IoT pazarı 1,8 trilyon dolara koşuyor
Koronavirüs pandemisi tüm dünyada teknoloji trendlerini de başkalaştırdı. Pandemi dalgasının başlattığı dijital dönüşümün en somut çıktılarından biri de pek çok alanda karşımıza çıkan nesnelerin interneti (IoT) ile yaşandı. Bu dönüşümün pandemi sonrasında da devam edip IoT pazar segmentinin 2028 yılına kadar 1,8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Nesnelerin İnterneti (IoT) kelimesi, son yıllarda sıkça kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak 1991 yılında tanıştığımız bu kavram, günümüzde teknolojinin sürekli gelişim göstermesiyle birlikte hayatımızı benzersiz dönüşümlere doğru eviriyor. IoT, nesnelerin birbirine veya daha büyük sistemlere internet vasıtasıyla bağlanıp veri alışverişi yapmasını, birlikte çalışmasını sağlıyor.
Hayatımızı artık neredeyse gelişen teknolojiyle birlikte, teknolojik cihazlar üzerinden yürütüyoruz. Günlük hayatımızın bu kadar içerisinde olan teknoloji, yaşantımızı ciddi anlamda kolaylaştırarak her an her şeye ulaşabilmemizi sağlıyor. Bugün teknolojinin geldiği noktaya bakarsak yaklaşık olarak 25-50 milyar arasında nesne internet sayesinde birbirine bağlanıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde IoT cihazlarının sayısının üçe katlanarak 75 milyardan fazla nesneye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Kablosuz ağ teknolojilerinin gelişmesi, gelişmiş veri analitiğinin ortaya çıkması, bağlı cihazların maliyetinin düşmesi, bulut platformunun benimsenmesinin artmasıyla birlikte pazarın olumlu bir oranda büyümesi bekleniyor. Fortune Business Insights’a göre, küresel IoT pazar büyüklüğü 2020’de 308,97 milyar dolardı. 2021’de ise 381,30 milyar dolar olan pazarın 2028’ e kadar 1.8 trilyon dolara kadar yükselmesi bekleniyor.
Pandemi ile akıllı bağlantı yaygınlaştı
2020 yılında hayatımıza giren ve küresel bir salgına dönüşen Kovid-19 nedeniyle okul ve iş yaşamında akıllı cihazlar çok büyük bir öneme sahip oldu. Kovid-19’un geleneksel çalışma ortamlarını daraltması nedeniyle 2021’de akıllı bağlantı yaygınlaştı. Salgın, işletmeleri ve endüstrileri etkileyen ciddi bir ekonomik gerilemeye neden olurken, IoT’ye olan ihtiyacı artırdı.
Pandeminin başladığı günden itibaren IoT’nin benimsenmesinde ön saflarda yer alan sağlık sektörü, bu sayede yüksek kalitede veri elde etmeye başladı. Diğer sektörlerin gerisinde kalarak dijital devrime uzun süre direnen sağlık sektörü salgın ile birlikte, IoT çözüm sağlayıcıları için geniş dijitalleşme fırsatları sunan uzaktan hasta izleme ve tıbbi robotlar gibi tıbbi IoT teknolojilerini hızla benimsedi.
IoT, günümüzün büyük bir bölümünü oluşturuyor
Günümüzde üretimi yapılan pek çok ürün artık kolay bir şekilde internete bağlanıyor. Akıllı cihazlar, robotlar, giyilebilir teknolojiler hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Teknolojideki yeni gelişmeler, yeni alanlarda veya mevcut alanlarda iş yapış biçimini, verimini ve sürelerini pozitif anlamda etkiliyor. IoT ile birlikte üretimde meydana gelen büyük değişimlerden biri de işletmelerin insan emeğini robotlar ile tamamlıyor olması. Ayrıca, bir süreç hatasından kaynaklanan endüstriyel kazaları azaltan teknolojilerle üretimi ilerletmek için çevik, daha akıllı ve yenilikçi yollar benimsemesini sağlıyor.
Oldukça geniş bir uygulama alanına sahip olan IoT’nin uygulama alanları; lojistik, otomasyon, enerji, güvenlik, ulaşım, endüstri, tarım, sağlık ve daha birçok alana uzanıyor. Kısacası IoT, günümüzün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Kablosuz ağ teknolojilerinin gelişmesi, gelişmiş veri analitiğinin ortaya çıkması, bağlı cihazların maliyetinin düşmesi, bulut platformunun benimsenmesinin artmasıyla birlikte pazarın önümüzdeki günlerde pozitif büyümesini artırarak daha fazla akıllı cihazlarla ve yapay zeka ile entegre olması bekleniyor.
Endüstri alanında IoT insan hatasını azaltıyor
Endüstriyel internet olarak da adlandırılan IoT’nin mal üretme, hizmet sağlama, satış yapma ve destek takibi yapma üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Akıllı fabrikalar ve lojistik tesisler de IoT ile giderek daha fazla otomatik hale geliyor. IoT alt yapısının hizmet olarak kullanılabilirliği ve sunduğu fırsatlar ile birlikte, 2022 yılında daha fazla küçük şirketin bu fırsatlardan yararlanmaya başlayacağı bekleniyor. IoT otomasyonunu iş modellerine dönüştürmek şirketlere, operasyonları ve süreçleri hakkında veri odaklı bir anlayış kazandırarak artan verimlilikten yararlanma yeteneği sunuyor. Endüstri kısmıyla IoT’nin birleşmesi üretimde kullanılan akıllı cihazlar sayesinde insan hatasını en aza indirdi. IoT sanayi tarafında ise devrim niteliği taşıyan akıllı cihazlar, giyilebilir cihazlar, robotlar ve yapay zeka gibi gelişmelerin hayatımızda yer almasını sağladı.