İnşaat sektörü 2023’te büyüme bekliyor
Üretim ve ihracat odaklı Türkiye ekonomi modeline tam entegre olan inşaat sektöründe hareketlilik devam ediyor.
2022 yılında TOKİ tarafından hayata geçirilen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ile 81 ilde 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri satışa çıktı. Yükselen kira ve satılık ev fiyatları ise 2022 yılının üçüncü çeyreğinde inşaat sektörünü de durma noktasına getirdi. Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 azalarak 117 bin 806 oldu.
İstanbul 19 bin 687 konut satışı ve yüzde 16,7 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 9 bin 367 konut satışı ve yüzde 8 pay ile Ankara izledi. Ocak-Kasım döneminde 11 aylık konut satış verileri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 1 milyon 277 bin oldu. TÜİK istatistiklerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıl 481 bin olan yapı ruhsat sayısı ise bu yıl yüzde 15’lik bir düşüş göstererek 414 bin oldu.
Tüm bu veriler, artan enflasyonun sektörde üretim ve fiyatlandırma yapma konusunda zorlu geçtiği ve konut alıcısının erişilebilirliğinin artmadığı sürece küçülmenin 2023 yılında da devam edeceğini gösteriyor. Sektör liderlerinin hedefi ise bu erişebilirliği sosyal konut projesi ve konut kredi imkanları ile artırmak ve yeni bir yıla sağlam temellerle başlamak.
Son zamanlarda sanayilerde yaşanan kapasite sıkıntısı ve işletmelerin kapasite artırma talepleri, yoğun bir inşaat çalışmasını da beraberinde getirdi. Organize sanayi bölgelerinin yapıldığı alanların yanında konut ve sosyal alanların da eklenecek olması yakın zamanda inşaat sektöründe yaşanacak canlılığın da en önemli belirtisi. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, yeni kentler inşa edilmesinin zaruri olduğuna vurgu yapıyor. Yüksekdağ, “Mevcut yapı stokunun eski olması, kentsel dönüşümün gerekliliği ve özellikle büyükşehirlerde hala konut ihtiyacının yüksek seviyede olması, inşaat sektörünün kritik öneme sahip olmaya devam edeceğini gösteriyor” dedi.
2022’de 3 milyon 200 bin konut kentsel dönüşüme girdi
2022’de Türkiye’de toplam 3 milyon 200 bin konut yenilendi ve 81 ilde 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü devam ediyor. Bu projeler ile 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda oturmasına vesile olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2035 yılına kadar kentsel dönüşüme girmemiş tek bir yapı bırakmamayı planlıyor. Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde bulunması sebebi ile kentsel dönüşüm projelerine ekstra önem verdiklerine değinen Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “2023’teki hedeflerimizden biri de kentsel dönüşüm projelerimizi hızlandırmak olacak. Uzmanlar Düzce’de son yaşanan depremin beklenen büyük İstanbul depremine ne kadar kısa süre kaldığını hatırlattı. Bu noktada biz de Tahincioğlu olarak Beykoz’da kentsel dönüşüm çalışmalarımızı hızlandırdık. 2023 yılında en az 3 projeye daha imza atarak yeni proje geliştirme hızımızı sürdürülebilir bir şekilde artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerinin artma sebeplerinden birinin de arsalarda yaşanan sıkıntılar olduğuna vurgu yapan Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, her yıl olduğu gibi 2023’te de kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verdiğini söylüyor. 2023 yılında yüzde 15 oranında bir artış beklediklerini ve Türkiye genelinde 7 milyondan fazla konut ihtiyacı olduğunu söyleyen Akkuş, 2023’te de gayrimenkulün gözde yatırım araçlarından biri olarak devam edeceğini söylüyor.