Konut 2021’deki performansını 2022’de de sürdürecek
Konut 2021’i yaklaşık 1 milyon 400 bin adet satışla geçirdi. Yabancıya satılan 50 bin konuttan 10 milyar doların üzerinde gelir elde edildi. Kentsel dönüşüm projeleri inşaat sektörünü 2022 yılında da sürükleyecek ve 200 sektörü canlandıracak.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği ‘Vizyoner21 Zirvesi’nde, gayrimenkul piyasası konuşuldu. 2021’de MÜSİAD ortaklığında kurulan Türkiye’nin ilk kapsamlı gayrimenkul ticaret platformu olan GABORAS’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buğa, “Türkiye Gayrimenkul Piyasası’nı uluslararası yatırım için güvenli kılarak Türkiye’yi dünya gayrimenkul piyasasının merkezi yapacağız” dedi. GABORAS, gayrimenkul sektöründe alıcı, satıcı, kiralayan, kiraya veren, özel taleplerde bulunan, aracı ve temsilci olarak yer alan tüm gerçek ve tüzel kişi veya kuruluşların gayrimenkul ile ilgili tüm işlemlerin tek bir noktadan yaptıldığı bir platform. Ahmet Buğa, belirledikleri hedefi elbette sektörün 2021’de gösterdiği performansı referans alarak dile getiriyordu.
Konut satışları 2021'de rekorlar kırdı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım ayı verilerine göre, konut satışları kasım ayında yüzde 59 artarak 178 bin 814 oldu. Bu, Türkiye tarihinde en yüksek dördüncü aylık performans. İstanbul, 31 bin 706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip. Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas rekoru, “TL’de yaşanan değer kaybından hareketle yatırımcılar varlıklarının değerlerini koruma arayışında konuta rağbet gösterdi. Yükselen döviz kuru endeksli artan maliyetlerle birlikte arzın da az olmasıyla konut fiyatlarındaki yükseliş devam edecek. Önümüzdeki günlerde dolar ve altından gayrimenkule dönen bir kitleyle de karşılaşacağız” diye yorumladı. Elmas açıklamasında ayrıca, “Birinci el konut satışı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,0 arttı. Birinci el satışların toplam içerisindeki payı yüzde 31,2 seviyesinde yer aldı. Satışlar son dönemdeki ortalamalarda kaldı. İlk el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı aylarına göre yüzde 11,1 azaldı, 384 bin 776 olarak gerçekleşti” diye belirtti. Elmas, “Önümüzdeki dönemde yeni ekonomi programına en büyük destek yabancıya konut satışından gelecek” diye ifade etti.
Yabancıya satılan konuttan 10 milyar dolar
TÜİK’e verilerine göre; yabancılara yapılan konut satışları Kasım 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 adede ulaşırken, Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,4 artarak 50 bin 735 oldu. Yıl sonunda 50 bin adet olarak koyulan yabancıya satış hedefi böylece 11 ayda aşılmış oldu. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) 2022 yılı için hedeflediği 7,5 milyar dolarlık gayrimenkul ihracat gelirini ise 10 milyar dolar olarak revize etti. GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, 2022 yılının heyecanlı bir yıl olacağını ve yeni rekorlarla kapatılabilecek bir yıl olabileceğini söyledi.
Kentsel dönüşüm 2022'de de belirleyici
Türkiye’nin yeni konut üretimi 2021’de yaklaşık olarak 800 binler civarında gerçekleşti. Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin uzun zamandır hayata geçirdiği kentsel dönüşüm uygulaması var. Yıllık ortalama 300 bin civarında konut kentsel dönüşüm kapsamında üretiliyor. 2022’nin gündeminde de olacak olan kentsel dönüşüm, inşaat ve konut sektörü için yeni fırsatları beraberinde getiriyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon riskli bina bulunduğunu belirtiyor.
Kentsel dönüşüme liderlik eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 45 ilde 108 projede yaklaşık 179 bin riskli konutun dönüşümü 2021 yılında gerçekleştirildi. 5 bin konutun plan ve proje çalışması da sürüyor.