürekli hale getirerek bizi üretmeye teşvik ederken markamıza olan ilginin de devam etmesini sağlıyor.
2022 için yıl sonu hedefiniz nedir?
Salgın dönemi sonrası bazı iş yerlerinin tamamen uzaktan ya da hibrit modele geçtiğini gördük. Eğitim kurumları online eğitimlere yatırımlarını hızlandırdı. Bu gelişmelerden dolayı artan teknoloji ihtiyacını mümkün olan en yüksek seviyede karşılamayı hedefliyoruz. Ürünlerimizin performansını yeni ihtiyaçlara yönelik maksimum seviyeye çıkararak kişiye özel çözümler üretmeye devam edeceğiz.